„Turėjome rimtą policijos operaciją, pareigūnai po išsamaus ir kruopštaus tyrimo nustatė tinklą asmenų, kurie klastojo dokumentus. Sulaikyti du asmenys, atlikta dešimtys kratų. Ateityje sulaikymų turėtų daugėti“, – surengtos spaudos konferencijos metu sakė Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato vadovas Elanas Jablonskas.

Jis minėjo, kad dokumentai buvo gaminami Kaune, o juodojoje rinkoje platinti per tarpininkus. Pasak E. Jablonsko, įtariamieji sulaikyti vykdant slaptą policijos operaciją. Ar kriminalistai buvo apsimėtę pirkėjais ir įsigijo padirbtus dokumentus – nepatikslinta.

„Šie asmenys veikė pakankamai profesionaliai, laikėsi konspiracijos, todėl norint juos sulaikyti teko įdėti nemažai pastangų“, – sakė Kauno apygardos prokuratūros vyriausiasis prokuroras Darius Valkavičius.

Kratų metu rasta apie 50 jau pagamintų dokumentų, kurie slėpti po grindimis, tad kriminalistams teko jas ardyti. Kauno policijos vadovas minėjo, kad šioje situacijoje suveikė kriminalistų profesionalumas bei intuicija, nes paprastai kratų metų sienos ar grindys nėra ardomos.
Patvirtinta, jog suklastoti pasai pasižymėjo itin gera kokybe, operacijos metu pareigūnai bendradarbiavo su sienos apsaugos tarnyba.

Kauno policijos kratų metu rasti įkalčiai

„Jų kokybė labai aukšta, ne kiekvienas gali juos atskirti. Pasai buvo klastojami perdirbant pagrobtus dokumentus. Vieno paso kaina juodojoje rinkoje svyravo apie 1000 eurų. Tai ne tik Lietuvos pasai, bet ir Švedijos, Danijos dokumentai, kurie buvo pardavinėjami. Tinklas, galima sakyti buvo tarptautinis“, – minėjo E. Jablonskas.

Manoma, jog ateityje įtariamųjų ratas turėtų plėstis, nes į policijos rankas pateko nemažai įkalčių, kuriuos dar reikia išsamiai ištirti.

„Buvo paimti tam tikri objektai, kurie reikalauja ilgesnio laiko juos ištirti, tai yra kompiuteriai. Manome, kad šiuose kompiuteriuose yra informacija, kuri yra reikšminga tyrimui. Taip pat paimtos ir USB laikmenos, kuriose taip pat manome, esama reikšmingų duomenų“, – spaudos konferencijos metu kalbėjo Kauno apygardos prokuratūros vyriausiasis prokuroras D. Valkavičius.

„Taip pat sulaikyti du asmenys, kurie užsiiminėjo vagystėmis iš gyvenamųjų namų“, – sakė Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato vadovas E. Jablonskas.

Patikslinta, kad tai Jungtinėje karalystėje gyvenę, ten teisti lietuviai, kurie į Lietuvą atvykdavo daryti nusikaltimų. Vienos vagystės metu iš namo pagrobta 70 tūkst. eurų grynaisiais, kratų metu pas įtariamuosius aptikta šaunamojo ginklo dalis, nemažai, kaip įtariama vogtų daiktų ir 30 tūkst. eurų grynaisiais.

Nusikaltėliai veikė naudodami vieną ir tą patį braižą, į gyvenamuosius namus patekdavo per langą. Patekę į vidų, nusikaltėliai pagrobdavo visus vertingesnius daiktus, kuriuos galėdavo nesunkiai išnešti.