Policija gan greitai surado bėglio automobilį. Prie jo vairo miegojo girtas Kamajų Antano Strazdo gimnazijos direktorius Augutis Tymukas. Jis uždarytas į areštinę. O jo draugas, su kuriuo jie kartu gėrė, Jūžintų Juozo Otto Širvydo pagrindinės mokyklos direktorius Eimutis Mališauskas paliktas laisvėje.

Antradienį ryte, 8 val., jis pats atėjo pas rajono savivaldybės Švietimo skyriaus vedėją Aurimą Laužadį. Direktorius prisipažino „prisidirbęs“ – Suvainiškyje vartojo alkoholį ir mašinoje užmigo, todėl nieko neatsimena.

A. Laužadis nesitikėjo tokio vizito, manė, kad abu direktoriai areštinėje. Jis neslėpė E. Mališauskui pasiūlęs: „Tavo vietoj rašyčiau pareiškimą“. Anot vedėjo, jie beveik visą laiką tylėjo, kol rajono meras Antanas Vagonis atsilaisvino. Meras sakė E. Mališausko neįsivaizduojąs direktoriaus poste ir siūlė jam tuoj pat rašyti pareiškimą išeiti iš darbo. „Tačiau jis išėjo pagalvoti, galbūt tartis su advokatais“, – laikraščiui teigė A. Vagonis.

Kalba poterius

Savivaldybėn E. Mališauskas grįžo apie 11 val., nesitikėdamas žurnalistų apgulties ir neparašęs pareiškimo. „Man kaltinimai nepareikšti“, – teigė direktorius. Tačiau žurnalistams jis prisipažino: iš savo vadovaujamos mokyklos Jūžintuose pirmadienį jis išvažiavo darbo metu, 16 val. Planavo užsukti savivaldybėn, bet neužsuko, važiavo į Suvainiškį, kur trise „išgėrė nepilną butelį tekilos“, vėliau atsisėdo automobilin ir „nieko neatsimena, jokio smūgio nejuto“. E. Mališauskas teigė, jog grįžęs namo dar vartojo alkoholio, o pamiegojęs išvedė pasivaikščioti šunį.

„Padariau labai didelę klaidą. Kalbu poterius, visų labai atsiprašau… Man labai negera. Suvainiškio bendruomenės pirmininkas yra mano draugas, aš esu dirbęs Suvainiškyje… – kalbėjo E. Mališauskas ir dievagojosi: – Mere, tikrai ne darbo metu.“ „Tai ką tu, Eimuti, per penkiolika minučių išgėrei litrą degtinės, atsisėdai mašinon ir užmigai? – nepatikėjo A. Vagonis ir siūlė: – Jei sąžiningai prisipažinsi, tai bus pirmas žingsnis.“

Buvo atimtas vairuotojo pažymėjimas?

Paklaustas, ar yra sulaukęs skambučių dėl to, kad E. Mališauskas arba A. Tymukas išgėrinėja darbo vietoje, meras teigė, kad jokių pranešimų nebuvo. „Aš ne pareigūnas, bet morališkai esu šokiruotas. Tokio amoralaus elgesio nepateisinsiu“, – sakė meras. Jo teigimu, abu direktoriai bus atleisti. „Juristai man pateiks rekomendacijas, kaip viską padaryti įstatymiškai“, – sakė A. Vagonis. Tarybos pritarimo, nelaukiant jokių tyrimų baigties, jis tikisi sulaukti penktadienį.

Neoficialiomis žiniomis, E. Mališauskas buvo įvardijamas kaip vienas svarbiausių kandidatų užimti Juozo Tumo-Vaižganto gimnazijos direktoriaus postą po a. a. Gedimino Matiekaus. „Girdėjau, kad jis ruošėsi laikyti egzaminą“, – sakė A. Vagonis.

Paklaustas, ar anksčiau E. Mališauskas neturėjo reikalų su policija, ar iš jo dėl girtumo nebuvo atimtas vairuotojo pažymėjimas, Švietimo skyriaus vedėjas A. Laužadis sakė: „Buvo toks dalykas. Tiesa, negavau jokios informacijos, bet jis pats prisipažino.“

„Gimtojo Rokiškio“ žiniomis, tai buvo beveik prieš dešimtmetį.

Niekam nelinkėtų

Antradienio pavakarę į redakciją kreipėsi Pandėlio pradinei mokyklai vadovaujantis Valdis Vaičėnas. „Man labai negera, nes daug kas galvoja, jog A. Tymukas ir E. Mališauskas važiavo iš Suvainiškio, iš mano namų. Tačiau tai netiesa, jie važiavo iš Kavolių netoliese“, – sakė V. Vaičėnas (E. Mališauskas jau anksčiau prisipažino, kad alkoholį gėrė su ūkininku – aut. past. )

V. Vaičėnas neslėpė: kolegos jam skambinę, prašę atvažiuoti. Tačiau jis nevažiavęs. „Šįkart nieko negaliu pakomentuoti. Per daug viskas šališka. Iš vienos ir iš kitos pusės“, – sakė pašnekovas, kuriam vienu metu reikia laidoti geriausio draugo žmoną, o kartu rūpi ir draugų direktorių likimas. To, kas atsitiko, sakė, nelinkėtų niekam.

„Tą vakarą man paskambino draugas ir paprašė pagalbos – jo žmonai ir sūnui sugedo automobilis. Darius iš pradžių dar davė jiems patarimus telefonu, bet po kelių minučių jau niekas nebeatsiliepė. Apie tai, kad mamos nebėra, kad „jau viskas“, sūnus pranešė mums dar neatvažiavus“, – su ašaromis akyse kalbėjo Valdis. Jis neslėpė, ūkininkas, pas kurį svečiavosi direktoriai, ir jo draugas Darius – svainiai… „Jie pasiskambino, sužinojo, kas buvo svečiuose, kada išvažiavo… Todėl nebuvo sunku „policijai išsakyti mintį“, kas galėjo nutikti. Automobilio markę policija nustatė pagal detales, likusias ant kelio, o sūnus sakė, jog mamą pražudžiusi mašina prašvilpė nesustodama“, – pasakojo V. Vaičėnas.