Po užpuolimo šuns šeimininkė medikų nekvietė

Buvo gegužės 4-oji, pirmadienio pavakarys, kai dvylikametė mergaitė, atlikusi visus namų darbus, su drauge ramiai, netoli savo namų, išsitiesė pievoje paskaityti knygų. Neilgai trukus ramų mergaičių pasisėdėjimą nutraukė atpuolęs kaimynų šuo Toras.

„Ištrūkęs iš kaimynės rankų jis pasileido prie mano dukros. Ji tik užsidengė veidą rankomis, kai pamatė atlekiantį keturkojį, o tas iškart įleido iltis į jos kairę ranką. Sužeista ir kruvina ji pati pasileido link namų. Jos išgąstis buvo toks stiprus, kad nejautė skausmo“, - pasakojo mergaitės mama. Anot jos, medikus pasirūpino iškviesti dukros draugė, bet ne suaugusi kovinio šuns šeimininkė.

Respublikinės Šiaulių ligoninės Moters ir vaiko klinikoje nukentėjusiai diagnozuotos daugybinės kairio žasto kastinės žaizdos, krūtinės ląstos įdrėskimai, krūtinės ir nugaros srities hematoma. Mergaitei prireikė operacijos. Ji ligoninėje tebegydoma net ir praėjus daugiau kaip savaitei po įvykio. Teigiama, kad iš šuns šeimininkės iki šiol nesulaukta nei jokio paaiškinimo, nei atsiprašymo.

Grėsė tragiška baigtis

Nukentėjusios mergaitės gimdytojai įsitikinę, kad šios nelaimės buvo galima išvengti, jei šuns šeimininkė būtų laiku pasirūpinusi savo šunimi. „Prieš metus laiko sukandžiojo mūsų šuniuką. Pagriebė jį, kai dukra vedžiojo gatve, netoli kaimynės sklypo tvoros. Tvora ne aklina, tad koviniui šuniui užteko tarpo prakišti galvą ir įsitempti į kiemą už pavadžio vedžiojamą mūsų šuniuką. Mergaitės akivaizdoje mūsų numylėtas šuniukas buvo sudraskytas į skutelius. Tai turėjo būti rimtas signalas, bet kaimynė nesusimąstė ir nepadarė išvadų. Ir dabar jos šuo nuolat be antsnukio vedžiojamas, atrodo neprognozuojamas, nors moteris jo nesugeba nulaikyti. Tuomet į policiją nesikreipėme. Visgi su artimiausiais kaimynais norisi taikiai gyventi. Nenumanėme, kad viskas gali taip pasisukti“, - teigė nemenko stoto nukentėjusiosios tėvas.

Pasak tėvų, jų dukra iki šiol negali atsigauti po įvykio. „Tai ne tik fizinės, bet ir psichologinės pasekmės, dėl kurių gali prireikti ilgo gydymo“, - teigė nukentėjusiosios motina.

Tėvai neatmeta, kad ši istorija galėjo pasibaigti net labai tragiškai. „Dukrą operavę medikai įvardijo, kad labai mažai trūko, kad būtų pažeista gyvybiškai svarbi arterija. Tokiu atveju, niekas nebebūtų spėjęs laiku sustabdyti kraujavimo. Šioje situacijoje esame nepaprastai dėkingi dukros draugei Emai, kuri nepasimetė ir nepabėgo, o rizikuodama savo gyvybe stengėsi gelbėti mūsų mergaitę“, - teigė nukentėjusiosios motina.

Nusivylę policijos darbu

Nukentėjusios mergaitės tėvai teigia esantys nepatenkinti Šiaulių miesto ir rajono policijos komisariato tyrėjų darbu. Tyrimas iš vietos pajudėjo tik tuomet, kai buvo pasamdytas advokatas. Nepaisant visko pora teigė, kad iki šiol, net praėjus savaitei po įvykio, jų niekas taip ir nesiteikė apklausti. Žmonės teigia, kad dažnas Noreikių kaimo gyventojas nepasirūpina šunis vedžioti saugiai. Sunkiai prognozuojami keturkojai bastosi gatvėmis. Žurnalistai savo akimis įsitikino, kad dideli šunys po kaimą vedžiojami be jokių antsnukių.

Kužių seniūnė Jolanda Rudavičienė teigė, kad į ją asmeniškai dėl tinkamai neprižiūrimų, pavojingų šunų niekas nesikreipė. „Bendruomenė aktyvi, linkusi garsiai kelti problemas, įvardinti jas susirinkimų metu, bet apie tai, ką sakote, man niekada neteko girdėti. Žinoma, jei taip yra, būtina reaguoti, tad tikrai viską išsiaiškinsiu“, - žadėjo seniūnė.

Gyventojų saugumas - nė motais?

Policijos pareigūnai pranešė, kad ikiteisminį tyrimą pradėjo tik sulaukę patikslintų įvykio aplinkybių, tačiau realiai tai padarė tik gavę pasamdyto profesionalaus teisininko raštą. Įvykis kvalifikuojamas kaip ikiteisminis tyrimas dėl nesunkaus sveikatos sutrikdymo dėl neatsargumo. Policijos pareigūnai nepasirūpino neprognozuojamo augintinio paimti iš šeimininkės namų, nes gyvūno paėmimas vykdomas tik teismo sprendimu, veterinarijos specialistui nustačius aplinkybes, dėl kurių privalu konfiskuoti augintinį.

Pasak Šiaulių apskrities vyriausiojo policijos komisariato atstovės spaudai Gailutės Smagriūnienės, kovinis amerikiečių Stafordšyro terjeras tebėra šeimininkės namuose, nes „kam jį (šunį - red.) ir kur jį vežti reikėtų“.

Atstovė spaudai taip informavo, kad šuns dokumentuose nėra nurodyta, kad tai - amerikiečių Stafordšyro terjeras. Juose nurodyta, kad tai - neveislinis šuo.

Nukentėjusios mergaitės tėvai teigia, kad jiems žinoma, jog kaimynė Justina D. savo augintinį išvežė pas tėvus į Kėdainius. Sužalotos mergaitės tėvas neslepia susirūpinimo ne tik dėl savo, bet ir kitų vaikų: „Po to, kai užpuolė žmogų ir paragavo jo kraujo, neįsivaizduoju, kaip tas gyvūnas vis dar yra gyvas. Gal laukiama, kad ką nors mirtinai pribaigs?“

Šuns šeimininkė Justina D. nebuvo linkusi bendrauti ir įvykio aplinkybių nekomentavo. Vos sulaukusi žurnalistų skambučio ji puolė iš savo socialinės paskyros šalinti nuotraukas, kuriose buvo užfiksuotas jos augintinis.

Jei bus įrodyta moters kaltė, kad dėl jos neatsargumo buvo sužalota 12 - metė, jai grėstų viešieji darbai arba bauda, arba laisvės apribojimas, arba areštas, arba laisvės atėmimas iki vienerių metų.