Ryte aptiko žmona

Vakar apie 8 val. ryto žmona rado 48 metų bendrovės „Klaipėdos mėsinė“ vadovą Nerijų Kuzmą jau be gyvybės ženklų.

Tai įvyko jo šeimos namuose Giruliuose.

Spėjama, kad vyriškis iš gyvenimo pasitraukė naktį iš antradienio į trečiadienį. Teismo medicinos medikai kūno tyrimo ketina imtis šiandien.

Trečiadienį šio klaipėdiečio mirtis uostamiesčio Civilinės metrikacijos skyriuje dar nebuvo įregistruota.

N.Kuzma buvo Seimo nario Raimundo Paliuko žentas. Žmona yra meno galerijos savininkė.

Bendrovės „Klaipėdos mėsinė“ darbuotojai vakar darbo dienos pradžioje net nenujautė, kad įvyko tragedija.

Apie vadovo mirtį administratorė sužinojo, kai rytą paskambinę žurnalistai paprašė patvirtinti arba paneigti žinią apie N.Kuzmos mirtį.

„Direktorius neturėjo griežto darbo grafiko, be to, nebuvo pratęs kasdien lygiai aštuntą ryto būti darbe. Todėl iki žurnalistų skambučio viskas buvo gerai, jokio įtarimo apie nelaimę neturėjome. Antradienį su direktoriumi išsiskyrėme, kaip visada, maloniai. Jis neatrodė nei susikrimtęs, nei nusiminęs“, – pasakojo bendrovės administratorė.

Atsisveikino, kaip įprasta

Kas galėjo pastūmėti įmonės vadovą lemtingam žingsniui?

Antradienį N.Kuzma buvo kalbinamas žurnalistų. Jo buvo paprašyta pakomentuoti Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) pranešimą apie atliekamą didelės apimties ikiteisminį tyrimą dėl sukčiavimo bei apgaulingo apskaitos tvarkymo.

Tačiau ir tada jis kalbėjo ramiai ir paaiškino, kad įmonėje viskas daroma tvarkingai. Ne kartą anksčiau žurnalistų kalbintas įmonės vadovas ir tądien neatrodė sutrikęs ar nusiminęs.

„Po kratų visi laukėme, kas bus toliau. Nieko nekasdieniško antradienį nebuvo. Pareigūnai mums nieko nepasakojo. Tiesiog vieną rytą mus pasitiko darbe, parodė dokumentą, nurodantį atlikti kratą. Daugiau nieko neaiškino. Liepė padėti mobiliuosius telefonus, ir viskas. Tikrai nemanėme, kad tyrimas gali sužlugdyti įmonę, – pasakojo vardo nepanorusi pasisakyti administratorė. – Šiandien visi esame ištikti šoko. Nenumanome, kas galėjo pastūmėti jį tokiam žingsniui. Žinome tiktai patį faktą ir nieko daugiau. Be abejo, kiekvienas jaudintųsi dėl tokių pranešimų, kokius teko išgirsti, bet ne iki tokio laipsnio, kad tektų pulti į paniką.“

Pranešimą vadino savireklama

Po pietų buvo išplatintas bendrovės „Klaipėdos mėsinė“ administratorės Dalios Gužauskienės pasirašytas pranešimas.

Jame teigiama: „Klaipėdos mėsinė“ patyrė skaudžią netektį, tačiau Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) tyrimas įmonės veiklos nesutrikdė. Kovo 5 d. FNTT įmonėje atliko patikrinimą. Tikrintojai, nelaukdami teisminio proceso, per žiniasklaidos priemones išplatino ir vis pateikinėjo informacijos nuotrupas, nušviesdama šį įvykį. Galima neabejoti, kad toks informacijos skleidimas visiškai nesilaikant nekaltumo prezumpcijos buvo daromas FNTT savireklamos tikslais. Juk įmonei mestų kaltinimų pagrįstumą pirmiausiai turi įrodyti teismas. „Klaipėdos mėsinės“ vadovai po pranešimo apie įvykį patyrė didžiulį žiniasklaidos dėmesį, dėl negatyvios informacijos susvyravo klientų ir tiekėjų pasitikėjimas įmone. Neišlaikęs spaudimo kovo 13 d. iš gyvenimo pasitraukė bendrovės ilgametis vadovas – komercijos direktorius Nerijus Kuzma. Atsižvelgdami į pastarųjų dienų įvykius pareiškiame, kad FNTT vykdomas tyrimas niekaip nesutrikdys įmonės veiklos – vykdoma gamyba, atliekami atsiskaitymai."

