Vilniaus miesto apylinkės teismas trečiadienį pradėjo nagrinėti 64 metų T. Kempi iškeltą baudžiamąją bylą – ikiteisminį tyrimą atlikusi prokuratūra teigia nustačiusi, kad pensininkė nesunkiai sutrikdė savo sutuoktinio sveikatą, jam sukėlė fizinį skausmą ir net kančias bei grasino jį nužudyti, o šie grasinimai buvo realūs.

Baudžiamasis kodeksas už šias nusikalstamas veikas numato laisvės atėmimo iki penkerių metų bausmę.

Šiuo metu Lukiškėse laikoma T. Kempi trečiadienį buvo atvežta į teismą, kur teisėja Ingrida Mikužytė pradėjo nagrinėti jai iškeltą baudžiamąją bylą. Joje nukentėjusiuoju yra pripažintas T. Kempi sutuoktinis Igoris Kornejevas, su kuriuo meteoreologė susipažino komandiruotės metu Antarktidoje.

Buvusi sinoptikė kaltę pripažįsta ir sako, kad gyvenimo nuopolis ją ištiko po tragiškos sūnaus mirties.

„Sūnui buvo vos ne 30 metų ir jis pats išėjo iš gyvenimo“, – šeimą sukrėtusią dramą atskleidė buvusi sinoptikė.

Valstybinį kaltinimą palaikanti prokurorė Eglė Grigaitytė teisme sakė, kad T. Kempi nusikaltimus padarė nuo praėjusių metų vasario 29 iki šių metų kovo 27 d.

Pasak prokurorės, praėjusių metų vasario 29 d. T. Kempi savo sutuoktiniui I. Kornejevui keturis kartus smogė į galvą keptuve, balandžio 1 d., būdama neblaivi (nustatytas 1,98 prom. girtumas), medine pjaustymo lazdele sutuoktiniui trenkė per galvą.

Po to, balandžio 16 d., vėl būdama apsvaigusi nuo alkoholio, moteris sutuoktiniui plaktuku trenkė į dešinės rankos plaškatą, dar po dviejų savaičių tuo metu, kai jos sutuoktinis sėdėjo ant sofos, tuščiu šampano buteliu du kartus smogė į veidą. Birželio 24 d. moteris vyrui ne mažiau penkis kartus taburete smogė į galvą, bet pataikė tik du kartus.

Liepos 14 d., būdama neblaivi (nustatytas 2,16 prom. girtumas) namuose elgėsi agresyviai, vyrą aptaškė vandeniu, o po to išlaužė kambaryje stovėjusio stalo dalį ir kartą smogė į galvą. Po šio nusikaltimo prokurorai siekė T. Kempi suimti, tačiau prašymo teismas nepatenkino, todėl laisvėje likusi moteris greičiausiai savo elgesį apmąstė ir kurį laiką prieš sutuoktinį nesmurtavo.

O šių metų kovo 27 d. vyrą grasino nužudyti, sakydama, jog užmuš ir du kartus jam trenkė į galvą elektriniu virduliu.

Teisme atsiprašė sutuoktinio: Igori, atleisk

„Manau, kad persipildė mano kantrybė, visada stengiausi, kad mūsų šeimai netruktų pinigų, aš tiek laiko kentėjau“, – sunkiai tramdydama ašaras teisme kalbėjo T. Kempi. Ji sakė, kad sėdi kaltinamųjų suole tik dėlto, jog jos vyras esą pirmas kreipėsi į policiją.

Moteris sakė, kad savo elgesio jokiu būdu nepateisina – būdama Lukiškėse permąstė savo gyvenimą ir suprato, jog padarė didžiulę klaidą nesugebėdama valdyti emocijų.

„Igori atleisk, kad taip gyvenime atsitiko dėl mano elgesio“, – teisme sutuoktinio atsiprašė moteris.

T. Kempi teisme pasakojo, kad išėjusi į pensiją gaudavo nedidelę išmoką, todėl šeimoje trūko pinigų – ji buvo priversta dirbti valytoja.

Apie jai pateiktus kaltinimus ji nelabai ką galėjo papasakoti, skundėsi prasta sveikatos būkle ir tikino, kad prisimena tik paskutinį jai inkriminuotą epizodą, kai sutuoktiniui du kartus smogė elektriniu virduliu.

„Visi konfliktai kildavo dėl to, kad vyras man neleisdavo miegoti, žodinių konfliktų lyg ir nebuvo, – kalbėjo T. Kempi. – Paskutiniu metu praradau sąmonę, prisimenu tik paskutinį epizodą – tą dieną grįžau iš darbo, Igoris man davė 20 eurų, nuėjau į parduotuvę, nes nebuvo produktų, juos nupirkau ir dar paėmiau du 4,8 laipsnių stiprumo alaus. Norėjau atsipalaiduoti, nes mano darbas yra pakankamai sunkus. Ir jis, kiek žinau, išgėrė, atsigulė dieną, o aš ilgai nemiegojusi irgi priguliau, nes man vėl anksti ryte reikėjo keltis.

Tatjana Kempi
Bet atsibudau nuo triukšmo, nesupratau, kas vyksta, sakiau, nurimk, aš tave nužudysiu, bet tai – tik humoro forma. Juk taip ir draugams sakau, juokaudama. Ir Igorio agresija persikūnijo į mane. Daugiau neprisimenu – žinau, kad jis išbėgo į koridorių, taip, jam sudaviau tuo, kas pasitaikė po ranka. Ačiū Dievui, kad nieko baisaus neatsitiko. Dar po to išbėgau į koridorių, prašiau, kad kaimynai iškviestų policiją, bet kai ji atvažiavo, aš jau miegojau, buvau pavargusi.“

Kadangi T. Kempi pripažino jai pateiktus kaltinimus, teisėja bylą išnagrinėjo supaprastinta tvarka – neapklausinėjo nei nukentėjusiojo, nei liudytojų.

