LKPB praėjusiais metais pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl vieno šiaurės Lietuvos futbolo klubo savininko pranešimo apie 2014 m. įvykdytą aferą.

Klubo savininkas elektroniniu paštu gavo viliojantį pasiūlymą parduoti sporto klubą už 1 mln. eurų. Derybos ir susitikimai vyko tiek Vilniuje, tiek Milane (Italija). Įvairių užsienio kompanijų atstovais prisistatinėjantys užsieniečiai darė solidų įspūdį. Buvo sutarta, kad užsienio pirkėjai, kaip garantą ir patikimumo įrodymą, perduoda 240 000 eurų, po to vykdomos kitos sąlygos, po kurių klubo savininkas gauna 1 mln. eurų. Klubo savininkas šių pinigų negavo, o vėliau pastebėjo, kad jam įbrukti 240 000 eurų yra tik vadinamoji pinigų lėlė, t. y. baltų popieriaus lapelių krūvos, pridengtos viena tikra kupiūra iš viršaus, praneša Policijos departamentas.

Netrukus gauta kita žinia iš vakarų Lietuvos, kad neva solidi užsienio kompanija nori remti krepšinio klubą skiriant daugiau kaip 8 mln. eurų. Norėdamas gauti šią paramą krepšinio klubas turi įvykdyti tam tikras sąlygas, kurios nustatė, kaip bus atvežamas 1 mln. eurų grynais, po to krepšinio klubas turės daryti pavedimus ir pan. Šis pasiūlymas ir toliau vykęs dialogas rūpestingus klubo vadovus neramino, todėl jie pagalbos kreipėsi į policiją.

Pareigūnai atliko kruopštų darbą. Tiriant gautą informaciją aiškėjo, kad krepšinio klubas sudomino tuos pačius užsieniečius, o „pelningą“ siūlymą pateikę užsieniečiai galimai yra rimti sukčiai. Buvo pagrįstų įtarimų, kad atvykėliai siekia įbrukti pinigų imitacijas, o patys įgyti klubo pinigus pavedimu per sąskaitas.

Buvo priimtas sprendimas sulaikyti atvykėlius. Kruopščiai planuojamą sulaikymą sunkino tai, kad įtariamieji labai maskavosi, vengė nurodyti detales apie save, akcentavo, kad atvyks tik vienas arba dviese, o klubo atstovas privalo būti vienas. Neturėta duomenų apie tai, kada jie atvyksta iš užsienio, kiek jų ir kas jie tokie, nes tiesioginis bendravimas buvo labai ribotas. Visgi pareigūnų operacija buvo vainikuota sėkme, balandžio 22 d. sulaikyti 4 įtariamieji, turintys Italijos, Rumunijos pilietybes. Vienas įtariamųjų dar ir Prancūzijos pilietis.

Klubo atstovas nustebino pareigūnus savo gebėjimais valdyti ir vertinti situaciją tokio dosnaus pasiūlymo akivaizdoje. „Policijos operacijos metu, demaskuojant įtariamuosius, krepšinio klubo atstovo elgesys su „dosniaisiais“ rėmėjais vertas rimto teatro meno apdovanojimo. Šio žmogaus sumanus elgesys buvo svarbus indėlis sėkmingai sulaikant įtariamuosius“-tyrimą komentavo LKPB Ikiteisminio tyrimo valdybos viršininkė Jurgita Ivanauskienė.

Aiškėja, kad sukčiai galimai veikė pagal labai profesionaliai parengtą nusikalstamą scenarijų, kurio esminės detalės tokios: pasiūlyti didžiulę sumą pinigų, pelnyti pasitikėjimą, o pabaigoje, aukštos klasės viešbučiuose, apgaulės momentu įbrukti grynų pinigų imitacijas vietoj tikrų pinigų, arba iš karto po to vykti į banką ir atlikti pavedimą į sukčių nurodytą sąskaitą. Atliktų kratų metu rasta daugybė tai patvirtinančių daiktų. Pareigūnai įtaria, kad nuo šių tarptautinių sukčių gali būti nukentėję ir daugiau žmonių ar įmonių.

Ikiteisminį tyrimą kontroliuoja Vilniaus apygardos prokuratūra. Už galimai įvykdytą sukčiavimą Lietuvos Respublikos baudžiamojo kodekso 182 straipsnis numato laisvės atėmimo bausmę iki 8 metų.

LKPB dėkoja už bendradarbiavimą Muitinės kriminalinei tarnybai ir Tarptautiniame Vilniaus oro uoste dirbantiems muitinės pareigūnams. LKPB pareigūnų ir jiems talkinusių tarnybų dėka, taikant pažangius metodus, buvo nustatyta galimai stambaus masto sukčiavimo schema, kurią vykdė užsienio valstybių piliečiai Lietuvoje.