Šalies vyriausybė ligų atostogų metu kompensacijų (angl holiday sickness compensation) srityje ketina įgyvendinti teisinių kaštų kontrolės priemones, panašias į tas, kokios jau veikia kitose asmens sveikatos draudimo išmokų srityse.

Kelionių operatoriai kreipėsi į JK vyriausybę ragindami ją uždrausti reklaminius skambučius, kuriais keliautojai skatinami kreiptis dėl ligų atostogų metu kompensacijų, nors patys kreipimaisi dažnai būna apgaulingi. Pasak kelionių operatorių, vien 2016 m. buvo kreiptasi 35 000 kartų dėl kompensacijų už sutrikusią sveikatą atostogų metų, kurių bendra vertė siekė 240 milijonų svarų.

Daug šių ieškinių buvo užginčyta teismuose, o kelionių operatorių teisinės išlaidos sudarė didelę dalį nuo minėtų išmokų vertės. Jei ši tendencija ir toliau tęsis, kelionių operatoriai bus priversti didinti kelionių kainas.

Teisininkai primena, kad tikras kreipimasis dėl patirtų sveikatos sutrikimų atostogų metu turi būti pagrįstas šiomis nuostatomis:

Apie ligą atostogų metu turi būti nedelsiant pranešta kelionių operatoriui.

Prašymas kompensuoti patirtą žalą turi būti užfiksuotas raštu, o prašymą pateikęs asmuo privalo turėti šio prašymo kopiją.

Sveikatos būklę privalo įvertinti gydytojas, o medicininių išvadų kopiją privalo turėti asmuo, kuris kreipėsi dėl žalos kompensavimo.

Reikia turėti visų pirktų vaistų ir taksi, kuriuo buvo keliauta pas gydytojus, kvitus.

Taip pat būtina pasikalbėti su kitais tame pačiame viešbutyje apsistojusiais poilsiautojais, ar jie nesusirgo ta pačia liga, jei susirgo, – užsirašyti jų vardus ir adresus.