Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas (LVAT) paskelbė, kad krašto apsaugos ministras pagrįstai atsisakė tęsti Artūro U. kandidatūros tikrinimą – jam užkirstas kelias tarnauti kariuomenėje.

Pasak teismo, byloje surinkti faktai patvirtina, kad leitenanto „asmeninės savybės neatitinka tinkamumo dirbti su įslaptinta informacija kriterijų“.

Teisėjai pabrėžė, kad „su valstybės paslaptimis gali būti leidžiama susipažinti tik tokiam asmeniui, kurio veikla, savybės, ryšiai ir kt. negali duoti pagrindo nuogąstauti, jog, jam sužinojus valstybės paslaptį, kils grėsmė, juo labiau bus padaryta žalos valstybės suverenitetui, teritorijos vientisumui, konstitucinei santvarkai, gynybinei galiai, kitiems itin svarbiems valstybės interesams, visuomenės ir valstybės gyvenimo pagrindams, bus pažeisti svarbiausi Konstitucijos reguliuojami, ginami ir saugomi santykiai, kuriuos kaip tik ir turi padėti apsaugoti ir apginti tai, kad tam tikra informacija pagal įstatymus yra įslaptinama“.

Kad svaiginosi narkotikais, buvo patvirtinęs ir pats leitenantas – per apklausą Antrojo operatyvinių tarnybų departamento darbuotojams aiškino, jog narkotines, psichiką veikiančias medžiagas jis vartojo ne tik paauglystėje, dar prieš įstodamas į kariuomenę (iki 2006 m.), bet ir 2012 m., kai buvo atleistas iš kariuomenės (esą buvo apimtas nevilties dėl savo ateities) bei atlikdamas praktiką Karo akademijoje.

Leitenantas taip pat prisipažino, kad dar 2005 m. dalyvavo vagystėse iš parduotuvių Anglijoje, iki šiol palaiko ryšius su asmenimis, vartojančiais narkotines ar psichotropines medžiagas.

Artūras U. Lietuvos kariuomenėje tarnavo nuo 2006 m., o nuo 2007-ųjų liepos iki 2011-ųjų liepos buvo generolo Jono Žemaičio Lietuvos karo akademijos kariūnas – tikrosios karo tarnybos karys. Baigęs karo akademiją jis su Krašto apsaugos ministerija (KAM) pasirašė profesines karo tarnybos sutartį ir buvo priimtas į Lietuvos Didžiojo Kunigaikščio Kęstučio motorizuotojo pėstininkų bataliono laikinojo profesinės karo tarnybos personalo rezervo kario pareigas.

Tačiau praėjus vos porai mėnesių krašto apsaugos ministras nutarė nutraukti Artūro U. kandidatūros tikrinimą, dar vėliau buvo nutraukta profesinės karo tarnybos sutartis.

Šį sprendimą teismai buvo panaikinę ir leitenantą grąžinę į tarnybą, tačiau netrukus KAM priėmė sprendimą neišduoti leidimo dirbti ar susipažinti su įslaptinta informacija, žymima slaptumo žyma „Slaptai“.

Artūras U. su tokiu ministro sprendimu vėl nesutiko ir kreipėsi į teismą, kuriame aiškino, jog buvo išsamiai tikrinamas prieš stodamas į Karo akademiją ir studijuodamas joje, o šią baigęs „įgijo teisėtus lūkesčius, kad galės tęsti savo karjerą Lietuvos kariuomenėje“.

„Mano pasirinkimas susieti savo gyvenimą su karo tarnyba rodo pasiryžimą pakeisti savo paauglystės paklydimus ir pasirinkti visai kitokią ateitį“, – leitenantas aiškino, jog valstybė investavo į jo studijas, parengė specialistą krašto apsaugai, jis yra atsisakęs žalingų įpročių.

Su tokia pozicija kategoriškai nesutiko KAM ir AOTD: „Pareiškėjas yra neatsakingas, nes ne vieną kartą vartojo narkotines medžiagas, ne kartą pažeidinėjo ir nesilaikė nustatytų elgesio normų, yra nesąžiningas, nes sąmoningai pateikė melagingą informaciją“.