Profesionalioje futbolo lygoje svajojusio žaisti Vilniaus „Žalgirio“ dublerių komandos puolėjo gyvenimas per keliolika sekundžių apsivertė aukštyn kojomis – Arnoldui iššokamu peiliu buvo išdurta dešinioji akis. Maža to, vaikinui buvo peiliu durta į pilvą – iki širdies trūko vos kelių centimetrų.

„Arnoldas ilgą laiką nežinojo, kad nebeturi dešinės akies – iš pradžių jį šiam smūgiui turėjo paruošti psichologas, bet po savaitės jam pasakiau, kad nėra akies ir reikia ruoštis kitaip gyventi“, – prisimindamas vieną sunkiausių gyvenimo akimirkų sakė dabar jau 18-mečio tėvas Viačeslavas Beperšč.

Advokatu dirbantis vyras neslėpė, kad tuo metu išgyveno vieną sunkiausių gyvenimo momentų – tik per plauką buvo išgelbėta sūnaus gyvybė. Tačiau tai nė kiek neguodė – Arnoldui visą gyvenimą teks vaikščioti su akies protezu: vaikino nepažįstantiems žmonėms gali pasirodyti, kad jis kažkiek žvairuoja, tačiau jaunuolis, kuriam dar visas gyvenimas prieš akis, iš tikrųjų į gyvenimą žvelgia tik pro kairiąją akį.

Tuo metu sunkiu sveikatos sutrikdymu iš chuliganiškų paskatų apkaltintas vilnietis kategoriškai kratosi jam mestų kaltinimų – nusikaltimo padarymo metu jam tebuvo tik keturiolika, o šiuo metu dar net nėra septyniolikos metų, todėl jo asmens duomenys pagal Nepilnamečių apsaugos nuo neigiamo viešosios informacijos poveikio įstatymą negali būti viešai skelbiami.

Tiesa, tegalima pasakyti, kad nepilnametis yra gerai žinomas sporto aistruoliams – viename sporto klube kovinio bokso Muaythai treniruotes lankantis jaunuolis yra iškovojęs ne vieną garsų titulą. Jo nuotraukos neseniai šmėžavo ir internete, kai nepilnametis puikavosi marškinėliais su SSRS ženklu bei ant veido buvo nusipiešęs Rusijos vėliavą. Tokiu jo elgesiu pasipiktinę internautai Lietuvos policiją ragino išaiškinti, kas šis jaunuolis, ir, žinoma, jį nubausti.

Dabar nepilnametis sėdi kaltinamųjų suole dėl Arnoldo sveikatos sutrikdymo – jam gresia laisvės atėmimo iki dešimties metų bausmė. Jam iškeltą baudžiamąją bylą antradienį nagrinėjo Vilniaus apygardos teismo teisėja Jurgita Mačionytė.

Boksininką surado tik praėjus beveik metams

Ikiteisminio tyrimo metu prokurorai nustatė, kad dar 2012-ųjų rugsėjo 2-ąją, apie 22 val., nepilnametis su savo bičiuliais įsivėlė į konfliktą ir be jokios priežasties užpuolė troleibuso pačiame Vilniaus centre, V. Kudirkos aikštėje, laukusį Arnoldą bei jo draugus. Per vos keliolika sekundžių trukusias grumtynes Arnoldui peiliu buvo išdurta akis bei sužalotas pilvas.

Kad šį nusikaltimą galėjo įvykdyti jaunasis boksininkas, buvo nustatyta tik praėjus beveik metams po įvykio – pas akių gydytoją apsilankiusi Arnoldo tėvo žmona (jis vedęs antrą kartą) iš medikės sužinojo, kad vieno vizito metu viena mergaitė prisipažino atsitiktinai tuo metu važiavusi troleibusu pro V. Kudirkos aikštę ir mačiusi, kaip šis buvo užpultas.

Nepilnametė sutiko net ant popieriaus užrašyti jaunuolio, kuris Arnoldą sužalojo, asmens duomenis.
„Šiuos duomenis gydytoja man nesiryžo iš karto perduoti – matyt bijojo, be to, ji tai mergaitei, kuri lyg mokosi toje pačioje mokykloje su boksininku, pažadėjo, jog jos duomenų neatskleis“, – teisme sakė Jurgita Kupinaitė-Beperšč.

Jos teigimu, dar tą patį vakarą Arnoldo tėvas šiuos duomenis nuvežė policijos pareigūnams – tik tada tyrimas pasistūmėjo į priekį. Nepilnametį per komisariate surengtą atpažinimą pažino ir Arnoldas, ir tą tragišką vakarą kartu su juo buvę šio draugai.

