Veiksmas prasidėjo Laisvės al. netoli Kauno apylinkės teismo. Aktorių porelė vaikštinėjo mieste, kai staiga dėl kažko nepatenkintas vyras pradėjo įžeidinėti, stumdyti, tampyti ir kitaip smurtauti prieš moterį. Praeiviai į šią situaciją reagavo žaibiškai. Keli nieko nenutuokiantys vyriškiai prišoko prie smurtautojo ir jį „atplėšė“ nuo moters. Netoliese lūkuriavo policijos pareigūnė, jai vyrai iškart pranešė apie smurtautoją.

Tačiau tuo viskas nesibaigė. Veiksmas persikėlė prie autobusų stotelės. Vyras toliau demonstravo savo pyktį prieš bejėgę moterį, parbloškė ją ant žemės, tačiau ir čia smurtautojas buvo greitai sustabdytas. Pribėgusi moteris taip stipriai su skėčiu trenkė vyrui per nugarą, kad lietsargis net sulūžo.

Sužinojus, kad tai tik akcija, moteris kiek sutriko.

„O kas man dabar skėtį atpirks“, – klausė moteris ir patikino, kad nė kiek nedvejojo pamačiusi prieš moterį smurtaujantį vyrą.

„Reikėjo juk ką nors daryti, o jei tai būtų tikra? Negalėjau tik stovėti ir žiūrėti kaip muša“, – kalbėjo moteris.

Akcijoje dalyvavusi Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato Bendruomenės pareigūnų veiklos skyriaus viršininkė Agnė Greblikaitė džiaugėsi, kad miestiečiai neliko abejingi pamatę kraupų vaizdą gatvėje.

„Ši akcija yra skirta parodyti, kad visuomenėje tai – didelė problema. Mums buvo įdomu sužinoti, kaip reaguos praeiviai, ar jie padės skriaudžiamai moteriai, o galbūt išliks abejingi. Mes daug dirbame dėl to, kad visuomenė taptų neabejinga smurtui prieš moteris. Džiaugiamės dėl tokių pilietiškų kauniečių, kurie nedvejodami suskubo į pagalbą. Jei tai būtų tikrai situacija, žinome, kad žmonės neliktų abejingi.

Norime padėkoti visiems Kauno miesto gyventojams, kad jie nenumoja ranka, padeda policijai ir užtikrina, jog mūsų mieste kiekvienas jaustųsi saugus“, – pilietiškiems kauniečiams dėkojo pareigūnė.

Smurtautoją ir jo auką suvaidinę Kauno dramos teatro aktoriai Martyna Gedvilaitė ir Vaidas Maršalka pasakojo, kad nesitikėjo tokios greitos žmonių reakcijos.

„Sunku buvo prognozuoti, kokia bus praeivių reakcija, bet tai, kokia ji buvo, suteikia džiaugsmo, kad žmonės neleidžia agresoriams jaustis nebaudžiamiems. Prieš šią akciją repetavome tarpuvartėje ir Vaidas mane tiesiog stumtelėjo. Šalia stovėjo moterys, jos iškart atkreipė dėmesį, o viena praeidama pro šalį man pasakė, kad nesijaudinčiau, nes ši vieta filmuojama. Net tokios smulkmenos parodo, kad žmonėms – ne vis vien“, – kalbėjo aktorė.

Smurtautojo vaidmenį atlikęs Vaidas sakė, kad buvo sustabdytas taip gretai, jog net nespėjo įsijausti į vaidmenį.

„Pasirinkta vieta gana atvira, todėl nežinau, kaip viskas būtų, jei veiksmas vyktų kokiame skersgatvyje ar kieme, bet galiu pasakyt, kad šioje akcijoje nelabai ką ir pavyko suvaidinti, nes žmonės iškart stabdė, reagavo ir neleido toliau „smurtauti“ prieš moterį. Mane sustabdę vyrai iš karto priėjo prie policijos pareigūnų ir pranešė apie įvykį“, – įspūdžiais dalijosi vyras.

Aktoriai šmaikštavo, kad nuostolius už skėtį turės padengti akcijos organizatoriai.