Šautuvas ir automobilis ką tik įsigyti

Ir „Opel Calibra” savininkas Karolis, ir šūvį iš dujinio pistoleto „Magnum” į merus paleidęs Linas prašė nerašyti jų pavardžių. „Dėl besisielojančių mūsų tėvų, brolių ir seserų bei senelių ateities”, - įvardijo priežastį.

Paklausti, kodėl nesikremta dėl savęs, juk Alytaus apskrities vyriausiasis policijos komisariatas pradėjęs ikiteisminį tyrimą dėl viešosios tvarkos pažeidimo, vaikinai vienu balsu atitarė: „Viliamės švelnesnių bausmių, baigę gimnaziją norime studijuoti universitetuose, bet privalome atsakyti už savo neapgalvotą poelgį.” Po pauzės Linas tęsė: „Man skaudu, aš daug mąstau, jog nemalonumų turės ir Karolis, kuris net nežinojo, kad turiu pistoletą, ir nenujautė, kad šausiu. Atvirai pasakius, tą pistoletą turėjau tik antrą dieną, tėtis nupirko savigynai, o pasielgiau kaip paskutinis mulkis ir dar draugui pridariau nemalonumų.”

Pasak kitų gimnazijos moksleivių, miestelyje tamsiuoju paros metu nesaugu, neapšviesta daug gatvių, o įgaliotinį sutiksi tik darbo metu. Gimnazistai visai nenustebo sužinoję, kad Linui tėtis nupirko dujinį revolverį. Ir jie jaustųsi saugesni turėdami tokią apsaugą.

Karolis labai džiaugėsi, kad daug dirbdamas tėvų ir močiutės ūkeliuose susitaupė automobiliui.

„Kai prieš gerą mėnesį pirkau, jis jau buvo tamsintais užpakaliniais stiklais. Įsigijęs automobilį jaučiuosi savarankiškesnis. Gyvenu 7 kilometrai nuo gimnazijos. Nors parveža ir atveža mokyklos geltonasis autobusiukas, važinėdamas savu transportu sutaupau nemažai laiko. Kartais nebūna pirmų ar paskutinių pamokų, bet esi priverstas laukti autobusiuko”, - pasakoja liepą devynioliktą gimtadienį švęsiantis Karolis.

Pasak vaikinų, šeštadienį Karolis dirbo pas močiutę, ta jam davė 20 litų dujoms. Sekmadienį abu važiavo į degalinę jų įsipilti... Kaip patys save ironizuoja, pakeliui prisijuokavo.

„Tėvai nepagyrė nė vieno iš mūsų. Lupti negavome, stengsimės gerais darbais atsidėkoti”, - kaltės nesikrato gimnazijoje šauliais vadinami abiturientai. Jie teigė niekur nesislapstę, įsipylę dujų grįžo namo, nors kaltės kirminas juodu graužė visą naktį.

Atsiliepia tik gerai

„Jie abu pilni gerumo, auga padoriose, darbščiose šeimose. Gimnazijos teritorijoje nesame jų matę rūkančių ar geriančių alų. Nepagalvokite, kad mes giname savo auklėtinius. Jie turi atsakyti už savo poelgius, nes yra pilnamečiai, abiturientai. Tik būtų gaila, jei dėl tokio neapgalvoto poelgio jiems susitrukdytų mokymosi procesas, nebaigtų gimnazijos. Labai prašyčiau alytiškių, į kurių automobilį šovė mūsų gimnazistas, visa tai įvertinti tėviškai”, - prašė Jiezno gimnazijos direktoriaus pavaduotoja Danutė Bajorienė.

Šaulio klasės auklėtoja Birutė Dičkuvienė neslėpė nuostabos: „Jei kriminalistai manęs būtų paklausę, kuris iš auklėtinių galėjo taip pasielgti kelyje, jokiu būdu nebūčiau pamaniusi, kad Linas. Jis ir pats turbūt nesuvokia, ką padarė. Šiaip Linas ne niurgzlys, mėgstamas draugų, visuomet geros nuotaikos, su šypsena, domisi technika, jos priežiūra, nesibaido darbo, jo šeima pilna, abu tėvai - rūpestingi... Man nustebimas, tiesiog šokas, aš ir dabar netikiu, kad taip papokštavo su kitais visuomet pagarbiai besielgiantis vaikinas.”

Karolio klasės auklėtoja Laimutė Grigaliūnienė taip pat tik labai gerai atsiliepė apie savo mokinį. Karolis, pasak jos, gimnaziją lanko trečius metus, nuo tada, kai motina iš Alytaus grįžo į kaimą. Patvirtino - jis iš tiesų daug dirba: „Labai džiaugėmės, kai jis lankė automobilizmo būrelį, išsilaikė teises ir įsigijo automobilį. Taip sutaupo laiko, gali daugiau padėti ūkyje.”

Pavaduotoja pridūrė, kad visa gimnazijos bendruomenė džiaugėsi nebenauju, bet rūpestingai prižiūrimu Karolio automobiliu. Uždaras vaikinas susirado daugiau bičiulių. „Per šimtadienį mes net pajuokavome, kaip gerai vaikinams turėti mašiną, merginos žavisi, jaunuoliai tiesiog švyti. Jis visada draugus paveždavo namo”, - teigė D.Bajorienė.

Svarsto, kodėl įvykį tiria alytiškiai

Jiezno gimnazijos bendruomenė ir šaulių poelgį garsiai aptarinėjantys miestelio gyventojai domėjosi, kodėl jų valdose, Prienų savivaldybėje, Kauno apskrityje, įvykusiu įvykiu, kurį sukėlė vietiniai gyventojai, domisi ir jį tiria Alytaus apskrities vyriausiasis policijos komisariatas.

Gimnazijos vadovybei neramu, kad nors ir pilnamečiai, jų auklėtiniai iš klasių buvo išsivesti be administracijos leidimo, tik su socialinio darbuotojo žinia.

„Aš tik iš spaudos sužinojau apie incidentą, kuriame dalyvavo mūsų auklėtiniai. Svarstome, ar spaudoje paskelbta ne klaidinga informacija, esą vienas iš šių auklėtinių jau yra patekęs į policijos akiratį. Mes tokios informacijos nežinome, tą neigia ir auklėtiniai”, - tvirtino Jiezno gimnazijos direktoriaus pavaduotoja.

„Tie dvyliktokai turbūt drignių tą dieną buvo prisivalgę, ne kitaip”, - tokios nuomonės buvo koridoriuje užkalbintos merginos.