Liepos 13-ąją po avarijos Kalnaberžės kaime tyrėjus pasiekė žinios, kad BMW rėžėsi į ekskavatorių, o nuo automobilio vairuotojo galimai sklido alkoholio kvapas. Ar vyras vairavo blaivus, kol kas dar tiriama. Visgi viešumoje pasirodęs vaizdo įrašas, kuriame aiškiai matoma, kad BMW atsitrenkia į staiga prieš jį atsuktą ekskavatoriaus kaušą, tyrimo eigą pakeitė.

Pradėti net keli tyrimai, kyla vis daugiau klausimų

„Liudininkų parodymai kardinaliai skiriasi, dar anksti pasakyti, kas kaltas, per daug nieko nežinau. Apie kraujo tyrimus dar neturiu informacijos, tad negaliu pasakyti, ar abu vairuotojai buvo neblaivūs. Vaizdo įrašas rodo viena, liudininkai sako kita. Tai, kas sklinda viešojoje erdvėje, byloje analizuojama. Ekskavatoriaus vairuotojas buvo apklaustas. Įtarimai dar niekam nėra pareikšti, kai tik bus surinkti visi duomenys, tada reikšime įtarimus. Tyrimas nėra paprastas, reikia gerai įsigilinti“, – sako prokuroras Arvydas Bernotavičius.

Vienas faktas jau aiškus – įvykio vietoje ekskavatoriaus vairuotojo blaivumą alkoholio matuokliu patikrinę pareigūnai jam nustatė 0,60 prom. girtumą. Darbininkai turėtų darbo metu būti visiškai blaivūs, tad tyrimą pradėjo ne tik policija, bet ir „Kauno tiltų“ įmonė. Ekskavatoriaus operatorius, atsukdamas kaušą į važiuojamąją dalį, pažeidė ir nustatytas taisykles, kurios, kaip matoma vaizdo įraše, turi skaudžias pasekmes.

„Kiekviename objekte pagal jo specifiką yra sudaromos eismo organizavimo schemos ir numatomos konkrečios priemonės, turinčios užtikrinti saugų visų eismo dalyvių judėjimą, pavyzdžiui, uždaromos eismo juostos, įrengiami laikini šviesoforai, paskiriami budintys eismo reguliuotojai. Bet kokiu atveju, mechanizmų darbas turi būti stabdomas, eismo juostose vykstant transporto judėjimui“, – DELFI informavo įmonės komunikacijos specialistė Ernesta Razbadauskienė.

Ekskavatoriaus operatorius nėra tiesiogiai samdytas įmonės darbuotojas, tačiau subrangovų įmonės darbuotojo tai nuo atsakomybės neatleidžia. Įmonei taip pat tenka dalis atsakomybės.

Kaip pasisuks tyrimas, pradėtas pagal Baudžiamojo kodekso 281 straipsnį (dėl kelių transporto eismo saugumo ar transporto priemonių eksploatavimo taisyklių pažeidimo), prokuroras sako dar neprognozuojantis. Anot jo, aiškiai matyti, kad darbo šioje byloje išties daug.

Ekskavatorininkas pasitraukė iš įvykio vietos atokiau

Po pirminės informacijos, kad BMW atsitrenkė į ekskavatorių, o per avariją sužaloti keturi žmonės, vėliau vaizdo įrašais pasidalijęs liudininkas prisipažino, kad jau buvo pasmerkęs BMW vairuotoją. Juolab, kad viešai pasirodė informacija apie galimą jo girtumą ir didžiulį greitį. Visgi iš pažįstamų asmenų gavęs vaizdo registratoriaus įrašą žmogus sako nuomonę stipriai pakeitęs, mat aiškiai matyti, kad skaudų įvykį sukėlė ne BMW vairuotojas. Dar viena vaizdo įrašo dalis vyrui sukėlė įtarimų, kodėl iš ekskavatoriaus išlipęs žmogus ir kiti įvykį matę kelininkai nė nepriėjo prie BMW iškart po avarijos. Ekskavatoriaus vairuotojas nuėjo prie kitų darbuotojų, kurie liko su juo.


„Susidaro toks įspūdis, kad ekskavatoriaus operatorius pabėgo. Kaimas nedidelis, vieni kitus pažįsta, tad jau ėmė sklisti kalbos, kad gal ir apklausė ne tą. Be to, po kiemus vaikšto ekskavatorininkas, kalbina žmones, vietos gyventojams tai nepatiko, neaišku, ko jis nori.

Po įvykio vėlai vakare buvo iškviesti pareigūnai, nes kažkas buvo užvedęs ekskavatoriaus variklį, sukiojo kaušą, bet pareigūnai pasakė, kad nerado“, – sakė DELFI vaizdo medžiaga pasidalijęs skaitytojas ir patikslino, kad policijos pareigūnai buvo nuvykę ne ten, kur nurodė žmonės, todėl ir nieko nerado.

Policijos pareigūnai patvirtino, kad iškvietimas išties buvo gautas naktį dėl triukšmo, tačiau nuvykę į vietą, jie nieko nerado, o iškvietusiam asmeniui pasiūlė rašyti pareiškimą. Anot skaitytojo, tai ne visai tiksli informacija, mat pareigūnai lankėsi netoliese esančioje aikštelėje, o ne prie eismo įvykyje dalyvavusio ekskavatoriaus.

Kauno apskrities policija aiškinasi avarijos aplinkybes. Sužaloti keturi žmonės, du jų jau išleisti iš ligoninės tęsti gydymą namuose, vairuotojas perkeltas į Reabilitacijos skyrių, sunkiausia yra keleivės būklė, kuri sėdėjo priekinėje BMW sėdynėje.

DELFI primena, kad avarija įvyko liepos 13 d. Kalnaberžės kaime. 13 val. 24 min. Bendrajame pagalbos centre buvo gautas pranešimas, kad remontuojamame kelio ruože ties Kalnaberžės kaimu lengvasis automobilis BMW rėžėsi į kelininkų ekskavatorių, yra prispaustų žmonių. Į įvykio vietą išskubėjo net keturi greitosios medicinos pagalbos medikų ekipažai, Dotnuvos ir Kėdainių ugniagesiai, policijos pareigūnai.

Ugniagesiams teko specialiomis žirklėmis karpyti metalo laužu virtusio automobilio konstrukcijas ir vaduoti žmones. Visi išvežti į Kėdainių ir Kauno ligonines.