Bet vos tragiškai nepasibaigusio išpuolio išvakarėse J. Baronas galėjo vaikščioti kuo ramiausiai – apykojė policijai gerai žinomam įstatymų pažeidėjui jau buvo nuimta. O juk jeigu iki šiol ji būtų ant J. Barono kojos, policijos pareigūnams greičiausiai netektų skelbti su itin sunkiu nusikaltimu galimai susijusio vyro paieškos.

Ikiteisminiam tyrimui dėl didelio kiekio narkotinių medžiagų įgijimo, laikymo ir platinimo vadovaujanti Vilniaus apygardos Vilniaus apylinkės prokuratūros prokurorė Vita Gedvilienė sako, kad prieš pusantrų metų iškelta J. Barono baudžiamoji byla jau netrukus turėjo atsidurti teisme, tačiau dėl pirmadienio įvykių šis terminas gali dar labiau pailgėti.

„Na, neaišku, kiek jis slapstysis, bet kažkaip atrodo, kad neilgai“, – sakė prokurorė.

Ji prisipažino, kad būtent jos sprendimu buvo panaikintas J. Barono stebėjimas elektroninėmis priemonėmis – nuimta apykojė. Toks sprendimas buvo priimtas dėl esą netobulai veikiančios sistemos.

„Ne visada ji teisingai suveikia, galimos įvairios paklaidos ir jos būdavo kartais net ne dėl asmens, kuris buvo stebimas, kaltės, – sakė V. Gedvilienė. – Šis dalykas labai brangiai kainavo valstybei, policija negalėjo užtikrinti, kad aparatūra rodo teisingus duomenis, todėl kai įtariamasis ir jo gynėja pateikė prašymą apykoję nuimti, buvo priimtas sprendimas nutraukti elektroninį stebėjimą.“

Prokurorės teigimu, prašydamas nuimti apykoję J. Baronas aiškino, kad nori įsidarbinti, todėl patenkinus šį prašymą taip pat įtariamajam buvo sugrąžintas asmens dokumentas. Tačiau kardomųjų priemonių vyras neišvengė – jam buvo paliktas namų areštas (turėdavo būti nuo vakaro iki ryto namuose) ir draudimas išvykti iš gyvenamosios vietos ribų be policijos žinios, bei registracija joje.

Uždėti apykoję J. Baronui dar 2015 m. gruodžio pabaigoje nurodė Vilniaus miesto apylinkės teismas – tada ikiteisminio tyrimo teisėjas J. Baroną nutarė paleisti į laisvę. Paradoksas, bet tuo metu Lietuvoje elektroninis įtariamųjų ar lygtinai į laisvę paleistų nuteistųjų stebėjimas dar nebuvo vykdomas. Tiesa, pareigūnai turėjo laiko pasiruošti – vos tik į laisvę paleistas J. Baronas vėl buvo įkalintas, nes kito teisėjo sprendimu vyras buvo nuteistas už narkotinių medžiagų įgijimą. Jam teismas skyrė 50 parų arešto bausmę.

Maždaug pusantrų metų užtruko ir ikiteisminis tyrimas, kuriame J. Baronas taip pat siejamas su narkotinėmis medžiagomis. „Jis artimiausiu metu vėl turėjo būti iškviestas į policiją – pareigūnai jam ketino pateikti galutinius įtarimus dėl narkotinių medžiagų įgijimo“, – sakė prokurorė V. Gedvilienė.

Pasak jos, kai ikiteisminio tyrimo teisėjas Vilniaus areštinės ir Lukiškių tardymo izoliatoriaus-kalėjimo kamerose gultą išbandžiusį J. Baroną paliko laisvėje, nebepratęsdamas griežčiausios kardomosios priemonės – suėmimo, įtariamajam buvo skirtos kitos kardomosios priemonės.

„Todėl jam, kaip tik įmanoma, buvo skirti griežčiausi įstatyme numatyti apribojimai, kuriuos vėliau teko sušvelninti, – sakė prokurorė Vita Gedvilienė. – Įtarimai jam tikrai nepanaikinti, kaip tik ketinome jį kviestis dėl galutinių įtarimų pateikimo.“

Jos teigimu, maždaug pusantrų metų trukęs tyrimas užsitęsė, nes jame – net 17 įtariamųjų.

„Bylas skaidome, jau dvi perdavėme į teismą, kaip tik ruošėmės perduoti ir trečią, bet dar nesuspėjome“, – sakė prokurorė.

Ne kartą dėl įvairių Kelių eismo taisyklių (KET) pažeidimų įkliuvęs ir taip pat arešto bausme baustas (dėl to net buvo konfiskuotas jo motinos Laimos Pikul prabangus BMW) J. Baronas buvo sulaikytas 2015 m. rugsėjį, kai pas jį buvo rasta apie 350 g marihuanos.

O 50 parų arešto bausmė J. Baronui buvo skirta už tai, kad jis dar gegužės 5 d. popietę Vilniuje, Antakalnio mikrorajone, prie Neries upės, iš nenustatyto asmens už 30 eurų nusipirko 101,77 g kanapių. Jas vyras laikė automobilyje BMW, o tą patį vakarą, apie 23.20 val., buvo sulaikytas Žirmūnų g.

