39 metų R. Komas – nelaimingas, nusišovusios mylimosios tebegedintis vyras ar ją myriop pasiuntęs šaltakraujis žudikas? 2010 metų kovo 31 dieną mirusios 23 metų biržietės Jolitos Pelenytės motina Jelena Pelenienė ir velionės buvęs gyvenimo draugas, jos 8 metų dukrelės tėvas Eimutis Simonaitis įsitikinę, kad jis – žudikas. Jie sieks, kad kartą už nužudymą jau teistas futbolininkas būtų ilgam pasodintas už grotų. 

Panevėžio apygardos teismas atvertė baudžiamąją bylą, kurioje R. Komas kaltinamas J. Pelenytės nužudymu ir neteisėtu dujinio pistoleto, perdaryto šaudyti šoviniais, laikymu. 

R. Komas savo kaltę neigia. Jis tikina, kad jauna moteris sau kulką į krūtinę paleido pati, o pistoletas ne jo.

Iš karto po jaunos moters mirties jos žūties aplinkybes tyrusiems pareigūnams nepavyko surinkti pakankamai įrodymų, kad biržietė buvo nušauta. Tačiau žuvusios artimųjų iniciatyva tyrimas buvo atnaujintas.

Nusikaltimo tyrimui vadovavęs Panevėžio apygardos prokuratūros prokuroras Aurelijus Navickas sakė, kad šis ikiteisminis tyrimas buvo labai sudėtingas, prireikė ne vienos ekspertizės, išnagrinėtos teismo medicinos, kriminalistikos ir kitų sričių specialistų tyrimų išvadas.

„Tai, kas įvyko tarp dviejų kadaise artimų žmonių, sunku nustatyti, nes liudininkų nebuvo, o įtariamasis neigė nušovęs atsisveikinti pakviestą moterį“, – teigė prokuroras.

Po nelaimės nustatyta, kad jie abu buvo neblaivūs.

Pareigūnams vis dėlto pavyko surinkti pakankamai įrodymų, kad R. Komas sėstų į kaltinamųjų suolą. Biržiečio parodymai buvo tikrinami melo detektoriumi – poligrafu. Jis iš pradžių atsisakė, bet vėliau sutiko. Rezultatai kol kas nepaviešinti.

Savo nekaltumą siekiantis įrodyti R. Komas yra pasisamdęs vieną brangiausių sostinės advokatų Kęstutį Stungį, neseniai gynusį terorizmu kaltintą Eglę Kusaitę.

Ėjo atiduoti daiktų ir nebegrįžo

Liekna, daili, juodaplaukė J. Pelenytė kelerius metus iki mirties gyveno Vilniuje su iš Biržų kilusiu E. Simonaičiu. Pora augino mažą dukrelę. 2009 metų rudenį J. Pelenytė susipyko su dukters tėvu ir su tuo metu ketverių metų dukrele grįžo pas motiną į Biržus.

E. Simonaitis teisme aiškino, kad juodu su Jolita, kaip dažna jauna pora, buvo tiesiog pavargę nuo rutinos, nesusikalbėjimo. Pasak jo, draugės sprendimą po maždaug penkerių sostinėje praleistų metų grįžti į Biržus lėmė ir tai, kad ji buvo atleista iš darbo.

Išsiskyrusi pora nebendravo tik pirmuosius porą trejetą mėnesių. Paskui jie vienas kitam skambindavo, J. Pelenytė važiuodavo į Vilnių pas E. Simonaitį, šis atvažiuodavo jos ir vaiko lankyti į Biržus, rėmė dukrą pinigais. Šeima sostinėje kartu sutiko 2010-uosius.

Maždaug pusmetį pagyvenę atskirai jiedu susitaikė ir sutarė vėl gyventi kartu. Pasak vyro, Jolita iš buvusios darbovietės sulaukė pasiūlymo vėl grįžti dirbti vadybininke.

