Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas praneša, kad pristatydamas oficialų komandos vertinimą, ekspertų grupės vadovas Andersas Obergas iš Švedijos sakė, jog turi dvi naujienas – vieną blogą, vieną gerą: „Bloga naujiena ta, kad mums gaila bus išvažiuoti iš Lietuvos, kuri turi tokią šaunią komandą, nes keturias dienas trukęs vertinimas baigėsi. Geroji naujiena – jog pasaulis turi dar vieną komandą, pasirengusią įvykus nelaimei atlikti paieškos ir gelbėjimo darbus.“

Jis taip pat pasidžiaugė, kad šios pratybos nebuvo demonstracinės, o surengtos realiomis sąlygomis ir jose mūsų šalies komanda parodė labai aukštą pasirengimo ir pagalbos teikimo organizavimo lygį.

Tarptautinė paieškos ir gelbėjimo patarėjų grupė teigiamai įvertino mūsų šalies komandos struktūrą, jos narių tarpusavio bendravimą, paieškos ir gelbėjimo operacijų vykdymą, aukštalipių gebėjimus, medicinos priežiūrą, dokumentų rengimą, logistiką oro uoste, iš kurios, pasak ekspertų, galėtų pasimokyti ir užsienio šalių gelbėtojai. Jie pažymėjo, jog komandos klasifikavimas yra tik pradžia – komandos darbo organizavimas ekstremaliųjų situacijų metu turi būti nuolat tobulinamas pratybose.

Atsiimdamas Jungtinių Tautų Humanitarinių reikalų koordinavimo biuro Tarptautinė paieškos ir gelbėjimo patarėjų grupės (INSARAG) sertifikatą ir dėkodamas už aukštą komandos įvertinimą, Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento direktoriaus pavaduotojas vidaus tarnybos pulkininkas Vygandas Kurkulis sakė: „Galima puikiai sutvarkyti įvairias procedūras, sukurti teisinę ir logistikos bazę, įsigyti labai geros įrangos, tačiau sunkiausia yra suburti tvirtą komandą, konkrečius žmones, kurie negailėdami savo jėgų ir laiko būtų pasirengę bet kuriuo metu skubėti į pagalbą. Mums tai pavyko.“

Lietuvos tarptautinės pagalbos teikimo komandai buvo įteikta Jungtinių Tautų vietos operacijų koordinavimo centro (OSOCC) vėliava, kurią nelaimės zonoje įkūrusi tokį centrą gali iškelti tik INSARAG klasifikuota komanda.

.