Nužudymai, plėšimai, sunkūs kūno sužalojimai, pabėgimas iš psichiatrijos ligoninės – Zamu pravardžiuoto nusikaltėlio biografija tokia kruvina, kad tiktų veiksmo filmo scenarijui.

20 metų žmogžudysčių

R. Zamolskio kriminalinė biografija Interpolo paskelbtame ieškomo nusikaltėlio apraše prasideda prieš daugiau nei du dešimtmečius.

Pirmasis Interpolo minimas nusikaltimas – mirtinas kūno sužalojimas 1993 m. sausį. Po trijų mėnesių R. Zamolskis mėgino pagrobti ginklus ir šaudmenis iš policijos šaudyklos, įvyko susišaudymas, kurio metu sužeistas policijos pareigūnas.

Dar aštuonerius metus R. Zamolskis šiurpino Lietuvą. Vėliau be pėdsako dingęs galvažudys, kaip paaiškėjo, kruvinais darbais užsiiminėjo Rusijoje ir savo „karjerą“ tęsė iki pat sulaikymo.



Rusijos nusikalstamame pasaulyje tapo įžymybe

Rusijos žiniasklaida jau mirga pranešimais apie tai, kokiais nusikaltimais šioje šalyje įtariamas R. Zamolskis. Sąrašas įspūdingas.

Kaip skelbia newsru.com, iš Lietuvos pasprukęs Zamas pirmiausiai pasuko į Kaliningrado sritį, kur užmezgė ryšius su vietos nusikalstamu pasauliu. Ieškomiausias Lietuvos galvažudys netruko išgarsėti.

„2002 metais Romas Zamolskis atvyko į Kaliningrado sritį, kur susipažino su nusikaltėlių grupuotės, užsiimančios inkasatorių apiplėšimais, vadeiva, iš Sverdlovsko kilusiu Jurijumi Jelpanovu. Vėliau kartu su garsaus verslininko Michailo Kliukos grupuote lietuvis vertėsi ginkluotais užpuolimais, ginklų vagystėmis, apiplėšimais.

Ginklams skirtame forume internete R. Zamolskis buvo lyginamas su vienu iš pavojingiausių žudikų visoje Rusijoje, veikusių XX amžiaus pabaigoje – Aleksandru Soloniku, pravarde Saša Makedonietis, pravardę gavusiu dėl gebėjimo šaudyti dviem pistoletais vienu metu. 1997 metais jis buvo nužudytas Graikijoje“, - rašo newsru.com.

2011 metais R. Zamolskio „kolega“ J. Jelpanovas buvo sulaikytas, po dvejų metų dėl nužudymo jam skirta 14 metų laisvės atėmimo bausmė.

Anot newsru.com, Zamas buvo apsigyvenęs atokiame kaime Čeliabinsko srityje. Čia jis naudojosi nauja pavarde ir nauja pravarde. Kaip ir Lietuvoje, Rusijoje pareigūnai mėgino sučiupti Zamą, tačiau pastangos ilgą laiką buvo bevaisės.

„Dokumentuose jis vadinosi Boltačiovu, įsigijo ir naują pravardę – Gabikas. Tačiau sulaikyti jo nepavyko: specialiojo būrio pareigūnai prie Gabiko namų surengė pasalą, bet automobilio, kuriuo nusikaltėlis išvažiavo, sustabdyti neįstengė. Bėgdamas nuo policijos, R. Zamolskis mašiną paliko likimo valiai, o pats pasislėpė miške“, - rašo Rusijos tinklalapis.

2001-ieji – metai, kai visa Lietuva bijojo vieno žmogaus

Labiausiai Zamas pagarsėjo 2001-aisiais, kai šalį sukrėtė ištisa virtinė jo kruvinų nusikaltimų.

2001 m. balandžio 17 d. R. Zamolskis ir jo bendras Virginijus Savickas įvykdė žiaurų išpuolį sostinėje. Prie parduotuvės „Maxima bazė“ jie užpuolė tuomečio Lietuvos žemės ūkio banko inkasatorius. Sunkiai sužeistas inkasatorius Arvydas Zamenskas tik per stebuklą liko gyvas. Nusikaltėlių grobis – 70 tūkst. litų.

Po poros mėnesių, 2001 m. birželio 5 d., Zamas su bendru vėl siautėjo sostinėje. Šįsyk – pačiame Vilniaus centre. Susišaudymo metu sužeisti policijos pareigūnai, R. Zamolskis paspruko. Tačiau policijai pavyko sučiupti jo ir V. Savicko bendrą Mindaugą Čepulį. Jis vėliau trejiems metams pasiųstas už grotų.

Netrukus Zamas vėl susitepė rankas krauju. 2001 m. liepos 25 d. jis su V. Savicku Kaune, bendrovėje „Lita-West“, nušovė du vyrus. R. Zamolskis įkliuvo ir buvo nusiųstas į Rokiškio psichiatrijos ligoninę – pavojingam nusikaltėliui nustatyta psichikos liga. Diagnozės tikslumu policijos pareigūnai abejoja iki šiol. O Rokiškio ligoninėje Zamas neužsibuvo. Netrukus šalį sukrėtė žinia, kad į gydymo įstaigą atsiųstas suklastotas dokumentas dėl R. Zamolskio paleidimo, kuriuo remiantis galvažudys ištrūko į laisvę.

2001 m. rugsėjo 28 d. policijos patruliai Kaune atpažino R. Zamolskį su bendrais. Mėginant sulaikyti nusikaltėlius, įvyko susišaudymas, Zamas vėl paspruko.

2001 m. spalio 8 d. šalį sukrėtė įkaitų drama Panevėžyje. Jos centre – R. Zamolskis ir jo bendras V. Savickas. Dar vienas susišaudymas, kurio metu Zamas buvo sužeistas. Bet ir vėl paspruko.