34 metų verslininkui Egidijui Maceikiui, kuris ir buvo suimtas, priklauso bendrovė „Alramis“. Jos veikla – krovinių gabenimas vilkikais į užsienio šalis.

Nors dar prieš kelerius metus bendrovės apyvarta per metus siekė kelis milijonus litų, šiemet kovą jai pradėta bankroto procedūra.

Verslininkas pirmiausia pateko į Norvegijos teisėsaugos akiratį. Tačiau ikiteisminį tyrimą kuruojantis Klaipėdos apygardos prokuroras Aidas Giniotis nei patvirtino, nei paneigė, kad nusikalstama veika padaryta tada, kai E. Maceikio įmonei priklausančiu vilkiku didelė narkotikų siunta atgabenta į Norvegiją.

„Šioje šalyje buvo sulaikyta narkotikų kontrabanda. Jos mastas – stambus. Tiksliai kiekio negaliu įvardyti, nes yra ir kilogramų, ir tablečių. Psichotropinių medžiagų vertė taip pat dar nustatinėjama, bet tai labai didelis kiekis“, - teigė A. Giniotis.

Jis tvirtino, kad narkotikų kontrabandą norvegai pareigūnai sulaikė remdamiesi savo duomenimis, o ne juos gavę iš Klaipėdos teisėsaugininkų.

Tai įvyko praėjusių metų kovą. „Įtariamasis buvo užfiksuotas Norvegijoje darantis nusikalstamą veiką“, - mįslingai kalbėjo prokuroras, neįvardydamas, ar E. Maceikis psichotropines medžiagas kam nors perdavė, ar organizavo tokį procesą.

„Nekomentuosiu, kaip perdavimas įvyko, tačiau tai buvo padaryta gana akivaizdžiai. Įtariamasis buvo užfiksuotas Norvegijoje padaręs nusikalstamą veiką. O kad kontrabanda buvo atvežta vilkiku, to nei tvirtinu, nei neigiu“, - kalbėjo A. Giniotis.

„Neterškite Lietuvos vežėjų vardo“, - repliką žurnalistams metė teisėjos sprendimo dėl kardomosios priemonės E. Maceikiui skyrimo laukę vyrai.

Kai norvegai sulaikė narkotikų kontrabandą, ikiteisminį tyrimą pradėjo ir Lietuvos teisėsaugininkai.
Jis vyko apie pusantrų metų. „Taip jau yra, kai atliekamas tyrimas. Tai, kad surandi kažkokias narkotines ar psichotropines medžiagas, nereiškia, kad iškart gali kažką sulaikyti. Tik kai surenki tam tikrus duomenimis, kurie leidžia manyti, kad žmogus padarė nusikalstamą veiką, tada jis ir suimamas ir atliekami tolimesni ikiteisminio tyrimo veiksmai“, - aiškino prokuroras.

Jei byla pasieks teismą, E. Maceikis bus teisiamas Lietuvoje, nes Norvegija bent jau šiuo metu jo išduoti neprašo.

E. Maceikis buvo sulaikytas kaip veiksmo filme. Sulaikymo operacija trečiadienio popietę vyko miesto centre, tad ją galėjo matyti minia žmonių.

Pagrindinėje Klaipėdos senamiesčio – Tiltų gatvėje – 13.40 val. vyras buvo sulaikytas ginkluotų pareigūnų. Lietuvos policijos antiteroristinių operacijų rinktinės „Aras“ kovotojai automobiliu „Subaru“ užblokavo kelią Tiltų gatve važiavusiam juodam BMW, kurį vairavo E. Maceikis.

Augalotą vyrą pareigūnai ištraukė iš mašinos, užsegė antrankius ir įsodino į policijos automobilį.
Prabangų suimtojo BMW pareigūnai nuvairavo į saugomą automobilių stovėjimo aikštelę.
„Negaliu komentuoti, kodėl pasirinktas toks sulaikymo būdas. Gal kito pasirinkimo nebuvo“, - svarstė A. Giniotis.

Anksčiau E. Maceikis nebuvo teistas. Jis vedęs, turi vaikų.