Kalėjimų departamentas praneša, kad šį kartą Vilniaus pataisos namų pareigūnams pavyko ne tik užtvenkti narkotikų kelią, bet ir atskleisti jų patekimo schema.

Gruodžio 6 d., apie 17.30 val., Vilniaus pataisos namuose bausmę atliekančiam nuteistajam Ž. U. (gim. 1991 m.) taip suskaudo pilvą, kad buvo priimtas sprendimas nedelsiant kviesti greitąją pagalbą ir su konvojum jį vežti į Respublikinės Vilniaus universitetinės ligoninės chirurgijos skyrių.

Pilvo skausmą vaidinti reikėjo „iš širdies“, nes kitaip tai būtų ne pagal scenarijų. Laukdamas priėmimo pas chirurgą nuteistasis Ž. U. pasiprašė į tualetą. Tačiau prieš užeinant, žinodamas kalinių išmonę, konvojaus viršininkas patalpą apžiūrėjo ir tualeto bakelyje rado paslėptą, lipnia juosta apsuktą paketą. „Vaistai“ nuo pilvo skausmo - 40,14 g kvaišalų. Kokia tai medžiaga, nustatys ekspertai.

Išaiškėjo, kad atliekantys bausmę nuteistieji save specialiai žalodavo arba kitokiais būdais vaidindavo negalią, kad išvyktų į laisvėje esančią gydymo įstaigą. Ligoninės tualete, iš anksto susitarę su laisvėje esančiais bendrais, nuteistieji paimdavo jiems paruoštus narkotikų paketėlius. Susikišę paketus į kūno ertmes, pargabendavo juos į laisvės atėmimo vietą.

Vilniaus pataisos namų atvejis atskleidė dar vieną mechanizmą ir leido užkardyti dar vieną narkotinių medžiagų patekimo būdą į laisvės atėmimo vietų įstaigas.