Panevėžio policijos komisariate pradėtas ikiteisminis tyrimas, ar praėjusį trečiadienį Vaivaduose nebuvo žiauriai elgiamasi su gyvūnu.

Tos dienos pavakarę pareigūnams paskambinusi vaivadiškė pranešė mačiusi, kaip automobilis po kaimą tampė pririštą katiną. Nuvykę policininkai mašiną rado užrakintą, tačiau nustatė, kad tas pastatas priklauso 58-erių A. P.

„Ikiteisminio tyrimo metu bus aiškinamasi, kas vairavo automobilį, ar jame buvo kitų keleivių, taip pat įvykio aplinkybės. Jei paaiškės, kad gyvulėlis iš tikrųjų patyrė skriaudą, jo kankintojui grės viešieji darbai arba bauda, areštas arba laisvės atėmimas iki vienų metų“, – vakar dienraščiui sakė Panevėžio rajono policijos komisariato atstovė spaudai Vaida Karalevičienė.

Ir musės nenuskriaustų

Gerai visus savo kaimynus pažįstantis Vaivadų kaimo bendruomenės tarybos narys Benjaminas Šliogeris, paklaustas, ar matė, kokie piktadariai šitaip žiauriai pasielgė su katinu, atsakė: viskas buvę ne taip, kaip savaitės kriminalų suvestinėje pateikė policija.

„Atvirkščiai, tie žmonės – didžiausi gyvūnų mylėtojai. Ir laiko ne tą vieną, o net kelis katinėlius. Anas, kuris esą buvo pririštas prie automobilio ir tampomas, yra persų veislės, labai kilmingas, brangus. Kad nepaspruktų ar kas nepavogtų, šeimininkai jį visada vedžiojasi su pavadėliu. Taip buvo ir aną trečiadienį. Žmogus kieme kažką dirbo ir katino pavadėlį užmovė ant mašinos kablio. Netrukus turėjo kažkur važiuoti, o kad gyvūnas ant kablio, visiškai pamiršo“, – kaip nutikusi dabar net policiją sudominusi istorija, pasakojo B. Šliogeris.

Anot Vaivadų gyventojų bendruomenės tarybos atstovo, atsipeikėjęs ir supratęs, ką padarė, žmogus labai susijaudinęs, net apsiverkęs iš gailesčio vos nepražudytam katinėliui.

„O šis, pasirodo, ir gyvas, ir sveikas, tik šiek tiek apibrozdintas. Kai žmogelis išgirdo, kad kažkam iš kaimynų panižo nagai skambinti į policiją, dar labiau susikrimto, vos infarkto negavo“, – sakė B. Šliogeris ir pridūrė, jog žmona vyrą jau seniai buvo įspėjusi, kad katino pavadėlio nemautų ant kablio, mat kada nors ims ir apie tai pamirš.

Reaguoja operatyviai

Panevėžio apskrities valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos vyriausiosios veterinarijos gydytojos inspektorės Laimos Šomkienės teigimu, policija tarnybai apie galimus žiauraus elgesio su gyvūnais atvejus paprastai nepraneša.

„O mes į gyventojų pranešimus reaguojame skubiai. Tučtuojau važiuojame į vietą, aiškinamės aplinkybes. Kartais su gyvūno šeimininku užtenka tik pakalbėti, įspėti, kad ateityje nebesielgtų blogai, o kartais, jei atvejis ypač žiaurus, rašome administracinių pažeidimų protokolus – tai gyvūnų kankintojams užtraukia nuo 20 iki 1000 litų baudą“, – aiškino L. Šomkienė.

Pasak veterinarijos gydytojos inspektorės, jei žinia apie galbūt skriaudžiamus gyvūnus pasirodo žiniasklaidoje, tarnyba kreipiasi į policiją, kad ši pradėtų ikiteisminį tyrimą.

„Štai neseniai buvo atvejis, kai žiaurūs žmonės įgrūdo katiną į polietileninį maišelį ir gyvą užkasė. Deja, pareigūnams kaltininkų rasti nepavyko“, – prisiminė L. Šomkienė.

Gyventojų informacija, anot specialistės, kartais pasitvirtina, o kartais ne.
„Kai kada kaimynai kaimynus tyčia apskundžia – taip aiškinasi pašlijusius tarpusavio santykius“, – tvirtino Panevėžio valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos veterinarijos gydytoja inspektorė.

Žiaurumo su gyvūnais daugėja

Praėjusią savaitę apie žiaurų elgesį su gyvūnais savo policijai pranešė ir šiauliečiai. Jie informavo matę katinus, apipiltus klijais. Gyvūnams esą klijų buvo pripilta ant galvos, pilvo, letenų, snukio. Vienas pranešėjas nurodė, kad kankintą katiną matęs sodų bendrijoje, kitas – miesto centre.

Nuvykę į nurodytas vietas pareigūnai gyvūnų nerado, mačiusieji skundėsi, kad kankinimus patyrę katinėliai nesileido pagaunami.

Šiaulių policijos teigimu, pranešimai nebuvo melagingi, mat žmonės prisistatė, vienas jų yra mieste žinomas, atsakingas pareigas einantis asmuo.

Šaltinis
„Panevėžio balsas“
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją