„Automatą pagrobusio ir su juo pasprukusio I. Molotkovo istorijoje dedami galutiniai taškai. Kaip žadėjome, ką ne kartą akcentavo ir prokurorai, pasibaigus tyrimui bus paviešinta ir video medžiaga“, - rašome trumpoje žinutėje.

Pasak pareigūnų, parodyti nemontuoti įvykio kadrai.

Policijos patrulių Gintauto Bartaškos ir Editos Rudytės veiksmai, ar jie saugiai laikė ginklą, ar tinkamai reagavo, buvo tiriami nuo lapkričio 19 dienos. Būtent tą vakarą I. Molotkovą Švenčionių rajono policijos pareigūnai vežė pas medikus, nes sulaikytas vyras skundėsi skausmais. Pakeliui pareigūnams teko užsukti į Vilniaus miesto šeštąjį policijos komisariatą. Čia I. Molotkovas buvo paliktas automobilyje, surakintas antrankiais. Tiesa, priekyje surakintos rankos vyrui nesutrukdė paimt be priežiūros paliktą automatinį ginklą „Kalašnikov“ („AKS-74U“).

Po maždaug penkias valandas trukusių gaudynių I. Molotkovas sulaikytas. Jis parodė kur išmetė ginklą ir antrankius, kuriuos sugebėjo nusiimt. Antrankius nusiimti jam padėjo prie stoties sutiktas narkomanas. Pasirodo, tai galima padaryti su plastikinio butelio kamščio žiedeliu.

I. Molotkovas jau stojo prieš teismą dėl kaltinimų ginklo pagrobimu.

Papildyta: Dėl pareigūnų veiksmų ikiteisminis tyrimas irgi jau baigtas. Penktadienį apie tai pranešė Vilniaus apygardos prokuratūros vadovas Ramutis Jancevičius. Pasak jo, tyrimą atlikusi prokurorė vieno iš patrulių, palikusio automatą automobilio salone, veiksmuose matė nusikaltimo požymių. Tačiau atsižvelgta į tai, kad pareigūnas G. Bartaška visiškai prisipažino ir tikrai nuoširdžiai gailisi, nepadaryta turtinė žala. Šis policininkas 13 kartų skatintas ir nė karto nebaustas. Jis pernai Švenčionių r. miške rado pasiklydusį žmogų ir išgelbėjo jam gyvybę. Prokuratūra policininką atleido nuo baudžiamosios atsakomybės ir ikiteisminį tyrimą nutraukė. Sprendimą patvirtino teismas, ginklą praradęs pareigūnas perduotas pagal laidavimą.asmeniui, vertam teismo pasitikėjimo. Laidavimo terminas - 1 metai.

Šio patrulio porininkei E. Rudytei prokuratūra pretenzijų neturi. Pasak R. Jancevičiaus, jos elgesys kritiniu momentu buvo nepriekaištingas, ji pasirodė daug geriau už savo daug didesnę patirtį turintį kolegą.

Policijos departamento Imuniteto valdybos viršininkas Elanas Jablonskas sakė, kad gavus oficialius dokumentus iš prokuratūros, pareigūnams bus skiriamos tarnybinės nuobaudos už tai, kad I. Molotkovo rankos buvo surakintos priekyje, o ne už nugaros, kad jis buvo paliktas vienas automobilyje su ginklu. Nuobaudos gali būti skirtos ir aukštesniems policijos pareigūnams, atsakingiems už patrulių darbo organizavimą.

Kalbant apie I. Molotkovo paiešką, R. Jancevičius negailėjo gerų žodžių Vilniaus policijai už puikiai atliktą operaciją. Pasak jo, policija parodė, kad gali staigiai mobilizuotis ir puikiai dirbti.

Vidaus reikalų ministras Saulius Skvernelis sutinka – sulaikytajam su ginklu pasprukti leidę policijos pareigūnai turi būti nubausti, bet konkrečių nuobaudų nesiūlo, nes tai nuspręsti turi jų tiesioginis viršininkas.

„Pareigūnai turi būti nubausti, o kokiomis nuobaudomis siūlo – nematau. (...) Nuobaudų rūšių yra įvairių, taip pat ir atleidimas yra tarnybinė nuobauda“, – penktadienį pristatyto tarnybinio patikrinimo išvadas BNS komentavo S.Skvernelis.

Ministras nesiėmė komentuoti, kokios nuobaudos būtų adekvačios pareigūnų padarytiems pažeidimams. „Kol nėra priimta sprendimų, nenorėčiau, kad mano komentaras įtakotų sprendimo priėmimą. Pagal tarnybinio patikrinimo tvarką, darbdaviui, tiesioginiam vadovui nurodyta paskirti (nuobaudą)“, - sakė S.Skvernelis.

Apie paskelbtą incidento įrašą, kuriame girdėti, kaip pareigūnė bando nuraminti ginklą perėmusį I.Molotkovą, o po to matyti, kaip pareigūnai nuo savo automobilio bėga į komisariato pastatą, ministras pasisakė trumpai: „Vaizdelis nekoks“.

„Iš tokio įvykio reikia daryti išvadas ir mokytis, nes vaizdelis, kurį paviešino, švelniai tariant, nekoks. Aš matau policininkus, bėgančius nuo savo tarnybinio automobilio. Štai esminis dalykas, kurį aš matau - bėgančius (pareigūnus)“, – sakė S.Skvernelis.

Klausiamas, kaip tuomet tokiu atveju turėjo elgtis pareigūnai, S.Skvernelis sakė negalintis konkrečiai atsakyti, nes ten nebuvęs, bet iš įrašo sprendžiantis, kad pareigūnė bandė suvaldyti situaciją, tik jai sutrukdė kolega.

„Aš negaliu pasakyti, (kaip toje situacijoje reikėjo elgtis), bet kaip elgėsi policijos patrulė moteris, kiek girdėti to įrašo metu, tikrai matyti, kad ji profesionaliai bandė perimti kontrolę į savo rankas, bet atėjęs partneris, ko gero, pasielgė, bent kiek pagal vaizdą matau, keistokai“, - sakė ministras.

Tarnybinį patikrinimą atlikusi Policijos departamento Imuniteto valdyba Švenčionių pareigūnus, iš kurių prieš kelis mėnesius I.Molotkovas, įtariama, atėmė „Kalašnikov“ automatinį ginklą, siūlo bausti tarnybinėmis nuobaudomis. Tarnybinę nuobaudą siūloma skirti ir Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato viršininko pavaduotojui Ernestui Jurkoniui.