„Noriu, kad viskas baigtųsi taikiai“, – teisme sakė T. Kempi vyras, su kuriuo ji pragyveno 33 metus. Jis teigė, kad anksčiau dirbo elektriku, o šiuo metu, kai sutuoktinė įkalinta, pragyvenimui visiškai neturi pinigų ir už paskutinius centus perka bulves, burokėlius ar kitus pigiausius maisto produktus.

Paklausta, kaip vertina savo elgesį, T. Kempi sakė: „Kaip galima vertinti tokius poelgius? Blogai. Aš labai gailiuosi.“

Moteris tikino, kad išėjusi į laisvę nori susirasti darbą – sinoptike ji nedirba nuo praėjusių metų kovo 1 d. „Išdirbau 33 metus, jeigu būčiau turėjusi problemų, tiek laiko nebūčiau išdirbusi“, – kalbėjo ji. Ir pažadėjo Vilniaus teritorinėms ligonių kasoms atlyginti padarytą žalą – daugiau kaip 700 eurų. Tiek atsiėjo nukentėjusiojo gydymo išlaidos.

Prokurorė siūlo įkalinti pataisos namuose

Valstybinį kaltinimą palaikanti prokurorė E. Grigaitytė sako, kad T. Kempi atsakomybę sunkina tai, jog visus nusikaltimus ji padarė būdama būtent apsvaigusi, visada sutuoktiniui suduodavo į gyvybei pavojingą vietą – galvą.

„Nors pirmą kartą teisiamiems asmenims yra skiriamos ne su laisvės atėmimu susijusios bausmės, tačiau dar nepasibaigus pirmajam ikiteisminiam tyrimui T. Kempi vėl ir vėl sukėlė pavojų nukentėjusiojo sveikatai gyvybei, grasino nužudyti, sudarė pagrindą tikėtis, kad jos grasinimai bus įvykdyti, manau, kaltinamajai turėtų būti skirta terminuota laisvės atėmimo bausmė, o jos terminas skirtinas mažesnis nei sankcijos vidurkis“, – sakė prokurorė.

Bylą nagrinėjančio teismo prokurorė prašė T. Kempi skirti dvejų metų laisvės atėmimo bausmę, ją atliekant pataisos namuose. Kadangi byla išnagrinėta supaprastinta tvarka, bausmė turėtų būti sumažinta trečdaliu.

Tačiau tokia prokurorės pasiūlyta bausmė nustebino T. Kempi advokatą Aldeviną Švedą – jis mano, kad kaltinamąją galima atleisti nuo baudžiamosios atsakomybės susitaikius. „Matyt ne šventasis yra ir nukentėjusysis, kuris žmogų išprovokuodavo triukšmaudamas, o jai anksti reikėdavo keltis į darbą“, – sakė jis.

Gynėjas stebėjosi, kad prokurorė siūlė anksčiau neteistą T. Kempi įkalinti . „Manau, jau vien jos buvimas Lukiškėse buvo didelė bausmė“, – sakė jis.

Kokia T. Kempi bus skirta bausmė, teismas žada paskelbti gegužės 26 d.

T. Kempi sutuoktinis: jai draudė kartu gyventi

Tuo metu T. Kempi vyras I. Kornejevas teisme žurnalistams sakė, kad sutuoktinės smurtą kentėjo daugybę metų, kartą jai policija buvo uždraudusi kartu gyventi, tačiau ji vis tiek grįžo namus. „Naktį kažkur praleido, o po to grįžo – o kur jai dėtis, negi lauke gyvens“, – sakė pensininkas.

T. Kempi vyras sakė, kad su žmona kalėjime matėsi tik kartą, tačiau ši esą iš karto ėmė skandalinti. „Dabar mūsų kalėjime yra blogiau nei prie sovietų, nieko negalima perduoti – net tualetinio popieriaus neleidžia, nunešiau apatines kelnaites, leido penkias perduoti, o kitas leis tik po trijų mėnesių, – sakė I. Kornejevas. – Jai reikia perduoti tabletes, bet ir jų neleidžia. Nieko negalima. Sako, gali pinigus perduoti, bet aš jų neturiu.

Aš jau visą mėnesį gyvenu be kapeikos, žinote, kuo maitinuosi? Bulvės 12 centų, kopūstai – 9 centai, svogūnai, morkos – 9 centai ir burokėliai tiek pat.“

I. Kornejevas prisipažino, kad pinigų gauna rinkdamas butelius. O juk prieš daugelį metų dirbo jūroje – penkerius metus plaukiojo su laivais. Vienos komandiruotės metu Antarktidoje ir susipažino su T. Kempi.

Šiuo metu vos galą su galu suduriantis vyras tikino, kad būtent iš jo atlyginimo buvo nupirktas trijų kambarių butas. „Tikrai ne iš sinoptikų atlyginimo jį buvo galima nusipirkti“, – teigė I. Kornejevas.

Tačiau šį butą sutuoktiniai pardavė praėjusių metų vasario 29 d. – tądien, kai buvo įvykdytas pirmasis nusikaltimas.

Paklaustas, ar po baisių įvykių vis dar myli savo žmoną, I. Kornejevas sakė: „Aš myliu tik šunis, daugiau nieko – anksčiau dar buvo motina ir sūnus. Visi taip gyvena ir – arba myli, arba – ne.“