Kauno priešgaisrinė gelbėjimo valdyba informuoja, kad sekmadienį apie 9 val. 45 min. buvo gautas pranešimas apie gaisrą Šimkaičių sen., Vadžgirio miestelyje – Logupio g. degė ūkinis pastatas. Pakeliui į gaisravietę ugniagesių pamainos vadas paprašė išsiųsti papildomai dar 1 autocisterną.

Šimkaičių ugniagesių komanda pranešė, kad išvyksta, bet neišvyko...

Anot Marijampolės apskrities policijos, sausio 22 d. apie 10 val. 35 min. Jurbarko r. sav., Kniečių k., Jono Žemaičio g., darbo vietoje, prie tarnybinio automobilio, rastas vyro kūnas be išorinių smurto žymių. Pradėtas ikiteisminis tyrimas mirties priežasčiai nustatyti.

Kadangi ugniagesys dirbo vienas, neaišku, kiek laiko vyras pragulėjo šalia automobilio, kol jį pastebėjo pro šalį važiavę vietos gyventojai.

Liudytojų teigimu, sukniubusiam ugniagesiui dar buvo bandoma padėti – darytas širdies masažas ir dirbtinis kvėpavimas, tačiau veltui.

Jurbarko „Šviesos“ redakcijos žiniomis, Šimkaičių komandai vieno ugniagesio trūksta nuo 2022-ųjų birželio galo. Todėl nepilnai sukomplektuotoje komandoje nuolat tenka kam nors budėti vienam.

Savivaldybių priešgaisrinės tarnybos yra ne kartą sulaukusios Nacionalinio pareigūnų profesinių sąjungų susivienijimo (NPPSS) vadovo Sauliaus Džiauto kritikos dėl to, kad nesudaro sąlygų dirbti ugniagesiams po du.

„Dirbti po vieną trečio lygio komandoms neleidžia Vyriausybės patvirtinti priešgaisrinės saugos standartai, teisės aktai. Ugniagesiai turi dirbti ne mažiau, kaip dviese, todėl galima daryti prielaidą, kad Jurbarko savivaldybės tarnyboje šie teisės aktai pažeidžiami,“ – sakė S. Džiautas.

Pasak susivienijimo vadovo, jei Šimkaičių komandoje ugniagesiai būtų dirbę, kaip ir priklauso, dviese, miręs vyras būtų turėjęs daug didesnius šansus išgyventi.

„Mirusiojo kolega būtų iškart pradėjęs gaivinti ir iškvietęs medikus. Žinoma, čia šansai – 50 procentų ant 50 procentų. Tačiau tai – nepalyginamai daugiau, nei nulis. Net ir 10 procentų – daug daugiau, nei nulis,“ – neabejoja S. Džiautas.

Pasak jo, mirusiojo artimieji turėtų svarstyti galimybę savivaldybę duoti į teismą ir ieškoti teisingumo.

„NPPSS imsimės visų priemonių, kad Jurbarko savivaldybė ugniagesio šeimai atlygintų ne tik materialinę, bet ir moralinę žalą. Taip pat, kad padarę žalą vadovai neštų atsakomybę. Savo ruožtu NPPSS (UGPS) yra apdraudusi sveikatos ir gyvybės draudimu visus savo narius, todėl šeima gaus draudimo išmoką,“ – sakė S. Džiautas.

Jis taip pat viešai adresavo klausimą savivaldybių merams – kiek dar mirčių reikės, kad pagaliau politikai ir savivaldybių priešgaisrinių tarnybų vadai nepažeidinėtų teisės aktų?

„Jau antras ugniagesys miršta darbe savivaldybių tarnybose per paskutinius 3 mėn. Jie dirbo po vieną,“ – tikino S. Džiautas.

Miręs ugniagesys – ilgametis Jurbarko r. priešgaisrinės tarnybos darbuotojas. Šiais metais jis būtų šventęs 61-ąją gimtadienį.

Šiuo metu šalyje veikia dviejų lygių priešgaisrinės saugos ir gelbėjimo sistema, kurią sudaro Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento (PAGD) ir savivaldybių priešgaisrinės tarnybos (SPT).

VRM teigia, kad toks modelis yra nepakankamai efektyvus ir veiksmingas, ir siūlo jį keisti – tarnybas sujungti.