Keista istorija, nutikusi Kaune, kai tradicinės orientacijos Jokūbas M. sumušė prie jo esą priekabiavusį gėjų, policijos nesudomino – nukentėjusiajam buvo pasiūlyta kreiptis į teismą privataus kaltinimo tvarka. Šis taip ir padarė – teisėjų paprašė iškelti baudžiamąją bylą dėl nežymaus sveikatos sutrikdymo anksčiau neteistam Jokūbui M.

Kas iš tikrųjų įvyko tarp Jokūbo M. ir už į gerokai vyresnio gėjaus, žino tik jie abu – niekas nematė nei kaip vyrai susipažino, nei kaip buvo sumuštas nukentėjusysis. Tačiau apkaltinamąjį nuosprendį priėmęs teisėjas vis dėl to pripažino, kad tarp vyrų buvo įsiplieskęs konfliktas dėl greičiausiai nuteistajam nepriimtino ir užgaulaus pasiūlymo.

„Nusikaltimą kaltinamasis padarė po to, kai nukentėjusysis įkyriai siūlė bendrauti, nors kaltinamasis to nenorėjo”, – teismas konstatavo, kad nukentėjusiajam sveikata buvo sutrikdyta nežymiai ir nesukėlė jokių liekamųjų padarinių.

Už tai, kad sumušė gėjų, Jokūbui M. teismas skyrė laisvės apribojimo 3 mėnesiams bausmę – jos metu nuteistasis privalo neatlygintinai išdirbti 30 valandų sveikatos priežiūros, globos ir rūpybos įstaigose ar nevalstybinėse organizacijose, kurios rūpinasi neįgaliaisiais, nusenusiais ar kitais pagalbos reikalingais žmonėmis.

Be to, Jokūbas M. nukentėjusiajam įpareigotas atlyginti daugiau kaip 800 eurų atsiėjusias gydymo išlaidas, daugiau kaip 1,3 tūkst. Eur advokato atstovavimo išlaidų bei 300 Eur neturtinės žalos atlyginimą. Sumuštas nukentėjusysis savo patirtus dvasinius išgyvenimus buvo įvertinęs didesne suma – 2 tūkst. Eur.

Konfliktas tarp dviejų vyrų įvyko dar 2014 m. rugsėjo 18 d., apie 23.30 val., Kaune, M. Romerio g., šalia restorano „Trys mergelės”. Nuteistasis ir nukentėjusysis teisme pateikė skirtingas įvykio versijas apie įvykusį konfliktą.

Jokūbo pasakojimas: tai buvo labai nepadorus pasiūlymas

Baudžiamojon atsakomybėn patrauktas Jokūbas M. teisme nepripažino jam pateiktų kaltinimų. Jis pasakojo, kad tą vakarą ėjo pro restoraną, kai netoliese pastebėjo keistai besielgiantį vyriškį. Nors šis bandė jo klausti, ką šis veikia tamsoje, tačiau jis neatsakė.

„Nuėjau pasižiūrėti, nukentėjusysis buvo atsitūpęs, atsirėmęs į sieną, kažką gėrė, todė dar kartą jo paklausiau, ką jis daro, o šis pasakė, jog nori atsigerti, – pasakojo Jokūbas M. – Nusprendžiau eiti savo keliu, nes buvau susitaręs susitikti su draugu, bet išgirdau, kaip tas vyras greitu žingsniu artėja prie manęs – atsisukęs riktelėjau, nukentėjusysis labai pasimetė, apsidairė ir pasakė, kad dabar norėtų atsisėsti. Aš irgi pasimečiau, mes abu atsisėdome ant laiptų prie restorano. Čia nutariau laukti draugo, su kuriuo buvau susitaręs susitikti, o nukentėjusysis ėmė mane kalbinti. Pasakiau, kad nenoriu su juo bendrauti, bet jis vis tiek šnekėjo.

Klausė, kodėl esu toks nedraugiškas, kodėl nenoriu bendrauti. Paskui jis ėmė pasakoti, kad susipyko su drauge, išėjo iki naktinio baro, norėjo nusipirkti alkoholio arba vandens. Jis sakė, kad pamatęs mane norėjo pabendrauti, bet aš jam pasakiau, kad laukiu draugo, neieškau naujų pažinčių.

Nukentėjusysis trumpai patylėjo, o po kiek laiko paklausė, kiek man metų, koks vardas. Pamelavau, kad 17 metų (Jokūbas yra keleriais metais vyresnis – aut. past.). Tada jis ėmė manęs klausinėti, ar esu turėjęs lytinių santykių. Pasakiau, kad ne.

