Po pirmojo šoko, kai nuėjus į banką išsikeisti nelaimėlės palikto banknoto, teko aiškintis policijai dėl padirbtos kupiūros, visų patekusiųjų į pinkles šiomis dienomis laukia antrasis smūgis. Ikiteisminio tyrimo duomenimis, apgavikė už iš žmonių išviliotus pinigus įsigydavo įprastą narkotikų dozę.

Nakties viešnia

Kaip LŽ pasakojo Kauno ekonominių nusikaltimų tyrimo skyriaus (ENTT) viršininkas Aurelijus Banys, pranešimų apie į bankus keitimui atneštas suklastotas 100 JAV dolerių kupiūras banga prasidėjo šį pavasarį. Visais atvejais sulaikytieji su netikru banknotu pasakojo tą patį - padėję nelaimės ištiktai jaunai merginai.

Į būsimų savo aukų namus ji pabelsdavo vėlai vakare ar net po vidurnakčio. Visi kol kas policijai žinomi atvejai užregistruoti daugiabučiuose. Nuolatinės gyvenamosios vietos neturėjusi aferistė važinėjo po visą Kauną. Jai pavyko sugraudinti įvairaus amžiaus žmones, tačiau dažniau - vyresnio. Beveik visos apgavystės vyko pagal tą patį scenarijų: atvykau taksi pas kitoje jūsų namo laiptinėje gyvenančius giminaičius, tačiau tik atėjus laikui mokėti apsižiūrėjau, kad neturiu litų - tik 100 JAV dolerių. Taksistas jais neima, nėra namuose ir giminaičių.

Dvigubi spąstai

Būsimos aukos patekdavo į dvigubus spąstus - "nelaimėlė" siūlė mažesnį už oficialų keitimo kursą (2 litus už 1 JAV dolerį), o ilgai galvoti nebuvo kada, neva, dėl pinigų laukiančio taksisto neišjungto taksometro.

Kartais įspūdžio sustiprinimui viešnia sukurpdavo ir susidūrimo su plėšikais, nuo kurių teko bėgti taksi automobiliu, istorijas. Jas kurti šiai puikiai užsienio kalbas mokančiai anksčiau vertėja dirbusiai aferistei buvo vienas juokas. Žmones sugraudindavo ir gana vargana "nelaimėlės" išvaizda.

Kad buvo įžūliai apgauti, visi geradariai sužinodavo tik atėję į banką išsikeisti išgelbėtosios palikto banknoto.

Istorijoms kartojantis, buvo sukurtas žodinis apgavikės portretas. Netrukus jos ieškantys Kauno ENTT pareigūnai sulaukė kolegų paramos - šie įtarė, kad žmones mulkina į narkotikus įjunkusi 25 metų Justina Bartusevičiūtė. Tačiau jos paieška užtruko.

Prašė išmaldos

Apsilankius aukštąjį išsilavinimą turinčios įtariamosios apgavystėmis namuose paaiškėjo, kad neapsikentę tėvai ją išviję. Kuri laiką ji glaudėsi pas močiutę, bet anūkei pradėjus nešti iš namų vertingesnius daiktus, neišlaikė ir močiutės nervai. Vienintele galima ieškomosios buveine tapo narkomanų lindynės. Buvo paskelbta įtariamosios paieška.

J.Bartusevičiūtė įkliuvo praėjusią savaitę visiškai atsitiktinai, kai atėjo į vieną piceriją Laivės alėjoje prašyti išmaldos. Klientų skundų neapsikentę picerijos darbuotojai iškvietė policiją.

Sulaikytoji jau prisipažino apgavusi mažiausiai 15 kauniečių. Jos teigimu, visos aukos buvo atsitiktinės. Teismas leido suimti J.Bartusevičiūtę 2 mėnesiams.

Kur buvo klastojami jos turėti banknotai, dar tiriama. Viena iš prielaidų - suimtoji galėjo sutikti juos platinti mainais į nuolaidą narkotikams. Manoma, kad ne visi apgautieji yra kreipęsi į policiją. Galbūt kas nors jiems įbruktą klastotę iki šiol tebelaiko namuose. Atpažinusius aferistę, Kauno ENTT prašo atsiliepti šiais tarnybos telefonais: (8-37) 30 37 31, 30 33 79 arba tiesiog 02 ar 112.