„Tai yra liga“, – prisipažįsta V. Vaščiūnaitė, kurią per pastarąjį pusmetį jau antrą kartą Vilniaus policijos pareigūnai sulaikė prie vairo apsvaigus nuo alkoholio.

Praėjusią savaitę 27-ąjį gimtadienį atšventusi V. Vaščiūnaitė išgarsėjo 2010 m., kai JAV, Virdžinijos valstijoje, būdama neblaivi sėdo prie vairo ir automobiliu partrenkė tiltą remontavusį darbininką. Moters automobilis net nesustojo, o apie tai, kad sužalojo vyrą, sportininkė sužinojo tik kitą dieną, kai į jos namus atvyko policijos pareigūnai.

„Atmintyje apie tą įvykį nieko nėra likę. Man tik ryte pasakė, kad aš tai padariau ir privalau už tai atsakyti. Žinau, kad tai įvyko, nes man taip buvo pasakyta“, – yra sakiusi V. Vaščiūnaitė.

Už sukeltą avariją krepšininkė buvo nuteista kalėti 10 mėnesių – atlikusi bausmę Virdžinijos valstijos pataisos namuose, V. Vaščiūnaitė buvo deportuota į Lietuvą. Grįžusi į tėvynę ji sulaukė pagalbos – sunkią akimirką sportininkei ranką ištiesė krepšinio klubas Vilniaus „Kibirkštis-VIČI-IKI“, tačiau šiandien ji jau nebėgioja krepšinio aikštelėje, o dirba viename sostinės sporto klube asmenine trenere.

„Savo istorija bandau pakeisti žmones, kad jie nedarytų to, ką padariau aš. Juk aš irgi niekada nebūčiau pamaniusi, kad man gali nutikti tokie dalykai“, – dar 2012-ųjų pabaigoje duodama interviu DELFI ašaras liejo V. Vaščiūnaitė.

Visuomenės supratimo prašiusi krepšininkė, deja, taip ir nepasimokė iš savo klaidų – antradienį Vilniaus miesto apylinkės teismo teisėjas Miroslavas Gvozdovičius išnagrinėjo jau antrą per pastarąjį pusmetį sportininkei iškeltą administracinio teisės pažeidimo bylą.

Pažeidimo protokolą sostinės kelių policijos pareigūnai V. Vaščiūnaitei surašė dėl įvykio kovo 16-osios naktį, kai apie 1.30 val., Vilniuje, Olandų g. sustabdė jos vairuojamą automobilį „Renault Megane Coupe“. Asmenine trenere dirbančiai moteriai buvo nustatytas vidutinis girtumas – 2,09 prom. alkoholio.

Prie vairo V. Vaščiūnaitė sėdo neturėdama tam teisės – šių metų sausį įsiteisėjo kitas teismo nutarimas, kuriuo sportininkei buvo skirta 1 158 eurų bauda bei 3 metams uždrausta vairuoti transporto priemones.

Ši nuobauda V. Vaščiūnaitei buvo skirta už tai, kad ji spalio 31-osios naktį Vilniuje, Ukmergės g., būdama neblaivi (1,36 prom. alkoholio), automobiliu „Renault Megane Coupe“ kliudė aikštelėje stovintį kitą automobilį ir taip apgadino abi transporto priemones.

Kodėl vėl sėdo prie vairo, jeigu teismas yra uždraudęs vairuoti, ir dar neblaivi? Bylą nagrinėjančiam teisėjui V. Vaščiūnaitė atsakymo negalėjo pasakyti.

„Aš viską suprantu, ką padariau, bet negaliu atsakyti, kodėl taip pasielgiau – vairavau neblaivi“, – sakė ji, prieš teismo posėdį vengusi viešumo.

„Buvo priimtas sprendimas ne mano protu“, – teisinosi V. Vaščiūnaitė.

Sportininkė teigė, kad kreipėsi pagalbos į medikus, nes alkoholizmas – liga. „Dėl to man viskas svyra iš rankų“, – teisme aiškino atsakomybėn patraukta krepšininkė.

Už tai, kad pakartotinai vairavo būdama neblaivi, V. Vaščiūnaitei teismas skyrė 1 300 eurų baudą bei valstybės naudai konfiskavo jai priklausantį automobilį. Šiuo metu jis yra saugomas transporto priemonių laikinojo sulaikymo aikštelėje.