Daugiausia gaisrų šiuo metu kilo atvirose teritorijose. Nuo liepos 20 iki 30 d. jose yra kilę 178 gaisrai (pernai – 73). Dažniausia liepsnoja pievos – 84 gaisrai, miškai ir miško paklotė – 17 gaisrų.

Ugniagesiams per šį laiką teko skubėti gesinti ir 56 gyvenamosios paskirties pastatus. Šių gaisrų metu traumuoti du žmonės. Vis dėlto aukų juose pavyko išvengti.

Per šį laiką net 100 gaisrų kilo dėl neatsargaus elgesio, 13 dėl neatsargaus rūkymo, 12 dėl tyčinės žmonių veiklos, 8 dėl netvarkingos elektros įrangos įrengimo ir eksploatavimo taisyklių pažeidimų bei pastatų elektros instaliacijos gedimų.

Per pastarąsias dienas smarkiai išaugo ir gelbėjimo darbų skaičius – 288, pernai jų per tą patį laiką atlikta 233. Vien vandenyje ugniagesių pagalbos reikėjo 31 kartą. Deja, per dešimt dienų šalyje nuskendo 16 žmonių. Du skęstančius žmones išgelbėjo ugniagesiai-gelbėtojai.

Ugniagesiai primena, kad save ir kitus nuo gaisro ir kitų nelaimių apsaugoti galima tik laikantis elementarių saugos taisyklių. Nes kaip liudija gaisrų priežastys, neretai jie kyla dėl gyventojų abejingo požiūrio į saugumą: rūkoma lovoje, naudojami netvarkingi buitiniai prietaisai, netvarkoma sena elektros instaliacija, pagaminus valgį pamirštama išjungti viryklę.

Skęstama dažnai irgi tada, kai nepaisoma saugaus elgesio vandenyje taisyklių: į vandenį šokama apgirtus, perkaitus saulėje, plaukiant pervertinamos jėgos.