Žinia apie bėglius pasėjo nerimą

Kauno teisėsaugininkai vėl buvo pakelti ant kojų. Vėlų spalio 1-osios vakarą buvo gautas pranešimas, kad iš miesto pakraštyje esančio nepilnamečių tardymo izoliatoriaus-pataisos namų paspruko 3 jauni nusikaltėliai.

Jiems gaudyti buvo mestos gausios miesto policijos pajėgos, savo jėgomis bėglių ieškojo ir pataisos namų darbuotojai. Pabėgusių jaunuolių paieškoms pasitelkti net kariai, į orą pakilo ir galingu prožektoriumi numatomas bėglių slapstymosi vietas žvalgė kariškių sraigtasparnis. Prašyta viešojo saugumo tarnybos pareigūnų pagalbos, kinologai su tarnybiniais šunimis bandė sekti bėglių pėdsakais.

Pasprukę septyniolikmečiai teisti už vagystes ir plėšimus, jiems buvo likę kalėti iki 2,5 metų, visuomenė žinią apie pasprukusius nusikaltėlius priėmė su nerimu, juk į laisvę ištrūkę, pareigūnų medžiojami nusikaltėliai gali elgtis neprognozuojamai.

Pabėgo sumušę prižiūrėtoją

Apie tai žinojo ir policijos pareigūnai. Sprukdami iš nepilnamečių įkalinimo įstaigos nusikaltėliai žiauriai sumušė prižiūrėtoją. Manoma, kad pabėgimui trijulė ruošėsi iš anksto, į gyvenamąsias patalpas slapčia įsinešė šaltuosius ginklus – metalinius strypus.

Sulaukus momento, kai jų gyvenamosiose patalpose liko vos vienas prižiūrėtojas, vienas nepilnametis jo paprašė leisti paskambinti telefonu. Įkalinti nepilnamečiai tokią teisę turi, bet skambinama tik įkalinimo įstaigos telefonu, o informacija apie kiekvieną skambutį fiksuojama specialiame žurnale.

Vos pareigūnas ėmė pildyti prašymą, sulaukė smūgių krušos. Prižiūrėtoją jaunieji nusikaltėliai daužė kumščiais ir metaliniais strypais, kol šis neteko sąmonės. Nuteistieji į laisvę spruko strypais daužydami įstiklintas įkalinimo įstaigos vidines duris. Pro metalinius vartus jie išėjo iš vidaus paspaudę užraktą valdantį mygtuką.

Laisve mėgavosi neilgai

Už plėšimus ir vagystes nuteistų septyniolikmečių žygis į laisvę baigėsi netikėtai. 2 bėgliai po kelių valandų buvo pastebėti Jurbarko gatvėje, kai žingsniavo P.Vileišio tiltu.

Į juos dėmesį atkreipė Kauno policijos pareigūnų ekipažas. Sulaikomi bėgliai nesipriešino.

Kitas bėglys įkliuvo kur kas dramatiškesnėmis aplinkybėmis. Skirtingai nuo pabėgimo bendrininkų jis pasirinko kitą taktiką. Nujausdamas, kad paieškoms bus mestos gausios pareigūnų pajėgos, jis nusprendė toli nekeliauti ir pasislėpęs sulaukti ryto.

Spalio 2 d. apie 7 val. 30 min. Ateities plente ant parduotuvės stogo stovintį vaikiną atsitiktinai pastebėjo į darbą vykęs Kauno nepilnamečių tardymo izoliatoriaus-pataisos namų prižiūrėtojas.
Pareigūnas išlipo iš automobilio ir nesunkiai atpažino į laisvę ištrūkusį globotinį. Jis sugebėjo įtikinti vaikiną pasiduoti. Bėglys nesipriešino ir buvo grąžintas į įkalinimo įstaigą.

