Teisėjas Valdas Petraitis paskelbė, kad už pinigų vagystę A. Strelnikovui skiria 2 metų laisvės atėmimo bausmę, tačiau ją subendrina su kito teismo paskirta bausme ir nuteistąjį už grotų siunčia 2 metams 9 mėnesiams. Teismo skirta bausmė yra griežtesnė, nei siūlė skirti prokuroras – jis kaltinamąjį siūlė nuteisti 2 metams.

Be to, teismas nusprendė K. Prunskienei iš A. Strelnikovo priteisti pavogtus pinigus – 31 657 Lt.

Kaip pabrėžė apkaltinamąjį nuosprendį paskelbęs teisėjas V. Petraitis, teisminio nagrinėjimo metu pasitvirtino A. Strelnikovui pareikšti kaltinimai, be to, kaltės neneigė ir pats kaltinamasis. A. Strelnikovo kaltę patvirtina ir pas ikiteisminio tyrimo teisėją apklaustos K. Prunskienės bei liudytojų parodymai ir vaizdo įrašai, kuriais užfiksuota, kaip vagišius keičia valiutą.

„Byloje nėra duomenų, jog jis būtų ėmęsis iniciatyvos atskleisti nusikaltimą ir būtų aktyviai padėjęs jį išaiškinti, kad būtų bandęs nors atsiprašyti nukentėjusiosios K. Prunskienės, – pažymėjo teismas. – A. Strelnikovas turi priklausomybę narkotinėms medžiagoms, iki nusikaltimo padarymo iš Darbo biržos įskaitos buvo išbrauktas, legaliai nedirbo, nusikaltimą padarė nepanaikintam ir neišnykusiam teistumui. Jis yra recidyvistas, teisiamas 20 kartą. Šios aplinkybės rodo, jog jis dėl ankstesnių nuteisimų tinkamų išvadų nepadarė, nelinkęs taisytis, gerbti, laikytis visuotinai priimtų elgesio taisyklių, o priešingai linkęs nusikalsti“.

Pasak teismo, nors A. Strelnikovas gailėjosi dėl savo elgesio, tačiau to negalima pripažinti lengvinančia aplinkybe. Teismas pabrėžė, kad nors A. Strelnikovas konkretaus tikslo pavogti K. Prunskienės neturėjo, tačiau to nepadarė – negrąžino nei pinigų, nei piniginėje buvusio signataro pažymėjimo.

„Jis gyveno viešbutyje, kol pasibaigė pinigai, o kai jie baigėsi, jis grįžo į nakvynės namus, kur jį ir sulaikė policijos pareigūnai“, – teisėjas V. Petraitis pabrėžė, kad A. Strelnikovas prisipažino tik todėl, kad buvo surinkti neginčijami įrodymai.

Šį nuosprendį nuteistasis dar galės apskųsti Vilniaus apygardos teismui.

Po nuosprendžio paskelbimo A. Strelnikovas tikino, kad daugiau niekada nevogs ir atsiprašė K. Prunskienės.

A. Strelnikovas teisme prisipažino, kad prieš apvogdamas politikę ne kartą buvo sulaukęs jos paramos, o pagrobtus pinigus išleido gyvenimui viešbutyje, narkotikams bei pramogoms.

„Aš net nepagalvojau, kad tai K. Prunskienės pinigai – gyvenime nebūčiau ėmęs, aš ją labai gerbiu“, – sakė nuteistasis.

Bylos duomenimis, sausio 24 d. apie 15 val. į Lietuvos liaudies partijos patalpas Vilniuje, K. Stulginskio g. 4/7, užėjęs A. Strelnikovas darbuotojams paaiškino, kad atėjo pas partijos pirmininkę D. K. Prunskienę. Kadangi tuo metu K. Prunskienės kabinete nebuvo, jam buvo pasiūlyta palaukti.

Pasinaudojęs tuo, kad kurį laiką liko niekieno nestebimas, iš gulėjusios ant stalo rankinės vyriškis pagrobė piniginę su pinigais. Pagrobęs piniginę, vyriškis paskubėjo pasišalinti iš patalpų.

Vagišių policijos pareigūnai sulaikė tik kovo 15-osios rytą.

Tuojau po pinigų vagystės įtariamasis daugiau nei mėnesį gyveno Vilniaus viešbutyje „Mikotel“, pinigus leido narkotikams, kitoms savo reikmėms, dalino pažįstamiems, o pasibaigus pinigams iš viešbučio išsikraustė ir apsigyveno nakvynės namuose.

„Tą dieną užėjau pas K. Prunskienę, ji man dažnai duodavo pinigų, maždaug po 200 litų, – sakė A. Strelnikovas. – Aš net nepagalvojau, kad tai K. Prunskienės pinigai – gyvenime nebūčiau ėmęs, aš ją labai gerbiu. Galvojau, kad tai sekretorės piniginė, gal bus ten kokia 50 litų. Išbėgęs radau kiemą, kur nebuvo žmonių, pradariau ir pamačiau 6 400 eurų, 9 000 litų, 5000 rublių ir 20 JAV dolerių“.

„Piniginėje pamačiau K. Prunskienės dokumentą, pagalvojau, Jėzau, Marija, niekada negalėčiau iš jos paimti, bet bijojau grąžinti – ten jau buvo policija“, – sakė A. Strelnikovas.

Vyras teigė, kad vartoja heroiną, tačiau tą dieną narkotikų nebuvo vartojęs. „Pamatęs pinigus pagalvojau, kad ilgam užteks pinigų ir narkotikams, ir pragyvenimui – kai narkotikai stovi prieš akis, nei šeimos, nei jokių autoritetų nematai“, – aiškino A. Strelnikovas.

A. Strelnikovas teisme taip pat teisinosi, kad narkotikus pradėjo vartoti 2000-aisiais. „Turėjau namą, du butus, mašinas, viskas prapuolė – tik per narkotikus“, – sakė vagis.

K. Prunskienė teisme dėl ligos nedalyvavo, tačiau jai atstovavusi dukra Rasa Vaitkienė prašė kaip galima griežčiau nubausti A. Strelnikovą.

„Dėl vagystės mama patyrė ne tik materialinę, bet ir moralinę žalą – jai buvo didelis stresas, manau, tai įtakojo, kad po mėnesio ji patyrė insultą, todėl teismo prašau pritaikyti pačią griežčiausią bausmę“, – profesorės dukra sakė, kad jos motina visą laiką buvo geranoriška ir padėjo A. Strelnikovui.

„Ji tikėjo, kad žmogus nori pakeisti gyvenimą“, – teigė R. Vaitkienė.

„Man paprasčiausiai gėda – norėčiau gydytis nuo narkomanijos, kad šis laikas už grotų ne veltui praeitų – čia kaip filme „Dvylika kėdžių“: vogiau ir gėda, – sakė ilgapirštis. – Norėjau K. Prunskienei laišką parašyti, atsiprašyti, tačiau neprašyti, kad atleistų... Nenorėjau, kad taip išeitų, noriu teismo paprašyti skirti gydymą - norisi dar pagyventi“.