Šio, vienintelio šalyje, padalinio darbuotojai specializuojasi kišenvagysčių užkardymo ir išaiškinimo srityse. Pareigūnai masinių susibūrimų metu susilieja su minia ir tampa nepastebimais ne tik piliečiams, bet ir nusikaltėliams.

Šiemet kišenvagių gaudytojai taikė labiau prevencinį darbo būdą ir taip užkardyti kišenvagystes bei apsaugoti mugės lankytojus ir prekeivius nuo šiuos nusikaltimus darančių asmenų, praneša Vilniaus policija.

Pareigūnai informuoja, kad mugėje pastebėtas kišenvagis ar kišenvagė (dauguma jų gerai žinomi pareigūnams) buvo užkalbinami neuniformuotų kriminalinės policijos pareigūnų, įspėjami dėl gresiančios baudžiamosios atsakomybės už tokių nusikaltimų darymą ir paraginami atsisakyti šios neteisėtos veikos ir nekelti grėsmės mugės lankytojams ir prekeiviams.

Kitaip tariant, su jais buvo atliekami „profilaktiniai pokalbiai“ ir parodoma, kad pareigūnai „nesnaudžia“. Penktadienį pareigūnai „profilaktiškai pasikalbėjo“ su gerai žinoma romų tautybės kišenvage L. O. (gimusia 1976 m.) bei iš Kauno automobiliu „BMW X5“ atvykusiomis kišenvagėmis B. M. (gimusia 1970 m.) ir A. S. (gimusia 1991 m.).

Šeštadienį buvo pastebėtas, ankščiau ne kartą už kišenvagystes teistas S. M. (gimęs 1985 m.), kuris po pokalbio su pareigūnais pareiškė, kad jam nepatiko mugėje ir tuoj pat pasišalino. Šeštadienį buvo pastebėtos ir S. L. (gimusi 1986 m.) ir Baltarusijos pilietė Z. G. (gimusi 1986 m.), abi jos žinomos kaip linkusios daryti kišenvagystes. Moterys po pokalbio labai skubotai dingo iš pareigūnų akiračio.

Šeštadienį nebuvo apsiribota vien prevencija ‒ apie 17 val. 40 min. su įkalčiais buvo sulaikyti nepilnamečiai gimę 2000 m. ir 1999 m. ‒ Didžiojoje g., viename iš uždarų kiemų, išlaužė langą, pateko į foto studijos patalpas ir pagrobė nešiojamąjį kompiuterį, bet nespėjo juo pasidžiaugti, nes buvo sulaikyti Nusikaltimų nuosavybei tyrimo valdybos pareigūnų. Pradėtas ikiteisminis tyrimas.

Paskutinę mugės dieną buvo pastebėta ir R. P. (gimusi 1978 m.) ‒ ji labai įdėmiai apžiūrėdavo pirkėjų piniginių turinį atsiskaitymo metu. Be to, ir kiti šios pilietės elgsenos požymiai rodė, kad tai linkęs nusikalsti asmuo. Pareigūnai su šia, iš Ukmergės atvykusia, piliete pabendravo ir įspėjo, kad Lietuvos Respublikos baudžiamasis kodeksas už svetimo turto pagrobimą iš asmens drabužių, rankinės ar kitokio nešulio (kišenvagystė) numato baudą arba areštą, arba laisvės apribojimą, arba laisvės atėmimo bausmę iki šešerių metų.

Nusikaltimų nuosavybei tyrimo valdybos pareigūnai Kaziuko mugės metu atkreipė dėmesį ir piliečių, kurie lengvabūdiškai saugojo savo turtą – pinigines, mobiliuosius telefonus, kitus daiktus nešiojo matomai atsegtose rankinėse ar kuprinėse, pakabintose už nugaros. Intensyvus pareigūnu darbas davė vaisių ‒ renginio metu buvo užregistruota tik keletas smulkių vagysčių ir dokumentų pametimo atvejų. Kriminogenine prasme mugė praėjo labai saugiai.