Jis pridūrė, kad sprendimą šiuo klausimu NATO ambasadoriai turėtų priimti penktadienį ir pažymėjo, kad susitarus, ką reikia transportuoti, ši misija gali būti pradėta per tris ar penkias dienas.

Kanadiečiai aplenkė JAV armiją, skubėdami į pagalbą Naujajam Orleanui

Tuo tarpu Kanados paieškos ir gelbėjimo grupės į patvinusius Naujojo Orleano priemiesčius atvyko gelbėti įkalintų miesto gyventojų penkioms dienomis anksčiau už JAV karines pajėgas, pranešė Luizianos valstijos senatorius.

Kanadiečiai aplenkė tiek JAV kariškius, tiek Krizių valdymo centrą, atskubėję į Šv. Bernardo apygardą rytinėje Naujojo Orleano dalyje, kur vanduo kai kuriose vietose vis dar buvo pakilęs daugiau kaip 2,4 metro, sakė senatorius Walteris Boasso.

"Fantastiški vyrukai, - kalbėjo senatorius. - Jie nedvejodami šoko į valtis gelbėti žmonių. Visur iškabinome Kanados vėliavas".

Apygardą, kurioje gyvena 68 tūkst. žmonių, JAV valdžia ignoravo, nes pirmiausia puolė padėti Naujajam Orleanui, esančiam už kelių kilometrų.

Senatoriaus teigimu, nuošalių priemiesčių gyventojai turėjo patys organizuotis pagalbą, kai rugpjūčio 29 dieną pakrantę užgriuvo uraganas "Katrina".

JAV vyriausybės reakcija į katastrofą yra aršiai kritikuojama. Politikai ir žurnalistai ragina atsistatydinti George'o W. Busho administracijos aukšto rango pareigūnus.

V. Boasso teigimu, JAV pareigūnai pradėjo tiekti paramą iš lėktuvų Šv. Bernardo apygardai praėjusios savaitės trečiadienį, tą pačią dieną, kai iš Vankuverio, esančio už 3,5 tūkst. kilometrų, atvyko Kanados gelbėtojų grupė, kurią sudarė apie 50 žmonių.

"Jie išsinuomavo lėktuvą ir atskrido", - pasakojo senatorius. Du Krizių valdymo centro pareigūnai atvyko į apygardą sekmadienį, JAV kariškiai - pirmadienį, sakė senatorius.

"Kodėl prireikė septynių dienų, kad čia atvyktų armija?" - klausė V. Boasas. Jo nuomone, mažesnės apygardos daugiau nukentėjo dėl to, kad visas dėmesys buvo sutelktas į Naująjį Orleaną, miestą, garsėjantį džiazo ir "Mardi Gras" festivaliais.

V. Boassas nuoširdžiai dėkojo kanadiečiams už jų operatyvią pagalbą. "Matyti, kad jie patys džiaugiasi būdami čia ir galėdami padėti. Ir jie vis dar čia, aplanko kiekvieną namą, kiekvieną mansardą, ieškodami įstrigusių žmonių", - sakė senatorius.