Baudžiamojon atsakomybėn patrauktas J. Baronas tyrėjams aiškino, kad kanapių nusipirko iš vieno iššaukiančiai atrodančio vyriškio, su kuriuo susipažino prie Neries upės vedžiodamas šunį.

„Praeidamas pro šalį užuodžiau rūkomos „žolės“ kvapą ir susigundžiau“, – J. Baronas sakė, kad nepažįstamojo paprašė duoti parūkyti, bet šis pasiūlė geriau kanapių iš jo nusipirkti. J. Baronas sutiko – iš kišenės išsitraukė 30 Eur.

Narkotines medžiagas J. Baronas paslėpė Šilo miške Antakalnyje – bijojo, kad grįžus į namus kanapių kvapą užuos jo motina Laima Pikul.

Vilniaus apskrities policijos viršininkas Saulius Gagas
Tą patį vakarą J. Baronas išvažiavo pasivažinėti po miestą, pakeliui sutiko savo draugą, kuris važiuojant automobiliu užuodė „žolės“ kvapą.

„Išėmiau iš kišenės parodyti, bet tuo metu pamačiau iš paskos važiuojančius policijos pareigūnus ir supanikavau, „žolės“ gumbulas nukrito“, – sakė jis.

Netrukus J. Barono vairuojamą BMW sustabdė policijos pareigūnai – su kanapėmis sulaikytas vairuotojas ir jo draugas buvo pristatyti į komisariatą.

J. Baronas tikino, kad narkotines medžiagas nusipirko sau. Tuo metu policijos pareigūnai prisipažino, kad J. Barono vairuojamą automobilį sustabdė tik dėl to, jog vairuotojas keistai elgėsi – esą pamatęs policininkus jis labai susijaudino.

Pareigūnai manė, kad vairuotojo dokumentai yra netvarkingi, bet kai šį sustabdė, iš karto užuodė kanapių kvapą, be to, ant automobilio kilimėlio mėtėsi „žolė“.

Pasak policininkų, J. Baronas atsisakė nurodyti, iš kur gavo narkotines medžiagas, o jo draugas tikino, kad tuo metu ketino susisukti suktinį, bet pamatęs policijos automobilį, labai išsigando.

Tyrimo metu pareigūnai taip pat patikrino, ar J. Baronas vartoja narkotines medžiagas – toksikologijos ekspertų išvadose nurodyta, kad tyrimo metu buvo nustatyta, jog jo šlapime buvo rasta tetrahidrokanabilio karboksi rūgšties, amfetamino ir metamfetamino.

Tai jau buvo trečiasis kartas, kai J. Baronas išgirdo teismo nuosprendį. Prieš tai jis buvo teistas dėl viešosios tvarkos pažeidimo bei dėl policijos pareigūnų papirkimo – neblaivus sulaikytas prie automobilio vairo, kai buvo apgadinęs kaimyno automobilį, jis policininkams davė 150 litų (43,44 eurų) kyšį.

J. Baronas iki šiol yra nuolatinis teismų „lankytojas“ – teisėjai nespėja nagrinėti jam iškeltų administracinių nusižengimų bylų, kai jis neturėdamas teisės vairuoti sėda prie vairo.

Dar šių metų liepą, kai buvo nagrinėjama byla dėl to, kad jis vairavo automobilį neblaivus neturėdamas tam teisės, J. Baronas aiškino, kad gailisi dėl savo elgesio (taip jis kalbėdavo nagrinėjant visas jam iškeltas bylas).

„Nusižengimus padariau lengvabūdiškai, nepagalvojęs apie galimas neigiamas pasekmes – šiuo metu dedu visas pastangas, kad daugiau administracinių nusižengimų nedaryčiau, – sakė jis. – Stengiuosi grąžinti skolas už anksčiau padarytus administracinius nusižengimus, taip pat artimiausiu metu pradėsiu atlikti viešuosius darbus, o balandžio 11 d. pradėjau dirbti pardavimų vadybininku, taip pat studijuoju logisto-ekspeditoriaus specialybę.“

Kad J. Baronas turi didelių problemų, anksčiau DELFI yra pripažinusi ir jo motina Laima Pikul – ji sakė, kad visais būdais bando sudrausminti savo sūnų, tačiau jam nieko negali padaryti – jis suaugęs žmogus.

Jonas Baronas ir Laima Pikul
„Manau, draugai daro blogą įtaką, nes jis laiką leidžia su draugais, todėl ir tokias nesąmones daro, gal prieš draugus čia toks vaidinimas, nežinau“, – sakė ji. Visą interviu su L. Pikul rasite prie susijusių straipsnių.

Kad J. Baronas galėjo dalyvauti kruviname incidente Antakalnyje, iki šiol netiki jo sesuo Oksana Pikul-Jasaitienė. „Nuo ubago lazdos, kalėjimo ir senos mergos niekas neapsaugotas. (...) Mūsų šeima stipri, tokie šunys ir lieka loti savo supuvusiuose garduose, o mes gyvename!“ – anksčiau piktai reaguodama į DELFI paskelbtus straipsnius apie J. Barono nuodėmes feisbuke plūdosi „pupytė“.