Už jo tolimesnius veiksmus atsakomybę prisiėmusi moteris įsiteisėjus nuosprendžiui turės sumokėti 500 eurų užstatą, kuris bus grąžintas pasibaigus laidavimo terminui, tačiau tik tuo atveju, jei asmuo per tą laikotarpį nenusikals.

„Laidavimo institutas gali būti taikomas, jei asmuo padarė nusikaltimą pirmą kartą, gailisi, pripažįsta savo kaltę, pažada laikytis įstatymų ir nedaryti naujų nusikalstamų veikų. Šiuo konkrečiu atveju teismas turėjo pagrindą manyti, kad už kaltinamąjį atsakomybę prisiėmusi laiduotoja verta pasitikėjimo ir teigiamai paveiks kaltinamojo asmenybę“, - sakė bylą išnagrinėjęs teisėjas Bronius Varsackis.

Kaltinimai Vilniuje gyvenančiam G. M. buvo pateikti dėl to, kad jis 2018 m. rugsėjo 11 d. Kaune esančiame Lietuvos kariuomenės daktaro Jono Basanavičiaus karo medicinos tarnybos Karių sveikatos priežiūros sektoriaus karo medicinos centre padavė gydytojui neurologui 100 eurų kyšį už tai, kad jis nuslėptų tikrąją jo sveikatos būklę ir pripažintų jį tinkamu profesinei karo tarnybai, praneša Kauno apylinkės teismas.

Apklausiamas teisme G. M. savo kaltę pripažino. Kariuomenėje tarnauti norėjęs jaunuolis pasakojo, kad šiame medicinos centre jis buvo lankęsis ir anksčiau. Dėl galimų sveikatos problemų jam buvo išrašytas siuntimas tyrimams atlikti, po kurio jis išvadą turėjusiam teikti gydytojui neurologui ant stalo paliko voką su 100 eurų. Kyšį paliko tikėdamasis, kad gydytojas „nepamatys blogo įrašo“. Tačiau šį baltos spalvos neužrašytą voką gydytojas neurologas tarp dokumentų pamatė būdamas pas komisijos pirmininkę kabinete. Apie įtartiną voką iškart buvo informuota įstaigos administracija ir iškviesta Karo policija.

Teismas, priimdamas sprendimą, taip pat atsižvelgė, kad G. M. dirba, turi pastovią gyvenamąją vietą, dėl savo poelgio labai gailėjosi, o ikiteisminio tyrimo metu padėjo atskleisti nusikaltimą.

„Šia bausme siekiama, jog jaunuolis pasimokytų iš susiklosčiusios situacijos ir ateityje nenusikalstų bei laikytųsi įstatymų“, - laidavimo instituto prasmę aiškino teisėjas.

G. M. buvo įspėtas, kad jei laidavimo laikotarpiu padarys naują baudžiamąjį nusižengimą ar neatsargų nusikaltimą, laidavimas nustos galioti ir teismas spręs klausimą dėl asmens nubaudimo už abu nusikaltimus.

Teismas valstybės naudai konfiskavo kaip kyšį gydytojui neurologui duotą 100 eurų.

Šį nuosprendį per 20 dienų galima skųsti Kauno apygardos teismui.