Su neteisybe susidūrusi mergaitės motina nusprendė netylėti – moteris kasacine tvarka apskundė prievartautojams palankų nuosprendį Lietuvos Aukščiausiajam Teismui (LAT) ir netrukus sulaukė paguodžiančių žinių: teisėjų kolegija panaikino Klaipėdos apygardos teismo verdiktą ir nepilnametės skriaudikus pasiuntė už grotų. Tokį nuosprendį iš pradžių buvo priėmęs Plungės rajono apylinkės teismas.

LAT teisėjai Aldona Rakauskienė, Antanas Klimavičius ir Vytautas Greičius nusprendė, kad Klaipėdos apygardos teismas nepagrįstai rėmėsi tik kaltinamųjų parodymais bei neteisėtai atmetė nukentėjusiosios pasakojimą.

„Taip pat apeliacinės instancijos teismas nepagrįstai nuosprendyje konstatavo nukentėjusiosios laisvą valią lytiškai santykiauti ir tenkinti lytinę aistrą su kaltinamaisiais“, – teismas pažymėjo, kad nukentėjusioji buvo bejėgiškos būklės, tuo pasinaudodami kaltinamieji atliko prieš ją prievartinius lytinius veiksmus.

Teismas nusprendė, kad Plungės rajono gyventojas Viktoras Varinauskas už grotų turės praleisti 8, o jo bendrai Nerijus Sauka ir Marius Piktužis – po 6 metus. Be to, prievartautojai nukentėjusiajai mergaitei privalės sumokėti 30 tūkst. litų neturtinės žalos atlyginimą.

Bylos duomenimis, Plungės rajono gyventojai buvo nuteisti dėl to, kad dar 2009-ųjų birželio 10-ąją, nuo 17 iki 22 val., veikdami bendrininkų grupėje, alkoholiniais gėrimais nugirdė neseniai 14 metų sulaukusią merginą ir pasinaudodami dėl girtumo bejėgiška jos būkle, tenkino lytinę aistrą su nukentėjusiąja prieš jos valią.

Pasak teismo, V. Varinauskas ir M. Piktužis, būdami apsvaigę nuo alkoholio, tenkino lytinę aistrą oraliniu bei kitokio fizinio sąlyčio būdu su nukentėjusiąja, o N. Sauka šiuos seksualinio prievartavimo veiksmus filmavo mobiliojo ryšio telefonu.

Vėliau N. Sauka taip pat išprievartavo nepilnametę automobilyje. Tą patį automobilyje pakartojo ir V. Varinauskas.

Teismas taip pat nustatė, kad tą patį vakarą V. Varinauskas mergaitę parvežė į namus ir jai demonstravo telefonu nufilmuotus vaizdus bei grasino, jog jie bus paviešinti, jeigu ji nuspręs kreiptis pagalbos į teisėsaugos institucijas.

Medikai konstatavo, kad dėl patirtos seksualinės ir psichinės prievartos nukentėjusiajai buvo sutrikdyta sveikata – beveik tris mėnesius mergaitė buvo laikino psichikos sutrikimo – potrauminio streso – būsenos.

Be to, teismas nusprendė, kad kaltinamieji žinojo, jog jų auka yra nepilnametė – mergaitė jiems buvo pasakiusi, jog dar lanko mokyklą.

Prievartautojams paskelbtas LAT nuosprendis yra galutinis ir neskundžiamas.