Siuntos vertė – beveik 186 tūkst. eurų. Sulaikymo metu kontrabandiniais rūkalais pakrautas mikroautobusas kliudė ir apgadino tarnybinį pasieniečių visureigį, vienas pažeidėjas atsidūrė ligoninėje.

Šeštadienį vakare Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) Pakrančių apsaugos rinktinės Kriminalinės žvalgybos skyriaus bei Specialiosios paskirties komandos pareigūnai, į pagalbą pasitelkę kolegas iš Pagėgių rinktinės bei bendrovės „Lietuvos geležinkeliai“ Prevencijos skyriaus darbuotojus, ties Jonavos rajono Žeimių gyvenviete surengė sulaikymo operaciją.

VSAT pareigūnai jau turėjo žinių, kad į Lietuvą iš Baltarusijos įvažiavusiame krovininiame sąstate, į Klaipėdą gabenusiame trąšas, buvo didelis rūkalų krovinys. Neteisėtas prekes iš važiuojančio traukinio kontrabandininkai paskubomis išmetė ties minėto rajono Nartautų mišku.

Šioje vietoje pastebėtos keturios transporto priemonės: mikroautobusas „Volkswagen Transporter“, į kurį jau buvo sukrauta didžioji dalis cigarečių dėžių, Švedijoje registruota „Škoda Octiavia“ bei du „Audi A6“.

Sulaikymo metu atbuline eiga važiavęs mikroautobusas atidarytomis durimis kliudė tarnybinį VSAT visureigį „Nissan Qashqai“ ir apgadino variklio gaubtą bei priekinį bamperį.

Kaip pranešė VSAT, mikroautobuso salonas buvo grūste prigrūstas kontrabandinių cigarečių dėžių. Jame pasieniečiai suskaičiavo net 99 gamyklines pakuotes rūkalų. Dar kelios dėžės aptiktos automobilyje „Škoda“, likusios buvo išmėtytos ant žemės.

Iš viso sulaikyta 61 500 pakelių „Minsk Super Slims“, „Minsk Capital“ ir „NZ 8“ markių rūkalų.

Įvykio vietoje sulaikymą surengusioms pajėgoms įkliuvo 32 metų Kauno rajono gyventojas bei 39-erių kaunietis. Pastarasis mėgino išvengti sulaikymo ir sprukdamas mišku susižalojo koją. Vyras greitosios pagalbos automobiliu buvo išgabentas į Šiaulių ligoninę, čia jį saugojo VSAT pareigūnai.

Sekmadienį abiem sulaikytiesiems paskirtos kardomosios priemonės pasižadėjimai neišvykti bei registracija policijos įstaigoje. Jie po apklausų paleisti.

Dėl neteisėto disponavimo akcizais apmokestinamomis prekėmis VSAT Pakrančių apsaugos rinktinėje pradėtas ikiteisminis tyrimas. Už tai gresia baudos arba laisvės atėmimas iki septynerių metų.

Operacijos metu sulaikytas kontrabandinių rūkalų krovinys ir transporto priemonės saugomi Šiaulių užkardoje.