Anot Klaipėdos valstybės garantuojamos teisinės pagalbos tarnybos laikinai direktorės pareigas einančios Vitalijos Mardasaitės, advokato, kuris skiriamas ginti pajamų galimai neturintį įtariamąjį, paslaugų vidutinis įkainis yra 40 litų už valandą.

Advokatui mokama už tai, kad jis, kol vyksta ikiteisminis tyrimas, su įtariamuoju dalyvauja apklausose, kituose procesuose, kur reikalingas gynėjas. Kai byla pasieks teismą, Valdui J., tikėtina, taip pat atstovaus valstybės skirtas advokatas.

Įtariamąjį šiuo metu gina valstybės skirtas gynėjas Edvardas Staponkus. Advokatas su savo ginamuoju jau dalyvavo keliose apklausose, parodymų įvykio vietoje fiksavimo procedūroje, teisme, kai Valdui J. buvo skiriama kardomoji priemonė bei tvirtinti jo parodymai.

Advokatas Valdui J. jau skyrė mažiausiai 8 valandas savo laiko, o tai mokesčių mokėtojams kainavo mažiausiai 500 litų.

„Sunku pasakyti, kiek iš viso kainuos įtariamojo gynyba, kai byla pasieks teismą. Niekas negali prognozuoti, kiek truks jos nagrinėjimas, tačiau teismai stengiasi dirbti kuo operatyviau. Be to, yra tikimybė, kad jei pavyktų įrodyti, jog ginamasis turi pajamų, iš jo prisiteisti pinigų už valstybės skirto advokato paslaugas“, – aiškino V. Mardasaitė.

Tačiau Valdas J. Lietuvoje pastaruoju metu oficialiai nedirbo. Kol kas nežinoma, ar užsienyje, prieš grįždamas į Lietuvą, jis dirbo legaliai ir jo pajamos yra oficialios.

Valdas J. šią savaitę iš Klaipėdos areštinės išvežtas į Šiaulių tardymo izoliatorių. Para jo išlaikymo mokesčių mokėtojams kainuoja kiek daugiau nei 54 litus. Į šią kainą įskaičiuotas maistas, komunalinės paslaugos, personalo atlyginimai.

Klaipėdos apylinkės teismas lapkričio 19 dieną leido Valdą J. suimti trims mėnesiams, tad Šiaulių tardymo izoliatoriuje jis praleis mažiausiai apie 80 dienų, o tai mokesčių mokėtojams kainuos 4,3 tūkst. litų.

Valdas J. Šaulių tardymo izoliatoriuje kol kas laikomas vadinamojoje adaptacinėje kameroje, į kurią patenka visi tie, kurie į tardymo izoliatorių atgabenami pirmą kartą.

Tokioje kameroje jiems skiriamas didesnis dėmesys, teikiama informacija apie izoliatoriuje galiojančią tvarką.

Būdamas Klaipėdos areštinėje Valdas J. reikalavo pareigūnų, kad kameroje jis būtų apgyvendintas vienas, už tai esą bus atviresnis per apklausą.

Šiaulių tardymo izoliatoriaus Socialinės reabilitacijos skyriaus viršininkas Raimondas Klimantavičius negalėjo pasakyti, ar tokį reikalavimą Valdas J. pateikė ir Šiaulių tardymo izoliatoriaus administracijai.

„Teikti informaciją apie konkrečius suimtuosius negalime, nes reikia jų sutikimo. Galiu pasakyti tik tiek, kad visi suimtieji apgyvendinami kamerose bendrąja tvarka, pavyzdžiui, nerūkantieji nebūna vienoje kameroje su rūkančiaisiais. Be to, ir vienučių turime labai nedaug, tad suimtąjį po vieną apgyvendiname itin retai“, – dėstė R. Klimantavičius.

Valdo J. advokatas E. Staponkus viešai yra išsakęs nuogąstavimą, kad įtariamasis gali mėginti žudytis. „Kol kas viskas gerai. Be to, pas mus dirba ir psichologai, ir psichoterapeutai – suimtieji gali gauti visą reikiamą pagalbą“, - tvirtino R. Klimantavičius.

Valdas J. yra įtariamas merginos nužudymu, slepiant kitą nusikaltimą – išžaginimą. Jam gresia laisvės atėmimas iki gyvos galvos.

J. Šikšnūtės kūnas rastas Macikuose, Šilutės rajone, visai netoli namų, kur gyvena Valdo J. motina.

J. Šikšniūtė dingo sekmadienį, lapkričio 15 dieną, kai internete rasta pakeleivinga mašina norėjo iš Saugos gyvenvietės, Šilutės rajone, važiuoti į Klaipėdą. Uostamiestyje mergina studijavo viešąjį administravimą Klaipėdos universiteto Socialinių mokslų fakultete ir gyveno netoli jo esančiame studentų bendrabutyje.

J. Šikšniūtės kremuoti palaikai praėjusį šeštadienį, lapkričio 22 dieną, palaidoti Mažeikių rajone, Geidžių kapinėse.

Pirminė J. Šikšniūtės mirties priežastis, kurią nurodė ekspertai – sušalimas. Įtariama, kad bejėgiškos būklės – sumušta ir nuogai išrengta mergina buvo numesta į kanalą, uždengta šakomis.