Policijos generalinis komisaras Linas Pernavas spaudos konferencijoje pranešė, kad gausios Lietuvos policijos pajėgos, kartu su užsienio policijos pajėgomis, išaiškino vieną didžiausių pastarojo metų policijos operacijų.

Jos metu buvo išaiškintas tarptautinis ginkluotas nusikalstamas susivienijimas. Linas Pernavas informavo, kad minima grupuotė, įtariama, įvykdė Deimanto Bugavičiaus nužudymą, kuris ir padėjo išaiškinti šį nusikalstamą susivienijimą.

Pasirodo, kad policijos operacijos metu buvo sulaikyti net 22 (didžioji dalis Lietuvos piliečių) įtariamieji.

LR generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir koprupcijos tyrimo departamento vyriausiasis prokuroras Martynas Jovaiša informavo, kad Lietuvoje buvo sulaikyti penki asmenys, kitus įtariamuosius pareigūnai sulaikė kitose užsienio šalyse.

Sulaikyti asmenys įtariami įvykdę nužudymą bei ginklų, narkotikų disponavimą dideliais kiekiais, be viso to jie, įtariama, plovė ir pinigus. Be to, minėtos grupuotės nariai įtariami tarptautiniu mastu organizavę ir sistemingai vykdę pinigų ,,plovimą“ labai didelėmis sumomis, t. y. nusikalstamu būdu gauto turto legalizavimą. Tarptautinio tyrimo surinktais duomenimis organizuotas susivienijimas vien per paskutinį laikotarpį galėjo ,,išplauti“ apie 680 mln. eurų, gautų iš nusikalstamų veikų.

L. Pernavas spaudos konferencijos metu atskleidė, kad 48 metų grupuotės lyderis buvo sulaikytas Ispanijoje, pasirodo, kad jis taip pat Lietuvos Respublikos pilietis.

Gausios policijos pareigos įvykdė apie 40 kratų, anot pareigūnų, kompleksinių tyrimo veiksmų metu išimta daugiau nei 8 mln. eurų vertės grynųjų pinigų, juvelyrinių dirbinių, aukso luitų, deimantų, prabangių automobilių, rastos ir užfiksuotos narkotinių, psichotropinių medžiagų slėptuvės, kiti tyrimui reikšmingi objektai.

Pagrindinė gaujos veikla - cigarečių ir kokaino iš Kolumbijos bei hašišo iš Maroko kontrabanda. Kaip rašoma Europolo pranešime, grupuotė gabeno narkotikus ir cigaretes į Jungtinę Karalystę, o gautus pinigus plovė Lenkijoje ir investavo juos į nekilnojamąjį turtą Ispanijoje bei kitose šalyse. Įtariama, jog grupuotė per valiutų keityklas 2017–2019 metais išplovė apie 680 mln. eurų.

Taip pat Lietuvos kriminalinės policijos biuro viršininkas Rolandas Kiškis žiniasklaidos atstovams pranešė, kad išaiškinant šį tarptautinį ginkluotą susivienijimą dalyvavo Lietuvos, Lenkijos, Ispanijos, Estijos ir Jungtinės Karalystės teisėsaugos pareigūnai.

Policija informavo, kad gausios pareigūnų pajėgos atliko slaptą policijos operaciją prieš pavojingiausios formos organizuotą nusikalstamumą – tarptautiniu mastu veikiantį ginkluotą nusikalstamą susivienijimą. Operaciją koordinavo tarptautinės teisėsaugos agentūros – Europolas ir Eurojustas, o joje dalyvavo daugiau nei 450 pareigūnų. Europolo vertinimu, tai stambiausia pastarojo meto tokio pobūdžio operacija Europoje.

Spaudos konferencijoje R. Kiškis pabrėžė, kad ši sulaikyta grupuotė nebuvo tradicinė. Anot jo, šiuolaikiniai grupuočių nariai migruoja iš grupuotės į grupuotę.

Pasirodo, kad sulaikymo operacija vyko gegužės 15 – 16 dienomis. Kol vieni pareigūnai krėtė įtariamųjų namus, kiti sulaikyti buvo vežami į Vilniaus miesto apylinkės teismą – čia ikiteisminio tyrimo teisėjai sprendė Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento prokurorų prašymus dėl sulaikytųjų suėmimo. Prašymai buvo patenkinti – organizuotam nusikalstamam pasauliui priskiriami asmenys buvo suimti maksimaliam įstatyme numatytam trijų mėnesių laikotarpiui.

