Matsas Larssonas susitiko su sulaikytų lietuvių tėvais ir jaunesnio brolio žmona, rašo expressen.se.

Mažame Lietuvos miestelyje gyvenimas staiga apsivertė aukštyn kojomis. Liepą broliai turėjo grįžti namo, o jaunesnysis, 31 m. būtų apsigyvenęs su žmona ir 8 m. sūnumi.

„Jis dirbo Švedijoje šešerius metus, o pastaruosius dvejus metus ir gyveno. Planavome už jo uždirbtus pinigus pasistatyti namą“, – sako jo žmona.

Ji bendraudavo su vyru praktiškai kasdien (kaip ir jo motina), kai jis gyveno Švedijoje, tačiau nuo praėjusio penktadienio nebegalėjo susisiekti.

„Skambinome naktį iš penktadienio į šeštadienį, tačiau jie nekėlė ragelio“, – sakė motina. – Vis dar nesulaukėme iš jų žinios. Kodėl niekas mūsų neišgirsta?“

Rado pirštinę

Jie žinojo, kad Švedijoje ieškoma dingusios Lisos Holm. Sūnūs papasakojo pirmadienį vakare, praėjus dienai po L. Holm dingimo.

„Mano vyresnysis sūnus rado pirštinę daržinėje, kurioje dirbo pirmadienį. Jis pakėlė ją, apžiūrėjo ir padėjo atgal. Jo vadybininkas švedas padarė tą patį. Po kelių valandų atvyko policininkai ir pasakė, kad turi dar padirbėti čia“, – sakė motina.

Broliai pasakė giminaičiams, kad jiems liepė atlikti DNR tyrimą, o per pokalbį programa „Skype“ jaunesniojo žmona pamatė, kad atėjo policininkas.

„Paklausiau, kas atsitiko, ir jis atsiuntė žinių Švedijoje nuorodą. Jis manė, kad vyksta kažkas keisto ir pasakė: „Dieve saugok, kad mūsų neįtartų vien todėl, kad esame lietuviai“, – pasakojo jaunesnio brolio žmona.

Kalbėjo su mačiusiais brolius

Penktadienį vakare, 19.30 val. Švedijos laiku, vyresnysis brolis paskutinį kartą kalbėjo su motina.
„Jo žmona virė vakarienę, o mano jaunesnysis sūnus žvejojo. Jo brolis pasakė, kad irg galvoja eitio žvejoti“, – sakė motina.

Tačiau naktį stiprėjo nerimas dėl to, kas nutiko artimiesiems Švedijoje, o ryte pasitvirtino motinos ir žmonos baimė, kai interneto žinių portale perskaitė, kad Švedijoje sulaikyti du lietuviai ir viena moteris. Jos iš karto suprato, kas atsitiko.

„Nuo tada esame šoke. Negaliu valgyti“, – teigė lietuvio žmona.

Motina sakė susisiekusi su žmonėmis Švedijoje, kurie pažįsta jos sūnus. Jie matė, kaip lietuviai gėrė kavą prie namo 18.15 val. tos dienos vakarą, kai dingo Lisa. Lisa dingo 18 val.

Buvo netoli

Anot motinos, policija susidomėjo jos sūnumis, nes jie penktadienį, prieš randant L. Holm kūną, turėjo būt parduotuvėje už 100 m nuo tos vietos, kur rado kūną. Jos teigimu, sūnūs galėjo paaiškinti, kodėl ten buvo.

Motina ir žmona sako, kad broliai dirbo Švedijoje kelerius metus. Vyresnysis dirbo pas švedą trejus metus, jaunesnysis – dvejus. Jie gyveno priešais esančiame ūkyje.

Motinos teigimu, sūnūs buvo praktiški, mokėjo su statybomis susijusius darbus. Ji pabrėžė, kad abu buvo gerai išauklėti, mokykloje su jais nebuvo bėdų.

Jaunesniojo žmona teigė: „Mano vyras – šeimos žmogus. Jis nemėgsta pykčių. <...> Neįmanoma, kad jis su tuo (su žmogžudyste) susijęs.“

Moterys sako, kad abu broliai vartodavo alkoholį tik ypatingomis progomis, o darbdaviai juos visada labai gerai įvertindavo. Darbas Švedijoje jiems buvo labai svarbus – per mėnesį jie uždirbdavo apie 20 000 kronų (2179 eurų), tai dideli pinigai, lyginant su Lietuvos standartais. Jaunesnysis taupė pinigus šeimai, vyresnysis ketino grįžti atostogų, o paskui grįžti į Švediją su žmona. Niekas nežino, kaip toliau bus, tačiau artimieji įsitikinę, kad lietuviai nekalti.

„Kalbėjau su jais praėjusią savaitę. Viskas buvo gerai. Jei kas būtų atsitikę, būčiau pastebėjusi“, – sakė jaunesniojo įtariamojo žmona.

Motina pabrėžė: „Jei jie būtų ką nors padarę, būtų pabėgę, tačiau jie nepabėgo. Esu visiškai įsitikinusi, kad jie nekalti.“