Akies obuolys buvo visas sutraiškytas

Arnoldo tėvas V. Beperšč teisme pasakojo, kad tądien sūnus jam pasakė, jog su draugais nori apsilankyti koncerte Rotušės aikštėje – tą vakarą TV3 televizija surengė savo naujojo sezono atidarymą.

Po šio koncerto tėvas nesulaukęs sūnaus nusprendė jam paskambinti į mobilųjį telefoną – juo asiliepęs Arnoldas pranešė, kad šiuo metu yra Santariškių klinikose.

„Jis sakė, kad vaikinai pramušė antakį, jį greitai sutvarkys ir grįš namo“, – kalbėjo V. Beperšč.

Tėvas nelaukė – sėdo į automobilį ir nuvažiavo į klinikas. Tai, ką jis pamatė, nelinkėtų išvysti net didžiausiems priešams: „Akies tebuvo tik masė, visi drabužiai kruvini – Arnoldas pasakė, kad ką tik pastebėjo, jog jam pradurtas ir pilvas“.

Nepilnametis buvo skubiai operuotas. „Po pustrečios valandos trukusios operacijos išėjusi gydytoja pasakė, kad akies išsaugoti nepavyko – obuolys buvo nutrauktas nuo nervų“, – tėvo teigimu, medikai nerimavo dėl tolesnės paciento būklės – buvo baiminasi, kad gali būti pažeistos smegenys: į akį durta peiliu pro antakį, obuolys buvo visas sutraiškytas.

Be to, buvo baiminasi ir dėl sužalojimo į pilvą – peiliu durta iš apačios į viršų tarp plaučių, visai šalia širdies. Laimei, viskas baigėsi gana laimingai.

„Arnoldas keturias paras nežinojo, kad neturi akies – iš pradžių su juo bandė kalbėtis psichologas, bet jis kalbėjo daugiau apie materialius dalykus, nei psichologiškai bandė sūnų paruošti, todėl po savaitės jam pasakiau, kad nebėra akies ir reikia ruoštis kitaip gyventi“, – prisiminė V. Beperšč.

Puolėjui su viena akimi – jokių perspektyvų

Nukentėjusiojo tėvas teigė, kad sūnus svajojo apie profesionalaus futbolininko karjerą – žaidė Vilniaus „Žalgirio“ dublerių komandoje, su kuria čempionate buvo užėmęs pirmąją vietą.

„Dabar jo perspektyvos ribotos – puolėjui su viena akimi labai sunku prasimušti“, – pripažino Arnoldo tėvas.

Jo teigimu, apie tragišką įvykį jis sužinojo vos tik atvykęs į Santariškių klinikas – apie tai papasakojo pats Arnoldas ir kartu su juo buvęs bičiulis.

„Sūnus pasakojo, kad po koncerto atėjo į stotelę prie Operos ir baleto teatro, laukė troleibuso, kai nuo Žemės ūkio ministerijos atėjo trys vaikinai – paprašė cigaretės, vienas vaikinų atkirto, jog nerūko, tarp jų įvyko trumpas ginčas, bet tie vaikinukai nuėjo, – kalbėjo nukentėjusiojo tėvas. – Bet jie po kelių minučių sugrįžo – jau ne trise, o aštuoniese ir puolė Arnoldą, o kiti – kitus. Viskas įvyko labai greitai, gal keliolika sekundžių – iš priekio esantys vaikinai bandė Arnoldui smūgiuoti, o kai šis nusisuko, pajuto smūgį ir didžiulį skausmą, jam pradėjo bėgti kraujas“.

V. Berpešč teigimu, pamatę, jog vienas vaikinų sužalotas, užpuolikai pasitraukė, tačiau netrukus priėjusi kita visai nepažįstama kompanija pasidomėjo, kas atsitiko. „Jie išėjo, o paskui grįžę pasakė, kad tiems vaikinams atkeršijo“, – sakė nukentėjusiojo tėvas.

Jis prisiminė sūnaus žodžius, kad jį sužalojo labai jaunas vaikinas, iš kitų bendraamžių išsiskyręs raudonu džemperiu (įtariama, kad jį dėvėjo būtent kaltinamasis).

Boksininko tėvas: sūnus to nepadarė

Teisme liudijo ir tą tragišką vakarą užpuolime dalyvavę Arnoldo draugai, kurie pakartojo tokias pačias kaip jo tėvas aplinkybes.

„Jeigu ne šis įvykis, Arnoldas jau galbūt būtų žaidęs profesionalioje lygoje“, – sakė vienas jo bičiulių. Tiesa, jo teigimu, su viena akimis matantis draugas dabar žaidžia tik sostinės Gariūnų futbolo komandoje.

„Aš žinau, kad sūnus to nepadarė – būti jis ten buvo, bet tikrai to nedarė“, – teisme prisipažino kaltinamojo tėvas.