Svarbus informacijos atnaujinimas. Informuojame, kad 2016 m. liepos 4 d. Vilniaus apygardos teismas panaikino šiame straipsnyje aprašomą Vilniaus miesto apylinkės teismo nuosprendį, kuriuo Š. Oleknavičius buvo pripažintas kaltu ir jį išteisino, nes nebuvo padaryta veika, turinti nusikaltimo požymių.

Vilniaus miesto apylinkės teismas pirmadienį paskelbė, kad 35 metų Š. Oleknavičių pripažįsta kaltu dėl dokumentų klastojimo – už tai, kad suklastojo administracinio teisės pažeidimo protokolą (ATPK), teisėjas Valerijus Paškevičius nuteistajam skyrė 20 MGL (753,20 eurų) baudą.

Pareigūnui grėsė dar griežtesnė sankcija, tačiau teismas nutarė jį išteisinti dėl piktnaudžiavimo tarnybine padėtimi.

„Dėl kaltinamojo neteisėtų veiksmų patraukimo administracinėn atsakomybėn išvengė tik vienas žmogus, kaltinamojo neteisėtais veiksmais Vilniaus AVPK Kelių policijos valdybos veikla sutrikdyta nebuvo, kažkokio didesnio rezonanso visuomenėje kaltinamojo veiksmai nesulaukė”, – remdamasis Lietuvos Aukščiausiojo Teismo praktika pažymėjo teisėjas.

Kaip vertina teismo nuosprendį ir kodėl suklastojo ATPK protokolą, po paskelbimo Š. Oleknavičius neaiškino – ikiteisminio tyrimo ir teisminio nagrinėjimo metu kaltės nepripažinęs Paieškos poskyrio viršininkas atsivėrė tylos siena.

Baudžiamąją bylą teismui perdavusi Vilniaus apygardos prokuratūra nustatė, kad Š. Oleknavičius dar 2013 m. rugsėjo 24 d. savo darbo kabinete suklastojo ATPK protokolą – turėjo nubausti vieną vairuotoją, bet nubaudė kitą, kuris už šį prisiėmė kaltę.

Paaiškėjo, kad rugsėjo 14 d. Ukmergės rajone, Jurginių kaime įrengtas stacionarus greičio matuoklis užfiksavo, kaip automobilis „VW Caravelle“ viršijo greitį – kelio atkarpoje, kurioje buvo galima važiuoti ne greičiau kaip 50 km/val. greičiu, važiavo 84 km/val.

Nuotraukoje nesimatė automobilio vairuotojo veido, todėl jį vairavęs Š. Oleknavičiaus vaikystės draugas Darius Pakeltis paprašė savo bičiulio prisiimti kaltę – D. Pakeltis tuo metu turėjo galiojančią administracinę nuobaudą, todėl jam grėsė gerokai griežtesnė bauda nei tam, kuris nėra baustas ATPK.

Už D. Pakeltį kaltę sutiko prisiimti jo bičiulis Vitalijus Samakaljevas.

Nustatyta, kad į Kelių policijos būstinę atvykęs D. Pakeltis nuėjo pas savo vaikystės draugą ir jam papasakojo apie iškilusią problemą – Paieškos poskyrio viršininkas Š. Oleknavičius jam sutiko pagelbėti ir ATPK protokolą surašė V. Samakaljevo vardu. Šis nurodė, kad gailisi dėl padaryto pažeidimo, todėl jam buvo skirta vos 200 litų (apie 60 Eur) bauda.

Kad buvo suklastoti dokumentai ir kitas žmogus buvo nubaustas už pažeidimą, paaiškėjo pareigūnams perklausius garso įrašus – tuo metu Š. Oleknavičiaus darbo kabinete operatyviniai darbuotojai atlikinėjo kriminalinės žvalgybos veiksmus.

D. Pakeltis ir V. Samakaljevas iš karto pripažino kaltę, jiems ikiteisminis tyrimas buvo nutrauktas. Tuo metu Š. Oleknavičius laikėsi savo pozicijos: „Nepadariau jokio nusikaltimo“. Kaltės jis neprisiėmė ir tada, kai buvo pakviestas išklausyti slapta darytų garso įrašų.