Specialiosios tarnybos paprastai taip platina informaciją, kai užfiksuoja, jų nuomone, itin svarbius ir didelės apimties pažeidimus, įgyjančius rezonansą visuomenėje.

Rado neapskaitytų grynųjų

Antradienį išplatintame oficialiame Finansinių nusikaltimų tyrimų tarnybos pranešime bei Klaipėdos apygardos prokuratūros surengtoje spaudos konferencijoje buvo užsiminta, kad įtarimai pareikšti vienos uostamiesčio uždarosios akcinės bendrovės, užsiimančioms mėsos perdirbimu, keturiems darbuotojams.

Teigta, kad įmonėje kratos metu rasta 100 tūkst. litų, kurie jokiuose buhalteriniuose dokumentuose neapskaityti. Oficialiai pareikšta apie įtarimus, jog įmonėje darbuotojams algos mokėtos vokeliuose.

Tyrėjai įtaria, kad nuo 2012 metų balandžio bendrovė dalį iš Lenkijos atgabentos skerdienos galėjo pardavinėti įvairioms įmonėms be reikiamų dokumentų arba juos klastojo importuodama mėsą.

Tokia skerdiena galėjo būti parduota kitoms įmonėms, kurios ją realizavo prekyvietėse nemokėdamos mokesčių valstybei.

Dėl to į apskaitą esą nebuvo įtraukta apie 1,5 mln. litų pajamų, nesumokėta pusė milijono litų pajamų, pridėtinės vertės mokesčių.

Tarp įtariamųjų nebuvo

Spaudos konferencijos metu Klaipėdos apygardos vyriausiasis prokuroras Giedrius Danėlius, kad ir kaip klausinėjamas, neatskleidė įtariamųjų pavardžių bei neįvardijo bendrovių pavadinimų.

Tačiau greitai tapo žinoma, kad pareigūnai atliko kratas „Klaipėdos mėsinėje“.

„Mūsų pranešimas buvo ne apie jo neteisėtą veiklą, o apie tyrimą vienoje įmonių. Konferencijoje nuskambėjo klausimas, kodėl neatskleidžiame juridinių asmenų pavadinimų. Sakiau, kad yra nekaltumo prezumpcija. Ši situacija parodo, jog nekaltumo prezumpcijos principas yra labai svarbus. Kita vertus, dabar atliekamame tyrime bus nustatytos šio asmens mirties priežastys. N.Kuzma Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos atliekamame tyrime neturėjo jokio juridinio statuso, nebuvo apklaustas ir nebuvo įtariamasis“, – tikino G.Danėlius.

Prokuroras nenorėjo atskleisti, kokios buvo tyrimo perspektyvos, ar galėjo N.Kuzmos statusas keistis.

Tyrimas buvo pradėtas prieš kelis mėnesius. Atlikta net 31 krata, todėl rinkos dalyviai žinojo apie atliekamą tyrimą.

Todėl per žiniasklaidos priemones pranešta žinia apie šį tyrimą įmonės vadovui nebuvo jokia naujiena.

Prokuroras teigė, kad dėl N.Kuzmos mirties bus atliekamas atskiras ikiteisminis tyrimas, kurio metu tikimasi išsiaiškinti visas įvykio aplinkybes.

„Gal buvo kitų priežasčių“

FNTT Klaipėdos apygardos valdybos viršininką atostogų metu pavaduojantis Nusikalstamų veikų tyrimo skyriaus viršininkas Dainius Rimkus stebėjosi visiškai netikėta žinia apie N.Kuzmos mirtį.

Mieste staiga ėmusias sklisti kalbas apie brutalius pareigūnų veiksmus, atliekant kratas, D.Rimkus paneigė.

Kratas tyrimą atliekantiems FNTT pareigūnams padėjo atlikti Klaipėdos vyriausiojo policijos komisariato Organizuoto nusikalstamumo tyrimų biuro policininkai.

„Vadovaujamės įstatymu, viską darome pagal nustatytą tvarką ir nemanau, kad buvo kažkas pažeista. N.Kuzmai įtarimai nebuvo pareikšti. Į klausimą, ar taip būtų atsitikę, būtų atsakęs tyrimas. Pagal straipsnį už sunkius nusikaltimus įstatymas numato laisvės atėmimą iki 8 metų. Tyrimas tebevyksta. Negaliu komentuoti to, kas įvyko. Gal buvo kitų priežasčių“, – teigė D.Rimkus.

Išgirsti artimųjų nuomonę apie visą uostamiestį sukrėtusį įvykį nepavyko.

Nei velionio žmona Eglė Kuzmienė, nei jos tėvas R.Paliukas nebuvo linkę apie tai kalbėti.