E. Simonaitis kovo pabaigoje su gėlėmis atvažiavo pas mylimąją į Biržus, atsiklaupė ant kelių ir jos atsiprašė už visas nuoskaudas. Į Vilnių grįžęs vyras susitarė su darželio, kurį iki išvažiuojant lankė jo dukra, administracija, kad mergaitė vėl būtų priimta atgal.

Pasak jo, balandžio 1-ąją Jolitos jis laukė grįžtančios namo. Spaustuvėje dirbantis vyras susikeitė pamainas, kad draugę galėtų pasiimti iš stoties.

Išvakarėse, kovo 31-osios vakare, I. Simonaitis skambino Jolitai. Atsiliepusi moteris pasakė dabar esanti su R. Komu ir negalinti kalbėti. Po to ji į savo dukters tėvo skambučius nebeatsiliepė.

E. Simonaičio žiniomis, pas R. Komą Jolita buvo atėjusi grąžinti jam kelių daiktų. Moteris jau buvo į lagaminą susikrovusi savo ir dukrelės daiktus ir pasirengusi rytojaus kelionei. Vėlai vakare vyras sulaukė mylimosios sesers skambučio, ši pranešė, kad Jolita negyva.

Du vyrai ir viena moteris

E. Simonaitis žinojo, kad jo gyvenimo draugė seniai pažįstama su R. Komu, tačiau nemano, kad juodu siejo artimi santykiai.

„Nebent kai mes nebegyvenome kartu“, – kalbėjo jis.

Pasak E. Simonaičio, Jolita jam yra sakiusi, kad R. Komas nori ją vesti ir susilaukti vaikų, tačiau ji nenorinti su juo susieti savo gyvenimo.

Pats E. Simonaitis taip pat pažinojo R. Komą. Juodu bendravo įkalinimo įstaigoje. Ten E. Simonaitis praleido 9 mėnesius, R. Komas – kelerius metus. Devynias klases baigęs futbolininkas buvo nuteistas 2001 metais už nužudymą, į laisvę išleistas 2007 metais.

Vilniuje gyvendama J. Pelenytė su R. Komu susirašinėdavo žinutėmis.

J. Pelenienė teigė apie dukters draugystę su praeityje teistu, oficialiai niekur nedirbančiu biržiečiu sužinojusi tik šiai grįžus pas ją gyventi. Moteris nepritarė tam, bet suaugusiai dukteriai nepamokslavo.

„Mačiau, kad jis nedoras žmogus. Į akis gali gražiai pakalbėti, o už akių visai kitoks. Jis nebuvo linkęs dirbti, žinomas nusikaltėlių pasaulyje“, – teisme kalbėjo moteris, praėjus porai metų po dukters žūties palaidojusi savo jauniausio vaiko, nepilnamečio sūnaus tėvą.

Aštuonerius metus su J. Peleniene gyvenęs vyras nusišovė. Prieš tragediją pora jau kurį laiką gyveno atskirai.

Biržietė teigė, kad tarp dviejų vyrų besiblaškančiai dukteriai patarė pagaliau apsispręsti. Motina apsidžiaugė išgirdusi, kad dukra ketina susitaikyti su E. Simonaičiu ir grįžti gyventi į Vilnių.

Motinos širdis jautė nelaimę

J. Pelenienė sakė, kad dukra apie savo sprendimą R. Komui pranešė kovo 29-ąją.

„Jis vėlai vakare ją partempė pas mane namo ir numetė prie durų kaip šunį“, – prisiminė moteris.

Ji neneigė, kad dukra tą vakarą buvo neblaivi. Kitą rytą, pasak J. Pelenienės, Jolita jai atsisėdusi ant kelių verkdama guodėsi, kad R. Komas ją žemina bei skaudina, kad iškoneveikė ir tampė.

Biržietė suprato, kad vyras taip elgėsi sužinojęs, kad Jolita jį palieka.

