Vilniaus apygardos teismo teisėja Leonarda Gurevičienė trečiadienį paskelbė, kad Vilniaus taborą narkotinėmis medžiagomis aprūpinę 43 metų A. Bogdanovičių įkalina 14, o 46 metų jo bendrą L. Bagdonavičių – 13 metų. Bausmę nuteistieji privalės atlikti pataisos namuose.

Be to, teismas nusprendė konfiskuoti automobilius „Audi A6” ir „Audi A4”, kuriais buvo gabenami narkotikai, bei pinigus, kurie rasti kaltinamųjų namuose – 18 500 eurų, 1 300 JAV dolerių ir 3,1 tūkst. litų.

Šioje byloje prokuratūra kaltinimus buvo pateikusi ir 43 metų alytiškiui Kęstučiui Šveiteriui, tačiau jis nuosprendžio neišgirdo – sunkia liga sirgęs kaltinamasis praėjusių metų gruodžio 9 d. mirė Laisvės atėmimo vietų ligoninėje.

Bylos duomenimis, trijulė buvo kaltinama narkotinių medžiagų įgijimu ir gabenimu kontrabandos būdu dideliu kiekiu iš Baltarusijos į Lietuvą. Heroinas buvo taip gerai paslėptas automobiliuose, kad narkotines medžiagas pareigūnams pavyko rasti tik vos neišardžius visos mašinos.

Nustatyta, kad į Lietuvą 2008-ųjų lapkričio 1-ąją buvo įvežta 1 786 g, o 2011-ųjų balandžio 2-ąją – 1 208 g heroino. Juodojoje rinkoje šių narkotikų vertė – keli milijonai litų.

Tyrimas buvo pradėtas, kai pareigūnams vienas už narkotikų gabenimą sulaikytas vyras prisipažino, kad juos gabendavo A. Bogdanovičiaus ir L. Bagdonavičiaus nurodymu. Dėl to šio vyro sutuoktinė ir dukra sulaukė grasinimų – į jų namus buvo atvykę romų tautybės asmenys ir grasino susidoroti, jeigu liudytojas nepakeis parodymų.

Romų tautybės asmenys pasirodė ir Vilniaus apygardos teisme, nagrinėjusiame heroino kontrabandos bylą – teismo pastatą apsupę keliolika vyrų ir moterų norėjo pasimatyti su ilgą laiką už grotų esančiais kaltinamaisiais.

Nors teismas kaltinamiesiems skyrė griežtas bausmes, tačiau jie nelaidė jokių replikų nuosprendį paskelbusiai teisėjai, o užsipuolė kaltinamuosius fotografavusius ir filmavusius operatorius. „Ką čia filmuojate, negalite, jūs pažeidžiate mūsų teises“, – šaukė moterys. „Fotografuokite savo Lietuvos pedofilus, o ne mus!“, – jai antrino kita moteris. Tuo metu vienas jaunas vyras šūkavo, kad operatoriams parodys savo užpakalį...

A. Bogdanovičius ir L. Bagdonavičius teisme neigė jiems pareikštus kaltinimus ir aiškino, kad yra nesusiję su narkotikais. Vienas kaltinamųjų dėstė, jog vertėsi baltarusiškų cigarečių prekyba, esą būtent jos ir turėjo būti gabenamos iš Baltarusijos, o kaip tarp krovinio atsidūrė heroinas, esą nežinąs.

Tiesa, sulaikymo metu A. Bogdanovičius bandė pasprukti nuo pareigūnų.

Tyrimo metu taip pat paaiškėjo, kad narkotines medžiagas į Lietuvą iš Baltarusijos vežęs K. Šveiteris net neturėjo vairuotojo pažymėjimo.