Kaip teigia policijos pareigūnai, Meksikos teritorijoje maišelius su narkotinėmis medžiagomis šunyse paslėpdavo veterinarai. Gyvūnai tapdavo gyvąja narkotikų tara. Milano oro uoste šunis paimdavo nusikaltėliai ir juos skersdavo – kontrabandininkus domindavo tik jų atgabentas kokainas, skelbia „La Nazone-Livorno“. Pranešama, jog taip nusikaltėliai pražudė 48 šunis.

Narkotikų pakuotėms buvo naudojami keli polietileninės plėvelės sluoksniai ir kalkė. Toks metodas nusikaltėliams leisdavo paslėpti narkotikų siuntas per patikras oro uostuose.

Narkotikų kontrabandai buvo naudojami tik stambūs šunys – kiekvienas iš jų galėdavo savyje per kartą pervežti iki kilogramo gryno kokaino.

Nusikaltėlių iš Pietų Amerikos brutalumas papiktino gyvūnų teisių gynėjus. Jie mano, jog dauguma keturkojų Milano gyvi taip ir nepasiekė, nes į organizmą patekę narkotinės medžiagos sukelia staigią mirtį.

Prieš teismą Italijoje iš viso stos 49 narkotikų kontrabandininkai, kurių amžius nuo 19 iki 37 metų. Jie kilę iš Ekvadoro, Peru ir Salvadoro. Kaip teigia policijos pareigūnai, visi įtariamieji priklauso jaunimo nusikaltėlių grupuotėms, dirbančioms Pietų Amerikos narkotikų karteliams, kurie veiklą vykdo Italijoje.
Teisiamieji priklauso keturioms skirtingoms grupuotėms.

Nusikaltėlius demaskuoti pavyko kovo 19-ąją dieną, kai policijos operacijos metu buvo sulaikyti 75 žmonės, tarp jų - net 18 paauglių. Narkomafijos nariai iš Pietų Amerikos taip pat kaltinami ir kitais Milane įvykdytais nusikaltimais (nužudymais ir kt.).

Pavyzdžiui, 2011 metų spalio 30 dieną vienoje iš Milano gatvių buvo nužudytas jaunuolis iš Pietų Amerikos. Vaikinas buvo subadytas peiliu, suspardytas. Liudininkai padarė išvadą, jog nusikaltimo motyvas – gaujų santykių aiškinimasis.