Pasak J. Pelenienės, kovo 31-ąją dukra, padedama jaunesniojo, tuomet dar 11-mečio brolio, sukrovė savo ir dukrytės daiktus į lagaminą. Vakare Jolita susitarė susitikti su R. Komu, nes, motinos žiniomis, ketino atiduoti kelis užsilikusius jo daiktus.

Apie 20 valandą nesulaukusi namo grįžtančios dukters, mama jai paskambino į mobilųjį telefoną.
„Myliu, tave mama, tuoj grįšiu. Juk rytoj važiuosiu į Vilnių“, – esą jai pasakiusi dukra.

Tačiau J. Pelenytė pažado netesėjo. Negeros nuojautos kamuojama motina dar kelis kartus skambino dukrai, tačiau ji nebeatsiliepė.

Apie 23 valandą pas J. Pelenienę atvažiavo R. Komo sesuo ir pasakė, kad Jolita nusišovė.
Paskui paaiškėjo, kad 20.19 val greitosios pagalbos medikai buvo iškviesti į įvykio vietą, o po kelių minučių atvyko policijos pareigūnai.

J. Pelenienei nebuvo leista pakilti į namo antrąjį aukštą, kur gyveno R. Komas ir kur buvo rastas jos dukters lavonas.

„Netikiu, kad dukra nusižudė. Ji džiaugėsi, kad gavo darbą, kad susitaikė su vaiko tėvu. Ji neturėjo ginklo, bet man yra užsiminusi, kad R. Komas jį turi“, – sakė moteris.

Kaltinamojo motina gina sūnų

Teisme kaip liudytoja apklausta R. Komo motina Rima Pakalnienė tvirtino, kad sūnaus draugė jai yra atvirai pasipasakojusi apie gyvenime patirtas skriaudas ir prisipažinusi, kad vartoja vaistus nuo depresijos.

Pasak R. Pakalnienės, sūnui porai mėnesių išvykus padirbėti į užsienį, Jolita esą jos prašiusi įkalbėti Richardą greičiau grįžti.

„Man depresija, aš bijau, kad gali kas nors atsitikti man ar jam“, – esą taip jai sakiusi J. Pelenytė.

R. Pakalnienė teismą tikino, kad sūnaus draugė jai atviravo ir apie santykius su vaiko tėvu E. Simonaičiu.

„Jolita man sakė, kad Eimučio nemyli, kad jis jai šlykštus ir gyvena su juo tik dėl pinigų vaikui“, – kalbėjo ji.

Teisiamojo motinai atrodo, kad sūnus ir J. Pelenytė vienas kitą labai mylėjo ir gražiai sutarė. Jos nuomone, jauna moteris prieš save ranką galėjo pakelti dėl savo psichinės būklės.

Po nelaimės siautėjo ne šiaip sau?

Teisme liudijo ir Biržų policijos pareigūnai. Biržų kriminalinės policijos viršininkė Nida Garjonienė teigė, kad jai atvykus į įvykio vietą, pareigūnai lauke laikė prie žemės prispaudę R. Komą, nes šis priešinosi.

Kriminalistė atkreipė dėmesį į išdaužtą langą ir kruvinas R. Komo rankas. Jai susidarė įspūdis, kad vyras darė viską, kad paslėptų nusikaltimą.

Tiesa, pareigūnė įvykio vietoje pasigedo ginklo, iš kurio buvo paleista kulka į jaunos moters krūtinę. Paaiškėjo, kad įvykio vietoje dirbę kolegos, baimindamiesi, kad įsisiautėjęs R. Komas nepagriebtų ginklo, jį įdėjo į lagaminėlį.

R. Komą kieme laikęs pareigūnas pabrėžė, kad vyrą pavyko sutramdyti tik panaudojus prievartą.
Pasak policininko, paprastai savižudžių artimieji taip nesielgia.