Pasidavė patys

Tai ne pirmas kartas, kai iš nepilnamečių įkalinimo įstaigos pabėga jaunieji nusikaltėliai. Pasak kalbintų teisėsaugininkų, Kauno pakraštyje esančios grotuotos įstaigos nesaugo ginkluota apsauga, viduje budi tik guminėmis lazdomis ir kitomis specialiomis priemonėmis aprūpinti prižiūrėtojai.

2006 m. rudenį išdaužus langą į laisvę taip pat buvo pasprukę 3 jauni kaliniai, ant kojų buvo sukeltos miesto policijos pajėgos.
Už vagystes nuteisti nepilnamečiai, kilę iš Jurbarko rajono, Vilniaus ir Viešvilės, sugebėjo nukakti gana toli. Jų likimas susiklostė gana skirtingai – vienas bėglys buvo rastas motinos namuose. Sulaikant jis nesipriešino.

Kitą bėglį pats surado ir pasiduoti policijai įkalbėjo vyresnysis brolis. Trečiasis pats pasidavė jo ieškojusiems ir teritoriją, kur gyveno mama, šukavusiems pareigūnams.

Slėpėsi miške

Kaune pasitaikė atvejų, kai teisėsaugininkai ieškojo ne tik pasprukusių nepilnamečių, bet kur kas didesnį pavojų keliančių kalinių.
2008 m. liepą nemažą šoką sukėlė žinia, kad iš Kauno tardymo izoliatoriaus paspruko 16 metų kalėti nuteistas žmogžudys. Jis pabėgo, kai buvo vedamas iš viršutiniame izoliatoriaus kieme įrengto pasivaikščiojimo kiemelio. Žudikas ištrūko iš prižiūrėtojų, ėmė bėgti ir šoko ant šalia esančio pastato stogo. Įveikęs 5 m tarpą jis šoko žemyn, kaip vėliau paaiškėjo, krisdamas susilaužė kojas.

Tardymo izoliatoriaus prižiūrėtojams bėglio iš karto nepavyko pagauti. Į laisvę ištrūkusio žudiko paieškoms buvo mestos gausios policijos ir viešojo saugumo tarnybos pajėgos, apie bėglį informuota visuomenė.
Po 3 dienų pareigūnai sulaukė itin svarbios žinios, vienas kaunietis policininkams pranešė automobiliu pavėžėjęs šlubuojantį žmogų ir jį išleidęs šalia Kačerginės esančiame miške. Nustačius vietą, kur bėglys gali slėptis, pradėta paieškos operacija. Neilgai trukus žudikas buvo sulaikytas.

Kasė tunelį

Kur kas tragiškiau baigėsi už vagystes teisiamo nusikaltėlio bandymas pabėgti iš teismo posėdžių salės. Bylą nagrinėjant Kauno apylinkes teisme, kurio pirmajame aukšte dar veikė „Skalsos“ parduotuvė, nusikaltėlis staiga šoko per langą. Skrydis iš antrojo aukšto buvo paskutinis šio kauniečio gyvenime, nukritęs ant Laisvės alėjos grindinio jis mirtinai susižalojo ir mirė vietoje.

Kurioziškai baigėsi ir kelių nusikaltėlių bandymas pabėgti iš Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato rūsyje anuomet veikusios areštinės. Nusikaltėliai sugebėjo šaukštais išsikasti tunelį ir naktį ketino sprukti.

Pabėgimo planas būtų pavykęs, jei ne viena aplinkybė. Iš budėjimo grįždami policininkai atsitiktinai pastebėjo, kad pasislenka šaligatvio plytelė ir pro atsivėrusią skylę išstumiamas krepšys, išlenda žmogaus ranka. Pareigūnai bėglius po vieną ištraukė iš tunelio ir grąžino atgal į areštinę. Pasak teisėsaugos veteranų, į laisvę ištrūkę, bet iškart policijos sučiupti bėgliai patyrė tokį stiprų šoką, kad kurį laiką negalėjo kalbėti.