Birželio 3-čią dieną apie 16.27 val. pareigūnai sustabdė įtarimų sukėlusįCitroen C5“ automobilio vairuotoją. Paaiškėjo, kad keistai manevravęs V. Janušas buvo neblaivus. Jam nustatytas 1,80 promilių girtumas. 1975 metais gimęs vyras teisme ėmė įrodinėti, kad tapo aplinkybių auka, nes esą jis tik vykdęs gydytojo nurodymą, kaip gydyti skrandžio opą.

„Gydausi samagonu, taip liepė gydytojas, tai atsivežu iš kaimo ir gydausi. Noriu advokato, tegu jis pridės gydytojo pažymą, aš turiu 55 procentų neįgalumą“, – realios apie ligą pažymos vyras teismui nepateikė. Jis tvirtino, kad jos neturi, nes visą gyvenimą dirba, bet į „Sodrą“ nesikreipė nė karto, nes dirba nelegaliai.

Anot V. Janušo, jis automobilį vairavęs tik iš būtinybės. Esą labai reikėjo nuo prekybos centro „Big“ jį nuvairuoti iki netoliese esančių garažų. Tokia kelionė vyrui baigėsi kelialapiu į teismą.

Ketvirtadienį į Klaipėdos miesto apylinkės teismą atėjęs vyras, apklausiamas teisėjos, ėmė išsisukinėti nuo tiesių atsakymų apie save. Melavo, kad neturi vaikų, tačiau teisėjai perklausus ėmė painiai dėstyti, kad vaikai yra tik „ant popieriaus“.

„Atėmė iš manęs tris vaikus. Tai neturiu jų. Jie tik „ant popieriaus“ yra, nemačiau jų jau senokai, atėmė dar 2013 metais. Vaikus atėmė valstybė. Vadinasi – neturiu“, – piktinosi savo padėtimi V. Janušas.

Vyras ėmė dėstyti, kad jį valstybė apgavusi, todėl jis nori atsisakyti ir Lietuvos pilietybės. Tuo paaiškino, kodėl nepateikė teismui savo asmens dokumentų.

„Padaviau prašymą atsisakyti Lietuvos pilietybės. Ar neteistas, bylos prieš mane sufabrikuotos“, – dėstė teismui save kankiniu laikantis vyras. Be to, jis ėmė veltis į visai su šia byla nesusijusius išvedžiojimus, kad valstybė tokia bloga, kad kai prie vairo įkliuvo girtas atėmė ne vieną, o net du automobilius.

„Kažkokia nesąmonė – mašinas atiminėja. Dabar vėl nusipirkau dvi ir važinėju, – toliau apie savo gyvenimo būdą nė neklausiamas pasakojo V. Janušas. – Norėjau iškeisti vieną į atimtą, bet neleido, o man jos gaila. Ji vertinga, kaip prisiminimas: vaikai sakė, tėtukai, saugok mašinytę, o čia – atėmė“.

Paskutinio teistumo bausmės vykdymas V. Janušui atidėtas, tad įkliuvęs girtas prie vairo jis dabar yra realus kandidatas prarasti laisvę. Vyras neslėpė ieškantis savo būdo išvengti kalėjimo – esą, jei atsisakys Lietuvos pilietybės, jam niekas nebegresia ir galės gyventi toliau laisvėje.

Į teismą be advokato atėjęs vyras čia ėmė išsisukinėti, kad jis pripažįsta, kad vairavęs girtas, tačiau būtinai norintis įrodyti, kad yra aplinkybių auka. Kaltinamojo akto nuorašą jis pasiėmė tik teismo salėje, tad ėmė aiškinti, kad jam būtinas advokatas, nes be advokato nieko nesupranta, kas jame parašyta.

Teisę į advokatą vyras turi ir jo reikalavimą teismui teko tenkinti, nors prisipažinus ir gailintis vyras galėjo gana greitai išgirsti verdiktą. Teismas bylą atidėjo iki spalio mėnesio. Tuomet V. Janušo laukiama jau su advokatu.

Teisiamųjų suolus jis „trina“ nuo 2010-ųjų, tačiau nė vienoje byloje neprisipažino padaręs ką blogo. Jis tikino, kad bylos fabrikuojamos ir atakavo įžeidimais ne vieną instituciją. Ne viena Vaikų teisių tarnyba sulaukė vyro laiškų, kuriuose jis vadino nusikaltėliais, žudikais, ligoniais ir net žiurkėmis.