Šis tyrimas užtruko daugiau nei trejus metus. Už dalyvavimą nusikalstamame susivienijime gresia laisvės atėmimas iki gyvos galvos.

DELFI primena, kad D. Bugavičius (gim. 1988 m.) buvo gerai žinomas Kauno kriminalinis veikėjas, susijęs su organizuotu nusikalstamumu. Be to, jis buvo žinomas ir kaip grupės „Naujosios pupytės“ narės Vitos Jakutienės itin artimas draugas (jau po D. Bugavičiaus mirties ji pagimdė jo vaiką).

D. Bugavičius buvo sušaudytas 2015-ųjų lapkritį Kaune, Šilainiuose, automobilyje prie kotedžo, kurį nuomojosi. Naktį žudikai apšaudė automobilį „Mercedes“, prie kurio vairo buvo D. Bugavičius. Šalia sėdėjo V. Jakutienė, tačiau kulkos jos nekliudė.

Vienu pagrindinių „Agurkinių“ gaujos veikėju laikytas D. Bugavičius (jis buvo ir „Agurkinių“ lyderio Sauliaus Velečkos asmeninis sargybinis) buvo suvarpytas kulkomis, kelios iš jų pataikė į širdį. Žudikai į Kauną atvyko iš Estijos.

Papildyta. Europolo pranešime visuomenei rašoma, kad operacija, kodiniu pavadinimu „Ledlaužis“ (Icebreaker) – kol kas didžiausia tokia masto operacija prieš nusikaltėlių grupuotę, kurioje veikė Lietuvos ir kitų Europos Sąjungos valstybių narių piliečiai.

Grupuotės lyderiai teisėsaugos pareigūnų išvengdavo pasitelkę kontržvalgybos priemones nei koduotas ryšio priemones.

Operacija „Ledlaužis“, kurią tarptautiniu lygiu koordinavo Europolas ir agentūra „Eurojust“, tapo daug mėnesių trukusio planavimo ir institucijų bendradarbiavimo, rengiantis veiksmams, kulminacija.
Prie 2016 metais Lietuvos pareigūnų inicijuoto tyrimo vėliau prisijungė ir Estijos bei Lenkijos pareigūnai, o Europolas talkino renkant informaciją apie nusikaltėlių grupuotės lyderius. Galiausiai, aptikus nusikalstamų ryšių, tyrimas skubos tvarka išsiplėtė iki Jungtinės Karalystės ir Ispanijos.

Įsteigus Operatyvinę darbo grupę, suvienijusią visų penkių valstybių ir Europolo pastangas, 2018 metų lapkritį tyrimas pasistūmėjo į priekį; ėmus dirbti kartu, skubiai parengta veiksmų strategija. Galiausiai buvo sėkmingai įgyvendinta viena iš didžiausio masto slaptų policijos operacijų.

Siekiant veiksmingai koordinuoti darbą tarptautiniu lygmeniu, buvo įkurta Jungtinio tyrimo komanda, suvienijusi bendradarbiaujančias šalis, pagalbą teikė ir „Eurojust“ agentūra.

Paskutinės dienos iki operacijos buvo itin įtemptos. Į Lietuvą ir Lenkiją atvyko trys Europolo ekspertai, teikę visą reikiamą operacijos paramą. Operacijoje dalyvaujančiose valstybėse narėse buvo dislokuota Lietuvos, Ispanijos ir Lenkijos policijos pareigūnų, kurie buvo atsakingi už dalijimąsi informacija realiu laiku.

Europolas pasirūpino, jog, aktyviai ruošiantis operacijai, teisėsaugos ir teismų pareigūnai realiu laiku gautų naujausią informaciją, galėtų skubiai atlikti naujų duomenų analizę ir pritaikyti reikiamus veiksmus.

Europolo įsteigta Operatyvinė darbo grupė teisėsaugos pareigūnams iš skirtingų valstybių sudarė palankias sąlygas dirbti kartu ir reguliariai keistis operatyvine informacija. Tokia parama leido tyrėjams veiksmingai praktikoje pritaikyti specialias taktikas identifikuojant ir surandant įtariamuosius.