Šis įvykis jau sukėlė diskusijas internete: dalis žmonių piktinasi apsaugininko elgesiu, kitų manymu, apsauga neturi kitos išeities, nes policija, surašiusi protokolą, smulkius vagis paleidžia ir šie iškart vėl eina vogti. Beje, ši parduotuvė yra netoli stoties, todėl čia apsaugininkai turi itin daug darbo, nes apylinkėse daugybė narkomanų, benamių, kitų asocialių asmenų, kurie vagia viską, kas pakliuvo.

Susidorojimo su sulaikytu benamiu liudininkas Arnas penktadienio vakarą buvo šioje parduotuvėje. Nusipirkęs prekių, prisėdo ant suolelio ir pamatė, kaip kasininkė kažką pasakė apsaugininkui, po to šis kažkur nuėjo ir netrukus grįžo su neblaiviu benamiu.

Arnui pasirodė keista, kad apsaugininkas su sulaikytuoju praėjo pro apsaugos patalpas (jos filmuojamos) ir nusivedė jį prie tualeto. Saugos tarnybos „Grifs AG“ darbuotojas atrakino tualeto duris, įvedė sulaikytąjį į vidų ir užsidarė su juo. Iškart po to iš tualeto pasigirdo smūgiai (liudininkas suskaičiavo tris) ir aimanos.

Įjungęs telefono vaizdo kamerą vaikinas atidarė tualeto duris ir pamatė, kaip apsaugininkas gumine lazda talžo ant unitazo pasodintą vagį. Ant grindų voliojosi iš maišelio iškritęs plastikinis alaus butelis.

Atsisukęs apsaugininkas pamatė, kad yra filmuojamas ir greitai uždarė duris.

„Mane šokas ištiko nuo tokių vaizdų. Parduotuvės darbuotojos matė, kur apsaugininkas nusivedė sulaikytą vyrą, bet niekam nekilo klausimu, kodėl jis su juo užsidarė tualete. Gal toje parduotuvėje taip būna nuolat – atima pavogtas prekes, atidaužo ir paleidžia“, – sakė įvykio liudininkas.

Vaikinas iškvietė policiją. Laukiant pareigūnų, prie liudininko kelis kartus priėjo apsaugininkas – vis prašė ištrinti įrašą ir eiti savais keliais. Tada nesaugiai pasijautęs vaikinas išėjo į lauką laukti patrulių.

Atvykus pareigūnams, Arną užsipuolė parduotuvės darbuotoja: „Kodėl filmuojat mano pardavėjas?!“. Moteris vis kažkam skambino ir grasino liudininkui teismais už filmavimą. Kai Arnas jai pasakė, kad „pas jus parduotuvėje žmogų muša, o jūs nieko nepadarėt, kad tai sustabdyti“, darbuotoja, pasak liudininko, jam atrėžusi: „Žinot, man nusipjaut ant to žmogaus, man svarbu į kadrą nepatekti“.

Girtas (1,07 prom.) vagis sakė, kad pretenzijų niekam neturi ir pareiškimo policijai nerašys. Paskui paaiškėjo, kad jis nemoka rašyti.

Po kiek laiko vyras sutiko pasirašyti pareiškimą, jei kas nors jį parašys už jį. Policijos pareigūnė pasisiūlė parašyti pareiškimą už beraštį nukentėjusįjį iš jo žodžių. Bet kadangi paaiškėjo, kad nukentėjusysis neblaivus, jam pasiūlyta pareiškimą pateikti išsiblaivius.

Benamiui dėl vagystės surašytas administracinio nusižengimo protokolas, paskui jis buvo nuvežtas į blaivyklą nakvynės namuose „Sala“. O apsaugininkui pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl savavaldžiavimo.

Šeštadienį šį įvykį dar kartą pakomentavo prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė Vaida Budrienė: „Labai atsiprašome nukentėjusiojo ir visų pirkėjų dėl šio įvykio. Šiuo metu aiškinamės tikslias įvykio aplinkybes su prekybos tinklui paslaugas teikiančios saugos tarnybos atstovais, kurios darbuotojas ir yra filmuotoje medžiagoje matomas asmuo. Tokių situacijų netoleruojame, todėl peržiūrėsime procedūras, kad jos ateityje daugiau niekada nepasikartotų. Taip pat ir aptarsime savo bendradarbiavimą su pačia saugos tarnyba.

Norime patikslinti, jog pirminiais duomenimis, „Iki“ darbuotojai nematė vykusio incidento, nes galimai vagystę įvykdęs asmuo buvo išvestas iš prekybinės salės. Darbuotojos, laikydamosis galiojančių vidaus tvarkos taisyklių, paprašė nefilmuoti parduotuvės patalpose“.

Šeštadienio popietę įvykį pakomentavo ir „Grifs AG“ rinkodaros vadovė Rūta Juodeikė: „Sužinoję apie įvykį nedelsiant pradėjome vidinį patikrinimą, bendradarbiaujame su policija tiriant įvykio aplinkybes, esame atviri visuomenei ir žiniasklaidai. Mes, kaip saugos įmonė, nepriklausomai nuo tyrimo išvadų, prisiimame moralinę atsakomybę už mūsų darbuotojo veiksmus.

Suprantame situaciją ir jos jautrumą, todėl apgailestaujame dėl to, ką patyrė žmogus, dalyvavęs įvykyje. Netoleruojame bet kokio neteisėto jėgos panaudojimo prieš bet kuriuos asmenis.

Dedame visas pastangas, kad tokie ar panašūs įvykiai nesikartotų, reguliariai rengiame mokymus darbuotojams apie teisėtą ir etišką elgesį vykdant pareigas, nuolat atnaujiname darbo tvarkas ir instrukcijas, diskutuojame apie sudėtingų situacijų sprendimus“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1744)