Ir tada nukentėjusysis ėmė pasakoti, kad praeityje turėjo lytinių santykių su berniukais, mergaitėmis, nepilnamečiais, kurių amžių įvardijo pats – 15-16 metų. Jis ir man tai pasiūlė…

Atsakiau, kad manęs tai nedomina, man nepatinka, aiškinau, kad domiuosi tik moterimis. Nukentėjusysis tada paklausė: iš kur žinau, jei nebandžiau. Ir toliau ėmė pasakoti, kad visi nepilnamečiai, su kuriais jis turėjo lytinių santykių, buvo laimingi. Ir vėl man pasiūlė…

Vėl pasakiau, kad nenoriu. O jis tęsė savo kalbą, kvietė šalia atsisėsti, sakė, kad nieko nepadarys, klausė, ko bijau. Jis kalbėjo konkrečiai – siūlė dalykus, kurie man nepriimtini, sakė, jeigu patiks, galėsime apsikeisti pozomis, o jeigu nepatiks, galėsiu viską baigti ir eti namo. Tada jau neištvėriau – pasakiau, kad nustotų šias nesąmones kalbėti.

O jis panoro man palaikyti už rankos! Nesutikau. Bet jis paėmė man už rankos. Sakiau, ką tu darai, paleisk, o jis vėl savo – ėmė klausinėti, kodėl esu toks priešiškas jo atžvilgiu, esą jis norėjo draugiškai, o aš toks šaltas su juo! Dar kartą paprašiau, kad paleistų mano ranką, bet jis nesiliovė, dar stipriau sugriebė mano ranką ir ėmė mane tempti link savęs. Tada jam smogiau, abu nugriuvome ant žemės, įvyko grumtynės. Kai atsistojau, supratau, nukentėjusysis gulėjo be sąmonės.”

Kadangi Jokūbo mobilusis telefonas buvo išsikrovęs, jis negalėjo iškviesti pagalbos, bet išbėgęs į gatvę sustabdė pro šalį važiuojantį automobilį ir jo vairuotojo paprašė paskambinti pareigūnams bei medikams.

„Pasakiau, kad mane užpuolė, galimai norėjo išprievartauti, o kai atvažiavo policija, mane nuvežė į komisariatą”, - teisme kalbėjo baudžiamojon atsakomybėn patrauktas kaunietis.

Jis tikino, kad nukentėjusįjį sumušė gindamasis, taip pat įrodinėjo, jog kitokios orientacijos asmenys jam netrukdo gyventi, nes nuo paauglystės vasaromis būna Anglijoje, kur gyvena motina, o ten gėjų – daug.

„Man visai netrukdo netradicinė lytinė orientacija – tai normalu, koks esi, toks esi, – sakė Jokūbas. – Nesu nusistatęs prieš tokius žmones, jei jie laimingi, lai būna.”

Nukentėjusiojo versija: jis – bailys

Tuo metu nukentėjusysis teisme pareiškė, kad tai, ką sakė Jokūbas M., yra netiesa.

„Įvykio vietoje mes buvome dviese, mūsų pokalbis truko gal 1-2 minutes, jei jam atrodo, kad ilgiau, tai gal tik dėl to, kad buvo išgėręs, – sakė nukentėjusysis. – Jis mane užpuolė iš už nugaros, buvo bailys, net nepriėjo prie manęs.”

Netradicinės seksualinės orientacijos neslepiantis vyras teismui nurodė, kad tą vakarą taip pat buvo išgėręs alkoholio, o eidamas į namus prie restorano pamačiau tamsoje, veidu į sieną, sėdintį nepažįstamą vaikiną.

„Man pasirodė, kad nepažįstamasis liūdnas ir prislėgtas, pamaniau, jog jam galimai reikalinga pagalba, todėl norėdamas pagelbėti, nutariau jį užkalbinti, – sakė jis. – Jokių teisei priešingų veiksmų neatlikau, su Jokūbu M. kalbėjau per atstumą, nes sėdėjau maždaug 5 m atstumu nuo jo, nesiūliau lytinių santykių ar ko nors panašaus. Tačiau, kai jis paklausė, ar esu gėjus, aš to neneigiau. Matyt, ši aplinkybė jam labai nepatiko, nes jis mane pavadino necenzūriniu žodžiu. Ir netrukus, man net nepastebint, iš už nugaros, pasipylė smūgiai ir spyriai man į galvą bei kitas kūno dalis. Po smūgių labai greitai praradau sąmonę ir ją atgavau tik atvežtas į Kauno klinikas.”

„Esu įsitikinęs, kad buvau sumuštas dėl savo lytinės orientacijos, nes smūgiai pasipylė po to, kai pripažinau, kad esu gėjus, prieš tai dar buvau išvadintas „pyderu“, manau jis itin priešiškai nusiteikęs prieš netradicinės lytinės orientacijos asmenis”, – teigė nukentėjusysis.