Vilniaus miesto policijos darbuotojų profesinė sąjunga (VMPDPS) praneša, kad tarnyboje sužeistam pareigūnui priklauso kompensacija, jeigu jis buvo sužeistas padidėjusios rizikos ar pavojaus sąlygomis. Lietuvos policijos mokykla jokios padidėjusios rizikos neįžvelgė. Nuspręsta, kad kompensacija nukentėjusiajam nepriklauso.

Pozicijos mokykla nepakeitė, nors dėl sužeidimų pareigūnas kurį laiką buvo nedarbingas, kojoje įstrigusio šovinio skeveldrai pašalinti reikėjo operacijos.

Su tuo nesutikęs pareigūnas pateikė skundą Regionų apygardos administracinio teismo Kauno rūmams. Teismas skundą atmetė kaip nepagrįstą. Esą negalima tvirtinti, kad sužalojimas patirtas, dirbant padidėjus pavojui ar rizikai.

„Iš esmės ginčo, kad sužalojimai padaryti pareiškėjui atliekant tarnybines pareigas, nėra. Jis kilo dėl nustatymo, ar pareiškėjo trauma patirta esant padidinto pavojaus ar didesnės rizikos pareiškėjo gyvybei ar sveikatai sąlygomis“, – aiškina teisininkė Neringa Adomaitienė.

Pasak teisininkės, VMPDPS atstovavo savo nukentėjusiam nariui ir, nors pirmosios instancijos teismas skundą atmetė, pateiktas apeliacinis skundas buvo sėkmingas.

Aukštesnio teismo teisėjų kolegija konstatavo, kad pirmosios instancijos teismas netinkamai įvertino padėtį ir nepagrįstai atmetė VMPDPS nario skundą dėl jam nepalankios išvados (neva incidento metu nedirbta didesnės rizikos sąlygomis) panaikinimo.

„Kadangi teismas panaikino išvadą, tai reiškia, jog įvykis atitinka visas sąlygas kompensacijai skirti ir išmokėti. Vadinasi, sugebėjome apginti savo narį ir iškovoti tai, ko jis siekė nuo pat pradžių“, – sako N. Adomaitienė.

Pasak teisininkės, aptariama situacija išties nestandartinė ir išėjo už įprastų ribų, kai kompensacija akivaizdžiai priklauso.

„Standartinė situacija būtų, jei pareigūnas būtų sužalotas, pasipriešinus sulaikomam asmeniui. Šis incidentas kitoks, tad buvo interpretuotas kaip nelaimingas atsitikimas. Džiaugiamės, kad antros instancijos teismas palaikė mūsų argumentą, jog kontaktavimas su sprogiosiomis medžiagomis savaime kelia padidintą riziką ir pavojų pareigūno sveikatai, ir pašalino kliūtis kompensacijai gauti“, – apibendrina Vilniaus miesto policijos darbuotojų profesinės sąjungos atstovė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją