Grupuotė organizavo kvaišalų kontrabandą dideliais kiekiais iš Nyderlandų Karalystės į Suomiją. Grupuotės veikloje dalyvavo ir Lietuvos piliečiai, praneša LKPB.

Tyrimas buvo vykdomas bendradarbiaujant Amsterdamo policijai ir Suomijos Nacionaliniam tyrimų biurui. Taip pat operacijoje dalyvavo Lietuvos, Lenkijos, Belgijos ir Prancūzijos policijos pareigūnai. Europole ir Eurojuste bendrų policijos veiksmų planavimui bei koordinavimui buvo įkurtas operacijos koordinacinis centras. Tarptautinės operacijos dieną Lietuvos ir užsienio pareigūnų bendrus tyrimo veiksmus koordinavo Lietuvos nacionalinis narys Eurojuste bei Lietuvos policijos atašė Europole.

Bendros operacijos metu buvo aptikti labai dideli kiekiai narkotinių ir psichotropinių medžiagų, tokių kaip amfetaminas ir ekstazis. Byloje daugiau nei trisdešimt įtariamųjų iš daugiau nei dešimties šalių: Suomijos, Prancūzijos, Belgijos, Nyderlandų, Estijos, Lietuvos, Somalio, Egipto, Irako ir Irano.

Tyrimas buvo pradėtas nustačius didelio kiekio „Subutex“ tablečių kontrabandą iš Prancūzijos į Suomija. Minėtų tablečių kontrabanda buvo vykdoma naudojantis pašto tarnybų paslaugomis. Per kelis kartus šiuo būdu į Suomiją galėjo būti įvežta apie 3 tūkst. vnt. „Subutex“ tablečių. Vėliau išaiškinti dar du amfetamino ir ekstazio kontrabandos atvejai iš Nyderlandų į Suomiją. Pirmą narkotinių medžiagų siuntą sulaikė Lenkijos, o antrą – Suomijos pareigūnai. Kiekvienoje iš minėtų siuntų buvo po 15 kg amfetamino ir 10 tūkst. ekstazio tablečių. Šios narkotinės medžiagos Suomijoje išplatintos nebuvo.

Operacijos metu Suomijos ir Nyderlandų policijos pareigūnai Nyderlanduose aptiko didelę narkotinių medžiagų saugyklą, kurioje rasta 1 800 kg hašišo, amfetamino pirmtakai, iš kurių būtų buvę galima pagaminti 330 kg šios medžiagos, ir įranga ekstazio tablečių gamybai.

Pasak Suomijos policijos pareigūnų, tyrimo ir bendros tarptautinės operacijos metu paimtų narkotinių ir psichotropinių medžiagų vertė juodojoje rinkoje išties įspūdinga. Abiejų sulaikytų siuntų vertė būtų buvusi apie 1,5 mln. eurų, o tabletės „Subutex“, kurių platinimui buvo užkirstas kelias, galėjo būti parduotos už 4 mln. eurų. Didelių nuostolių patyrė ir Nyderlandų platintojai: hašišo pardavimo kaina siekė daugiau nei 5 mln. eurų, o jo vertė Suomijos gatvėse galėjo viršyti net 18 mln. eurų. Ruošiamos amfetamino siuntos vertė būtų buvusi 8,4 mln. eurų.

LKPB pareigūnai kartu su Klaipėdos AVPK Organizuoto nusikalstamumo tyrimo biuro pareigūnais Suomijos kolegų prašymu tarptautinės operacijos metu atliko procesinius veiksmus, kurių metu buvo siekiama nustatyti Lietuvos piliečių vaidmenį organizuotos nusikalstamos grupuotės veikloje, užfiksuoti tyrimui reikšmingus duomenis bei patikrinti kitą, tyrimui reikšmės galinčią turėti informaciją. Iš viso byloje įtariamaisiais paskelbti keturi Lietuvos piliečiai, trys iš jų suimti.

Procesinių tyrimo veiksmų atlikimą Lietuvoje koordinavo Lietuvos Respublikos generalinės prokuratūros Organizuoto nusikalstamumo tyrimo ir korupcijos departamento prokurorai.

Šiuo metu Suomijoje tyrimas baigtas ir byla artimiausiu metu bus perduota teismui.