Po trumpos pažinties nuskambėjo vienintelis svečių klausimas: "Ar visi kalėjimai Lietuvoje tokie gražūs?".

Lukiškių tardymo izoliatoriuje- kalėjime laikomi įvairių nusikaltimų padarymu įtariami asmenys, taip pat įkalintieji iki gyvos galvos už žmogžudystes.

Svečiai iš Kinijos lankėsi ne tik Lukiškėse, bet ir į Kalėjimų departamente.

Kinus domina Lietuvos patirtis kovojant su sulaikytų įtariamųjų teisių pažeidimais teisėsaugos struktūrose ir užkertant kelią įkalintųjų kankinimams. Į Lietuvą delegacija atvyko Jungtinių Tautų Vystymo Programos kvietimu.

Delegaciją, vadovaujamą Kinijos Liaudies Tarybos Nuolatinio komiteto Teisėtvarkos komisijos Teisės priežiūros skyriaus direktoriaus Wang Shangxino, priėmė Kalėjimų departamento direktorius Saulius Vitkūnas.

Vėliau susitikime, kuriame dalyvavo kai kurių Kalėjimų departamento tarnybų vadovai, svečiams buvo pristatyta trumpa nepriklausomybę atgavusios Lietuvos bausmių vykdymo sistemos reformavimo istorija.

Pasak Kalėjimų departamento, Kinijos delegaciją sudaro teisėjai, prokurorai, viešojo saugumo pareigūnai, advokatai, universiteto teisės dėstytojai. Jie domėjosi, ar egzistuoja nuteistųjų kastos, kokia gyvenamojo ploto norma, kaip nuteistieji skatinami už gerą elgesį.

Kalėjimų departamento duomenimis, šiuo metu laisvės atėmimo vietose Lietuvoje nėra nė vieno Kinijos piliečio.

Kinijos pareigūnai pirmadienį taip pat lankėsi Policijos departamente, kur aptarė policijos, prokurorų ir teisėjų vaidmenį užkertant kelią kankinimams ir sulaikytųjų teisių pažeidimams teisėsaugos sistemoje, nukentėjusiųjų skundų rašymo ir tyrimo tvarką.

Delegacija keliauja po Europos šalis ir domisi žmogaus teisių apsaugos padėtimi. Teigiamą kitų šalių praktiką planuojama pritaikyti ir Kinijoje.