Į prieš pusantrų metų paskelbtą karą Kauno mafijai ironiškom šypsenomis reagavo ne tik Kauno nusikaltėlių autoritetai, bet ir daugelis su jais nesusijusių, bet žinančių senas Kauno nusikalstamų struktūrų tradicijas, giliai šiame mieste suleistas jų šaknis.

Su Kauno nusikaltėlių specifika, skiriančia juos nuo kitų miestų grupuočių iškart susidūrė ir speciali darbo grupė sudaryta iš Kriminalinės policijos biuro pareigūnų, kurie prieš tai sėkmingai susidorojo su Panevėžio, Telšių, Klaipėdos nusikaltėlių grupuotėmis.

„Kauno nusikaltėliai linkę daugelį klausimų spręsti diplomatiškai – ne kaip Panevėžyje, kur visi sprendimai buvo neatsiejami nuo smurto“, - sakė Algirdas Matonis, Lietuvos Kriminalinės policijos biuro viršininkas.

Tačiau net nusikaltėlių diplomatijos aukštumas įvaldę grupuočių nariai, pasižymintys brandžiu amžiumi ir gebėjimu įsisukti į aukščiausius pareigūnų bei politikų sluoksnius – praėjus kiek laiko nuo karo jiems paskelbimo pradžios - sutriko.

„Šiandien jau keletas, netgi kelios dešimtys bylų atiduodamos teisminiam nagrinėjimui. Darbas vyksta vaisingai“, - sakė A.Matonis.

Netgi pats Henrikas Daktaras, apie kurį pareigūnai sako, kad pelnytai vadinamas ne tik Kauno, bet ir šalies nusikalstamo pasaulio autoritetu – anksčiau linksmai žurnalistams pozuodavęs nešiodamas prekes savo motinos kavinėje – dabar tokių susitikimų vengia. Jadvygos Daktarienės kavinėje pastaruoju metu Henytė vis dažniau susitikinėja su draugais. Nesileidžia filmuojamas, o į klausimą – ar jis statosi vilą Viduržemio jūros pakrantėje – Henytės atsakymų negalima leisti į eterį dėl necenzūrinio jų turinio.

H.Daktarą akivaizdžiai erzina tai, kad netekęs ramybės savo gimtojoje Vilijampolėje, dabar yra klausinėjamas apie vilą Ispanijos Almerijos mieste. Jo sumanymas legalizuoti ir investuoti pinigus į kotedžą prabangiame kurorte – tapo vieša paslaptimi.

A.Gaižauskas patvirtino, kad paskutiniu metu nusikaltėlių migracija yra suaktyvėjus.

Ar sugebės Henytė ir kiti Kauno nusikalstamų grupuočių nariai sumėtyti pėdas? Šiaip ar taip jų pasirengimą bėgimui taip pat lydėjo nauja nusikaltimų banga – prasidėjusi nuo karo Kauno nusikaltėliams paskelbimo pradžios. Kažkam reikėjo skubiai sukaupti pinigų, pasiruošti šiltas vieteles.

2004-ųjų balandį nušautas „Italiana International“ vadovas Valdas Jakutis, kulkomis sužalotas jo brolis Gediminas Jakutis.

Tų pačių metų balandį susišaudymas motelyje „Sandija“.

Šių metų balandį bandyta sprogdinti verslininko Piotro Krylovo namą.

Gegužės mėnesį – pasikėsinimas į Gintarą Kučį.

Liepos 26-ąją Kauną sudrebina sprogimas Verslininko Jurio Stragio namo kieme.

Rugpjūčio 1-ą dieną pasikėsinta į vieno prabangiausių Kauno viešbučių sfinksas savininką Rimą Jokubauską.

„Motyvas – dėl pinigų… Tyrimai perspektyvūs“, - sakė A.Gaižauskas.