41 metų nuolatinės gyvenamosios vietos neturintis ir jau ne pirmą kartą nusikalstantis Valdas Žąsytis prisipažino kaltu dėl to, kad būdamas girtas 2011 metų gruodį agresyviai puolė turistę ir jai nuo kaklo nutraukė žiūronus. Moteriai buvo padarytas nesunkus kaklo sužalojimas.

Mažiausiai ketverius metu Gibraltare gyvenantis ir niekur nedirbantis lietuvis ketvirtadienį buvo nuteistas kalėti 14 mėnesių dėl užpuolimo ir apiplėšimo. Teisėjas Barringtonas Blackas taip pat rekomendavo Gibraltaro vadovui deportuoti V. Žąsytį, o tokia rekomendacija Gibraltare pateikiama labai retai. Toks sprendimas buvo priimtas gavus prokurorą prašymą, kuriame sakoma, jog V. Žąsytis kenkia vietos bendruomenei.

Prokuroras Liamas Yeatsas teismui sakė, kad V. Žąsytis turi ilgą nusižengimų istoriją ir ne kartą buvo pagautas dėl vagiliavimo, neteisėto apsigyvenimo svetinamame name ar apsinuoginimo viešoje vietoje.

„Jis tiesiogine to žodžio prasme gyveno gatvėse ir darė nusikaltimus. Jo tolesnis buvimas Gibraltare darys žalą visai visuomenei. Jis nepadarė jokios reikšmingos socialinės ar kultūrinės integracijos Gibraltare“, – sakė prokuroras.

Remiantis Gibraltaro įstatymais, Aukščiausiasis teismas gali gubernatoriui pateikti rekomendaciją deportuoti asmenį, net jei jis yra atvykęs iš Europos ekonominės zonos, kaip yra šiuo atveju.

Kadangi V. Žąsytis iki teismo už grotų praleido 12 mėnesių, jis buvo paleistas teismo salėje ir savo noru išvyko iš Gibraltaro nelaukdamas deportacijos.