„Po šio įvykio nebevartoju alkoholinių gėrimų“, – pareiškė neblaivus kaimyną partrenkęs Arturas Stempkovskis, kurį Vilniaus miesto apylinkės teismas pirmadienį pripažino kaltu dėl kelių transporto eismo saugumo pažeidimo bei nukentėjusiojo palikimo be pagalbos, kai grėsė pavojus gyvybei.

Teisėjas Dariušas Lučinskis nutarė A. Stempkovskiui skirti vienerių metų keturių mėnesių laisvės atėmimo bausmę, jos vykdymą atidedant dvejiems metams. Anot teismo, per šį laikotarpį nuteistasis privalės toliau dirbti, taip pat be pataisos inspekcijos negalės išvykti iš Vilniaus ribų.

Be to, teismas nutarė A. Stempkovskiui skirti baudžiamojo poveikio priemonę – uždraudė dvejus metus sėstis prie automobilio vairo.

Nuteistasis nukentėjusiajam taip pat privalės sumokėti 6,5 tūkst. eurų neturtinės žalos atlyginimą. Panašią sumą už nukentėjusiojo gydymą A. Stempkovskis turi sumokėti ir Valstybinėms ligonių kasoms.

Per avariją nukentėjusiam A. Stempkovskio kaimynui buvo sunkiai sutrikdyta sveikata – jis iki šiol jaučia skausmus, jo kūnas yra subjaurotas randų, medikai jam pašalino blužnį. Net praėjus pusantrų metų po nelaimės suluošintas vyras iki šiol vaikšto su atrama, o ligoninėje jis turėjo praleisti net keturis mėnesius.

Bylos duomenimis buvo nustatyta, kad A. Stempkovskis kaimyną partrenkė dar 2013-ųjų rugpjūčio 31-ąją, apie 14.50 val., Vilniuje, Žemojoje gatvėje.

Automobilį „VW Golf“ būdamas apsvaigęs nuo alkoholio (kraujyje rasta 1,99 promilės etilo alkoholio) vairavęs vyras, važiuodamas išvažinėtomis provėžomis žolėje, nepasirinko saugaus važiavimo greičio, neatsižvelgė į važiavimo sąlygas ir nesuvaldęs vairuojamo automobilio išvažiavo iš provėžų ant dešinėje pusėje esančios žolės, kur partrenkė ir sužalojo prie įėjimo į namo kiemą vartų buvusį pėsčiąjį.

Nuo smūgio kaimynas nuskriejo apie 20 metrų, tačiau vairuotojas net nebandė jam suteikti pagalbos – paspaudęs greičio pedalą pasišalino iš nelaimės vietos. Sunkiai sužeistam vyrui medikus iškvietė kaimynai.

A. Stempkovskis pripažino jam pateiktus kaltinimus ir teisinosi, kad tądien nesijautė girtas – esą buvo išgėręs apie 2-3 butelius alaus.

„Norėdamas perjungti radijo stotį pasilenkiau ir išvažiavo nuo kelio, dešinės pusės priekine automobilio dalimi partrenkiau žmogų“, – teisme kalbėjo kaltinamasis.

Jis neslėpė, kad garsas buvo didelis: „Pavažiavęs į priekį apsisukau ir pamačiau, kad šalia kelio be sąmonės guli žmogus, kuris yra mano kaimynas. Labai išsigandau, todėl grįžau namo, kur prisigėriau ir nuėjau miegoti.“

Tuo metu nukentėjusysis teigė, kad buvo partrenktas, kai išėjo iš namų prie kelio esančios tvoros. Kad jį partrenkė ir paliko kaimynas, jis sužinojo tik ligoninėje.