Nelaukta adrenalino dozė

Kaip dienraščiui pasakojo namo gyventojai, apie pusę dešimtos ryto į visų iš eilės butų duris ėmė belstis policija. “Prašome evakuotis! Name - sprogmenys!” - kartojo pareigūnai.

Žmonės pasakojo skubėję laukan, palikę namuose tik iš ligos patalo nebesikeliančius artimuosius. Ką per tas kelias nežinios valandas teko išgyventi, pavyzdžiui, viename bute likusiai 97-erių metų močiutei, belieka tik spėlioti.

Kadangi dauguma gyventojų buvo darbe ar mokykloje, daugiabučio kieme susirinko apie šešiasdešimt evakuotojų. Žmonės dienraščiui pasakojo, kad juos labiausiai papiktino tai, jog jiems liepta evakuotis nedelsiant, o išminuotojai atvyko tik po poros valandų.

Pasidalijus šiomis pretenzijomis su Juozo Vitkaus inžinerijos bataliono budėtojais, šie dienraščiui teigė, kad toks jų išminuotojų operatyvumas - normalus dalykas: kol policija pranešė jiems apie įvykį, kol surinkti pareigūnai, kol jiems išduota reikiama, vykstant į tokius iškvietimus, įranga, kol atvažiuota per visą miestą, ir praėjo beveik dvi valandos.

Iki to laiko įvykio vietos apsaugą privalėjo užtikrinti policija. Belieka pridurti, kad kartu su policijos pareigūnais šio daugiabučio prieigose budėjo ir ugniagesių gelbėtojų autocisterna bei greitosios medicinos pagalbos automobilis.

Močiutė buvo sąmoningesnė už anūką

Specialusis tokiems atvejams planas “Skydas” vakar Kaune įvestas apie devintą ryto gavus pranešimą apie tai, kad anūkas į namus parsinešė sprogmenį, panašų į prieštankinę miną. Skambino vaikinuko močiutė.

Kaip išsiaiškinta, šis 82 mm kalibro artilerijos pabūklo šaudmuo, suvyniotas į laikraštį ir įdėtas į maišelį, pragulėjo po šio vienos Kauno gimnazijos moksleivio lova porą savaičių.

Dėl senienų galvą pametęs ir su draugais po fortų požemius su žemėlapiais naršantis 15-metis teigia radęs jį VI forte. Kartu aptikti septyni, kaip nustatė išminuotojai, priešingai kartu rastam artilerijos sprogmeniui, jokio pavojaus nekeliantys mokomųjų granatų detonatoriai.

Draugams šio laimikio nereikėjo. Į savo namus pavojingąjį sprogmenį paauglys parsivežė troleibusu, įsidėjęs jį į kuprinę.

Mamai apie šį savo radinį 15-metis nesakė, tačiau vakar jo sirguliuojančio aplankyti atvykusiai močiutei pasigyrė. Pastaroji nusprendė nedelsiant pranešti apie tai policijai.

Per plauką nuo tragedijos

15-mečio kaimynų teigimu, išminuotojai užtruko šio paauglio bute šeštajame aukšte apie 15 minučių. Išėjo nešini kažkuo suvyniotu į paklodę. Žmonėms krito į akis ir tai, kad kariškis, atsargiai nešęs šį nešulį, dėvėjo šalmą.

Teigiama, kad iš daugiabučio išneštas artilerijos sprogmuo išvežtas į Rokų poligoną sunaikinti. Su policijos palyda.

Pasak specialistų, būtų užtekę paaugliui neatsargiai jį išmesti, ir prie jo namo jau stovėtų ne tik specialiųjų tarnybų mašinos, bet ir laidojimo paslaugas teikiančių firmų transportas. Užtektų detonuoti šio sprogmens viduje esančią kapsulę. Jau nekalbant apie jo įmetimą į laužą arba, pavyzdžiui, stiprumo patikrinimą plaktuku, o turint galvoje, kad su šiuo sprogmeniu važiuota visuomeniniu transportu, belieka įsivaizduoti, kas galėjo atsitikti, pavyzdžiui, griūnant, staigiai stabdant troleibusą.

Laimės kūdikis

Pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl neteisėto disponavimo sprogmenimis bei sprogstamosiomis medžiagomis.

Pasak policijos, iki šiol šis 15-metis jų akiratyje nebuvęs.

Jam belieka dėkoti Dievui ne tik, kad pats neišlėkė į orą ir nesužalojo niekuo dėtų žmonių, bet ir todėl, kad dar neturi 16-os metų. Be to, jo močiutė susuko policijos numerį dabar, kai vyksta nuo spalio 1-osios prasidėjusi akcija, kurios tikslas priversti panašius ginklomanus atsisveikinti su nelegaliai laikoma ginkluote.

Po šios akcijos priedanga paauglio mamai galbūt pasiseks išsisukti ir už specialiųjų tarnybų, reagavusių į šį pranešimą, sąnaudų padengimo.

Perspektyvoje šis ikiteisminis tyrimas bus nutrauktas, nes už neteisėtą disponavimą ginklais Lietuvoje baudžiama tik nuo 16-os.