„15min.lt“ gavo Panevėžio Mykolo Karkos mokykloje besimokančio vaiko tėvo laišką. Jame smurtu kaltinamas gimnazijos direktorius Alfredas Paberžis. Prie laiško prisegtas ir garso įrašas.

„[Keiksmažodis], aš tau kaip dėsiu į galvą per šitą sušiktą“, – įraše girdimas vyro balsas.

Garso įraše girdimas ir pliaukštelėjimas, lydintis vyro grasinimus. Tai, pasak tėvų, yra smūgis į vaiko veidą.

„Dabar interviu galim duot, pakviesiu, ir medžiagą, kaip skriaudžia mokyklos mokinuką. Ko tu čia dar maivaisi, durneli tu? Dar tu spyriojiesi. Negalvojau, kad toks durnas“, – po nuskambėjusio pliaukštelėjimo kalba vyras.

Direktorius neigia

Paklaustas, ar savo darbo praktikoje yra smurtavęs prieš mokinį, A. Paberžis tai kategoriškai neigė.

„Tai yra tas pats, kas paskambinusi moteris pasakytų, kad Paberžis priekabiavo. Jūs suprantate, pasakyti „ne“ ar „taip“. Aš sakau kategoriškai: jeigu taip yra – tegu duoda į teismą. Viskas. Taškas, jokių bet“, – DELFI sakė A. Paberžis.

Paminėjus, kad yra ir garso įrašas, pašnekovas tik retoriškai paklausė: „Kad į snukį gavo? Tegu duoda į teismą.“

Tiesa, pradėjus minėti konkrečias citatas iš turimo garso įrašo, pašnekovas pradėjo dievagotis, esą fone esantis triukšmas pasirodė keistas ir kad įrašas yra viso labo montažas.

„Teks turbūt ilgą kelią nueiti. Ten jokio konteksto nėra. Svarbiausia, jeigu tai būtų tylumoje, visa kita, kabinete... Bet man tas fonas labai neaiškus. Ir man net dingtelėjo viena mintis, labai panašus balso tembras vos ne į mūsų mokytojo vieno“, – kalba pašnekovas.

A. Paberžis sakė, kad iš žurnalistų gauto garso įrašo pasiklausė ir jį tiesiog ištrynė. „Jeigu kas bus rimčiau, tai prašau“, – kalba direktorius.

„Su šių laikų technologijomis, žmonėmis, išradingumu – montažas. (...) Tik vienas fragmentas, ar ne taip? Tik vienas fragmentas. Nei kur buvai, nei ką darei“, – sąmokslo prieš jį versiją dar kartą išsakė pašnekovas.

Konfliktą su septintoku atsimena

Pašnekovas visgi sako atsimenąs konfliktą su vienu mokinių. Tai esą įvyko „prieš kelias savaites“.

Anot A. Paberžio, konfliktas su septintoku kilo šiam, iš chuliganiškų paskatų, greitai džiūstančiais klijais užklijavus mokykloje esančių durų spynas.

„Mokykloje buvo užklijuotos durų spynos, su „Moment“ klijais. Jie uždžiūva ir durys taip... Teko pjauti duris. Ir [duris užklijavusį septintoką] atsekėm pagal filmuotą medžiagą. Jo nebuvo mokykloje. Parodėme filmą jo draugams, jie iš pradžių spyriojosi.

Jie ką padarė – tą padarė. Buvo faktas, buvo pasakyta ir auklėtojai, kad prašome atlyginti visus nuostolius – po dešimt eurų, reikėjo keisti spyną. Vyriai ir durų spynos. Viskas buvo aišku, nieko aiškintis nebereikia“, – nerišliai dėsto direktorius.

Pasak jo, viskas tuo ir pasibaigė – apie nuostolius buvo pranešta septintoko mamai, kuri esą pati atnešė pinigus į mokyklą. Tačiau A. Paberžis dievagojasi nemušęs minimo mokinio.

Panevėžietė: yra gandų

Garso įrašą parodžius panevėžietei Rugilei (vardas ir pavardė redakcijai žinomi) ji patvirtino, kad direktorius išties nevengia nederamai elgtis.

Tiesa, pašnekovė patikino, kad jos artimieji, kurie mokėsi toje mokykloje, patys smurto nepatyrė, tačiau yra apie tai girdėję iš bendraklasių ir kitų ten besimokančių.

„Tai yra vieša paslaptis – visame Panevėžyje sklando tokie gandai. Mano artimieji mokėsi toje mokykloje ir pasakojo, kad direktorius kartais nevengia grasinti ar net smurtauti prieš mokinius. Vaikšto po koridorius ir ieško prie ko prisikabinti. Vadina mokinius myžniais, mažiais“, – pasakojo Rugilė.