Apvogė savo močiutę

Visi šeši kaltinamieji pirmadienį Klaipėdos apygardos teisme išgirdo, kokių bausmių susilaukė už padarytus nusikaltimus. Į pataisos namus keliaus tik gaujos vadeiva Deividas Sadovskis. Jis nuteistas kalėti 5 metus ir 6 mėnesius. Pakankamai švelni bausmė skirta todėl, kad nusikaltimų padarymu metu D. Sadovskis dar buvo nepilnametis.

Šešių kaltinamųjų gaujoje, kurią pripažinti organizuotu susivienijimu, pritrūko įrodymu, dabar jau visi yra pilnamečiai, tačiau pernai, kai buvo daromi nusikaltimai, trys jaunuoliai dar nebuvo sulaukę 18 metų.

Jaunuoliai kaltinti vagyste, ketinimu įvykdyti plėšimą panaudojant šaunamuosius ginklus ir įsibraunant į patalpą, nužudymo, siekiant nuslėpti kitą nusikaltimą, planavimu, svetimo turto pagrobimu ir svetimo turto sugadinimu.

Fantazijos nestokojantis D. Sadovskis pirmiausia apvogė savo močiutę. Jis ir dar vienas bendras pripažinti kaltais, jog neteisėtai pasisavino senolės banko kortelę, jos PIN kodą ir iš bankomato per tris kartus išėmė 6 tūkst. litų.

Pasirengė slėpti lavoną

Po kurio laiko D. Sadovskis ėmė planuoti kitus nusikaltimus. Gaujoje atsirado Džiugas Kuodis, kurio mama dirbo vienoje uostamiesčio kredito unijoje. Bendrininkai įkalbėjo vaikiną iš mamos pavogti raktą nuo kredito unijos patalpų, sužinoti signalizacijos kodus. Edgaras Kalistratovas buvo įpareigotas surasti butą, kuriame po kredito unijos apiplėšimo bendrininkai galėtų pasislėpti, ramiai pasidalyti pinigus.

Kai Dž. Kuodis įvykdė, ko buvo prašytas, jis sykiu su D. Sadovskiu pernai vieną birželio naktį įsibrovė į kredito unijos patalpas – ramiai jas atsirakino, išjungė signalizaciją, atidarė seifą, pasiėmė jame buvusius beveik 90 tūkst. litų. Išeidami iš patalpų, vaikinai jas užrakino.

Susirinkę išnuomotame bute vaikinai pasidalijo pinigus ir juos išleido įvairiems pirkiniams, pramogoms: automobiliams, dviračiams, vakarėliams kaimo turizmo sodybose.

D. Sadovskio apetitas lengvai gauti daug pinigų vis labiau augo, todėl jis suplanavo apiplėšti Telšiuose esančią kredito uniją.

Prie jo prisijungė Paulius Žutautas, kuris parūpino šaunamųjų ginklų. Planuota, kad vaikinai nuvažiuos į Telšius. Palauks, kol iš kredito unijos išeis paskutinė darbuotoja, ją pagrobs, išsireikalaus raktų, signalizacijos kodų, o tada ją nužudys ir užkas miške. Prieš važiuodami į Telšius, vaikinai viename Klaipėdos rajono miškų buvo iškasę duobę, kur planavo paslėpti lavoną.

Sučiupo prie duobės

Sykiu su D. Sadovskiu ir P. Žutautu į Telšius važiavo ir E. Gaubys, kuris turėjo pasekti unijos darbuotoją. Tačiau jis bendrams pasakė, kad ją tiesiog pametė iš akių, todėl suplanuoto nusikaltimo įvykdyti nepavyko.

Tada vaikinai suplanavo tokį pat principą pritaikyti apiplėšiant dar vieną Klaipėdoje esančią kredito uniją. Tik ir šio nusikaltimo jie įvykdyti nespėjo, nes buvo sučiupti miške, kai nuvažiavo pagilinti duobę, kurioje turėjo paslėpti lavoną.

Už šiuos nusikaltimus už grotų pasiųstas tik D. Sadovskis. Kitiems vaikinams, nors ir skirtos laisvės atėmimo bausmės, bet jų vykdymas atidėtas, o kai kuriems pritaikytos tik auklėjamojo poveikio priemonės. Visi jie įpareigoti vakarais būti namuose, neišvykti iš deklaruotos gyvenamosios vietos miesto ar rajono, mokytis, susirasti darbą ar registruotis Darbo biržoje.

Kredito uniją išplėšę vaikinai solidariai turės atlyginti 17 tūkst eurų žalą.

Klaipėdos apygardos prokuratūros prokuroras Aidas Giniotis teismo prašė realias laisvės atėmimo bausmes skirti keturiems kaltinamiesiems.

„Dar nežinau, ar skųsiu šį nuosprendį, reikia jį išsamiai perskaityti. Jie ypač žiaurių nusikaltimų nepadarė, tik planavo tokius nusikaltimus, kurie būtų buvę labai sunkūs. Gerai, kai viskas baigėsi laimingai. Jei pareigūnai nebūtų išaiškinę šių jaunuolių sumanymo, viskas galėjo baigtis daug liūdniau, jie, manau, tikrai būtų įvykdę tai, ką suplanavo, nes juos buvo užvaldęs greitų ir lengvų pinigų troškimas“, – po teismo nuosprendžio paskelbimo kalbėjo prokuroras.