Netoleruojančių korupcijos muitininkų gretos nemažėja. Vien per šiuos metus Lietuvos muitinėje užfiksuoti 405 pinigų siūlymo atvejai (per visus 2016 m. tokių atvejų buvo 447). Apie siūlomus ar dokumentuose pakištus grynuosius šiemet jau pranešė 134 pareigūnai, didžioji dauguma jų – net 98 – tai padarė po keletą kartų, o 8 muitininkai daugiau kaip 10 kartų informavo apie vairuotojų bandymo papirkti atvejus, praneša Muitinės departamentas.

Paprastai pinigus bruka vairuotojai, siūlantys pareigūnui „nepastebėti“ tam tikrų krovinio ypatumų ar automobilio konstrukcinių savybių, „nešviesti“ automobilio rentgenu ar siekdami išvengti administracinės atsakomybės už nedidelį kontrabanda gabenamų cigarečių kiekį, ar mokesčių už įvežamą didesnį nei deklaruota kuro kiekį ar dėl kitų priežasčių. Tačiau dažnai pinigai siūlomi net neturint ką slėpti nuo muitininkų - iš Rytų atvykstantys vairuotojai siūlo pareigūnams pinigus tiesiog iš įpročio.

„Pastarųjų metų tendencijos rodo, kad per muitinės postus važiuojantys krovininių automobilių vairuotojai grynuosius pinigus drįsta siūlyti rečiau, tačiau mūsų turima statistika rodo, kad pavyzdžiui kaimynams iš rytų – baltarusiams ir rusams – vis dar norisi įbrukti muitininkams grynųjų tiesiog iš įpročio, o ne siekiant nuslėpti pažeidimus ar išvengti mokestinių prievolių“, - kalbėjo Muitinės departamento generalinis direktorius Arūnas Adomėnas. Pasak jo, gera žinia yra ta, kad kasmet vis daugiau muitininkų nebenori taikstytis su jų profesiją žeminančiu vairuotojų elgesiu ir imasi priemonių korupcijai sumažinti.

Grynuosius pinigus krovinio arba asmens dokumentuose dažniausiai „mėgsta pamiršti“ Baltarusijos piliečiai (195 atvejai), antroje vietoje – rusai (65), pinigus palikinėja ir lenkai (59), lietuviai (24), ukrainiečiai (15) bei kitų tautybių piliečiai (47).

Daugiausia apie iš vairuotojų gautuose dokumentuose rastus grynuosius pinigus praneša pasienyje su Baltarusija dirbantys muitininkai. Medininkų kelio poste šiemet grynųjų bandyta įbrukti 130 kartų, Šalčininkų kelio poste – 106 kartus, Raigardo kelio poste – 92, Lavoriškių kelio poste užfiksuoti 63 neteisėti pinigų siūlymo atvejai.

Šiemet 15 tokių pinigų siūlytojų pradėti ikiteisminiai tyrimai dėl papirkimo ir pareikšti įtarimai dėl kyšio davimo muitinės pareigūnams. 11 iš jų teismo baudžiamaisiais įsakymais jau yra pripažinti kaltais, jiems paskirtos piniginės baudos nuo 112 eurų iki 1129 eurų. Dėl kitų fizinių asmenų galimai padarytų nusikalstamų veikų vis dar vyksta tyrimai.

Dažniausiai vairuotojai „netyčia“ pamiršta dokumentuose 5 arba 10 eurų kupiūras. Tačiau šiemet pasitaikė atvejis, kai vairuotojas pateiktuose dokumentuose buvo įdėjęs 200 eurų, o paklaustas, kodėl tokia suma pinigų pateikiama muitinį įforminimą atliekančiam pareigūnui, muitininką tikino tokią sumą grynųjų „užmiršęs tarp popierių visai netyčia“.

Visais neteisėtų pinigų siūlymo ir aptikimo atvejais muitininkai imasi detaliai tikrinti automobilius, o atsižvelgę į rizikos požymius – ir gabenamus krovinius. Taip pat – visada informuoja įmones apie jų darbuotojų elgesį, bei įtraukia vairuotojus į „rizikingųjų“ sąrašą.
Todėl pinigų palikimas dokumentuose, kurį vairuotojai neretai vadina „išsiblaškymo“ ar „nuovargio“ padariniais, gali tapti skausminga pažintimi su detalaus krovinio patikrinimo procedūromis – vairuotojas liks poste keletui arba keliolikai valandų, jo gabenamas krovinys vėluos, įmonė patirs nuostolių, mokės delspinigius ir susigadins savo reputaciją.

Lietuvos muitinė primena: teisėtai gabenamas krovinys ir tvarkingi jo dokumentai – patikimiausias ir sparčiausias būdas įforminti muitinės procedūras.

Pranešti apie muitinės pareigūnų korupcijos, piktnaudžiavimo ar kitos neteisėtos veiklos atvejus galima visą parą, taip pat poilsio ir švenčių dienomis, nemokamu pasitikėjimo telefonu 8 800 555 44, taip pat elektroniniu paštu pasitikek@lrmuitine.lt bei Lietuvos muitinės internetinėje svetainėje www.lrmuitine.lt